1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Georgian entinen presidentti Mihail Saakašvili haastaa Ukrainan johdon – Porošenkon liittolaisesta tuli verivihollinen

Sunnuntaina mielenosoituksessa vaadittiin Mihail Saakašvilin vapauttamista ja presidentti Petro Porošenkon asettamista syytteeseen.

Ukraina
Joukko mielenosoittajia kulkee Kiovan kadulla. Joukko kantaa Ukrainan lippuja ja Ukrainan toisen maailmansodan aikaisten nationalistitaistelijoiden punamustia lippuja. Etualalla nainen huutaa ja pui nyrkkiä. Kuvan oikeassa reunassa kävelee nainen, jonka kyltissä lukee "Freedom Saakashvili".
Mielenosoittajat vaativat Kiovassa Georgian entisen presidentin Mihail Saakašvilin vapauttamista ja presidentti Petro Porošenkon asettamista virkasyytteeseen.Sergey Dolzhenko / EPA-EFE

Ukrainassa tuhannet ihmiset ovat vaatineet Georgian entisen presidentin Mihail Saakašvilin vapauttamista mielenosoitusmarssilla pääkaupungissa Kiovassa.

Mielenosoittajat vaativat Ukrainan presidentin Petro Porošenkon asettamista virkasyytteeseen.

Taustalla on kahden entisen liittolaisen riitautuminen. Porošenko kutsui Saakašvilin 2015 Odessan kuvernööriksi, mutta liittolaiset ajautuivat katkeraan välirikkoon.

Nyt oppositiojohtaksi ryhtynyt Saakašvili syyttää Porošenkoa korruptiosta, ja Ukrainan viranomaiset ovat pidättäneet Saakašvilin.

Saakašviliä vastaan ei ole esitetty virallisia syytteitä, mutta syyttäjät sanovat hänen tehneen yhteistyötä Venäjä-mielisen liikemiehen kanssa presidentti Porošenkon syrjäyttämiseksi.

Saakašvili kiistää syytökset viitaten siihen, että hän on pitkään vastustanut Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia. Saakašvili on ilmoittanut ryhtyvänsä syömälakkoon.

– Viranomaiset ovat ylittäneet viimeisen rajan. Poliittisia vastustajia ei panna vankilaan, Saakašvilin vaimo Elisabeth Roelofs sanoi mielenosoituksessa.

Saakašviliä uhkaa myös luovutus kotimaahansa Georgiaan, jossa hänet on etsintäkuulutettu virka-aseman väärinkäyttämisestä presidenttinä.

– Porošenko on oligarkki ja on typerää odottaa hänen taistelevan korruptiota vastaan. Mehiläiset eivät osaa vastustaa hunajaa, mielenosoittaja Valeri Šapovalov sanoi uutistoimisto AP:lle.

Oligarkeiksi kutsutaan entisen itäblokin alueella vaikutusvaltaisia liikemiehiä, jotka rikastuivat usein kyseenalaisissa oloissa, kun valtiollista omaisuutta yksityistettiin.

Porošenkon kannalta hankalaa on, että koville kierroksille yltynyt riita Saakašvilin kanssa voi murentaa hänen hallintonsa uskottavuutta länsimaisten tukijoiden silmissä.

Suuri väkijoukko kulkee stalinistisen hallintorakennuksen edustalla. Kuvan keskellä näkyy suuri mustavalkoinen kyltti, johon on kuvattu karikatyyrimaisesti presidentti Petro Porošenko kaltereiden takana. Mielenosoittajat kantavat punamustia lippuja ja Ukrainan sinikeltaisia lippuja.
Tuhannet ukrainalaiset lähtivät Kiovan kaduille vaatimaan Mihail Saakašvilin vapauttamista.Sergey Dolzhenko / EPA_EFE

Ruusuvallankumouksen sankari vastusti Venäjää

Mihail Saakašvili tuli tunnetuksi Georgian länsimielisenä presidenttinä, joka nousi valtaan vuoden 2003 ruusuvallankumouksessa. Saakašvili johti Georgiaa presidenttinä 2004–2013.

Saakašvilin pyrkimys viedä maansa sotilasliitto Natoon ärsytti naapurimaata Venäjää.

Elokuussa 2008 Georgia ja Venäjä kävivät lyhyen sodan Georgiasta irtautuneen Etelä-Ossetian kapinallisalueen hallinnasta.

Sodan jälkeen Venäjä tunnusti Georgian kapinallisalueiden Abhasian ja Etelä-Ossetian itsenäisyyden.

Saakašvilin presidenttikauden jälkeen Georgian uusi hallinto syytti häntä virka-aseman väärinkäyttämisestä, ja Saakašvili joutui maanpakoon Yhdysvaltoihin.

Porošenkon liittolaisesta viholliseksi

Saakašvilille avautui uusi uramahdollisuus, kun Ukrainassa alkoi kuohua.

Saakašvili kannatti vuoden 2013–2014 Maidanin kansannousua, joka johti Venäjän tukeman Ukrainan presidentin Viktor Janukovytšin syrjäyttämiseen.

Uudeksi presidentiksi noussut miljardööri Petro Porošenko nimitti Saakašvilin 2015 Odessan kuvernööriksi.

Saakašvili oli saanut mainetta Georgian poliisikorruption kitkemisestä ja hänen toivottiin puhdistavan syvästi korruptoituneen satamakaupungin.

Äkkipikainen Saakašvili kuitenkin riitautui ankarasti Porošenkon liittolaisten kanssa. Saakašvili katsoi Porošenkon hidastelevan tahallaan taistelussa korruptiota vastaan.

Porošenko vei Saakašvilin kansalaisuuden

Saakašvili erosi Odessan kuvernöörin tehtävistä 2016 ja alkoi kampanjoida Porošenkoa vastaan.

Tänä kesänä viranomaiset kumosivat Saakašviilille myönnetyn Ukrainan kansalaisuuden.

Tämä teki Saakašvilistä valtiottoman, sillä Georgian entinen presidentti oli menettänyt oman maansa kansalaisuuden, kun hänelle myönnettiin Ukrainan kansalaisuus.

Syyskuussa Saakašvili palasi Puolan kautta Ukrainaan ja alkoi nostattaa mielenilmauksia Porošenkoa vastaan.

Poliisit pidättivät Saakašvilin jo kerran aiemmin, mutta hän onnistui pääsemään vapaaksi kannattajiensa avulla. Perjantaina poliisi sai Saakašvilin uudelleen kiinni.

Luottamus poliitikkoihin ei päätä huimaa

Saakašvili sai tuhansia ihmisiä Kiovan kaduille, mutta lokakuussa tehdyn mielipidemittauksen mukaan hänen puoluettaan äänestäisi vain 1,7 prosenttia.

Toisaalta Porošenkonkin kannatuslukemat ovat erittäin alhaiset.

Kesä–heinäkuussa tehdyssä mielipidekyselyssä (siirryt toiseen palveluun) Porošenkon kannatus oli 17 prosenttia, kun taas 75 prosenttia vastaajista ei hyväksynyt hänen toimiaan presidenttinä.

Vaikea taloustilanne ja hitaasti etenevä kamppailu korruptiota vastaan turhauttavat kansalaisia.

Vain 18 prosenttia vastaajista katsoi Ukrainan etenevän oikeaan suuntaan, kun taas 68 prosenttia vastaajista katsoi maan menevän väärään suuntaan.

Samaan aikaan Itä-Ukrainassa tulitauko rakoilee jatkuvasti.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi