Hyppää sisältöön

Lumilinnasta matkailija löytää kylmiä ja jännittäviä elämyksiä

Pelkosenniemellä Pyhätunturin lumilinna avataan jouluksi. Paikallinen yrittäjä Oiva Niemelä rakentaa lumesta kappelia ja ravintolaa.

Pyhän lumilinnan lumiset kuvut kätkevät allensa kappelin ja ravintolan. Kuva: Jorma Korhonen / Yle

Lumilinnoja rakennetaan Lapissa varsin ahkerasti. Luku sinänsä ovat ne muutamat suuret, jopa jättisuuret lumilinnat, joita Lapissa on, mutta kyllä näille pienemmillekin löytyy sijansa, sanoo Oiva Niemelä. Hän innostui lumilinnan tekoon, koska sellainen puuttui Pyhä-Luoston alueelta. Monessa muussa hiihtokeskuksessa se jo on.

– Ihmisiä näyttää kiinnostavan tällaiset lumirakennukset. Satapäin porukkaa on tässäkin pyörähtänyt teon aikana kyselemässä ja ihmettelemässä. Erityisesti ulkomaalaiset ovat olleet uteliaita.

Ulvilalaiset Kalle ja Jiipee hiihtelivät vierestä ja jäivät kummastelemaan lumilinnaa. Miehet eivät olleet vastaavaa aiemmin nähneet. He kannustivat yrittäjää. Pyhällä he sanoivat olevan muutenkin mukavaa ja erikoista: Lunta suksen alla! Sitä ei siellä kotiperällä Satakunnassa nyt ole.

Lumirakentaminen on erikoistyötä

Pyhän lumilinnan rakentaminen on hyvässä vauhdissa aivan siinä luontokeskus Naavan vierustalla. Kahden suuren kupolin alla on kappeli ja ravintola, yhteiseltä pinta-alaltaan noin 200 neliötä. Kupolit valettiin ruiskuttamalla satoja kuutioita keinolunta ilmapatjamuoteille. Tekijät tulivat Leviltä.

Oiva Niemelä kertoo, että lumirakentaminen on tarkoin säädeltyä erikoistyötä. Liikekäyttöön tuleva lumilinna vaatii rakennusluvan. Nyt ollaan siinä vaiheessa, että salien viimeistely ja sisustaminen on alkamassa.

Oivan mukaan ei ollut ihan pieni hommaa nostaa tonneittain jäätä läheisestä tunturilammesta. Jäätelit muotoillaan vielä ravintolan pöydiksi ja tuoleiksi. Se tapahtuu moottorisahalla, jossa on erikoispitkä terälaippa. Kappelissa puolestaan istutaan kelopenkeillä ja ihaillaan paikallisen taiteilijan Tapio Uusitalon lumeen veistämää alttaritaulua ja seinäreliefejä.

Jäätelien sahaaminen pöytälevyiksi onnistuu vain erikoistyökalulla. Oiva Niemelä nosti tonneittain jäätä läheisestä tunturijärvestä. Kuva: Jorma Korhonen / Yle

Kyllä kappelissa vielä vihitäänkin

Oiva Niemelä tunnetaan idearikkaana miehenä ja ahkerana yrittäjänä. Hän myös uskaltaa laittaa itsensä likoon; kokeilla ja erehtyäkin. Onnistumisesta hän tietysti nauttii.

– Eräänlaista kokeilua on tämä lumilinnan tekokin, hän sanoo ja uskoo, että on myös ensi talvena samalla asialla. Tämä on tällainen pieni juttu nyt, mutta tästä on hyvä tätä kasvattaa.

– Kunhan tietoisuus tästä kappelista leviää, niin luulenpa, että täällä jokunen pari vielä vihitäänkin. Ei ehkä tänä talvena, mutta... Nyt se on nyt enemmän hiljentymistä varten... ja ties vaikka joku konserttikin siellä pidettäisiin, Oiva pohtii.

Pyhän lumilinnassa ravintolapalvelut ottaa hoitaakseen keittiömestari Pekka Heikkilä. Hän pyörittää viereisen luontokeskuksen yhteydessä olevaa ravintolaa.

Lumilinnan sisäseiniä koristavat pyhäläisen taiteilijan Tapio Uusitalon leikkaukset Kuva: Jorma Korhonen / Yle