Voiko halvalla saada hyviä vaatteita? "Mitä enemmän valmistusaineesta kerrotaan, sitä parempi se todennäköisesti on"

Vaatteista tietokirjan kirjoittaneen Rinna Saramäen mukaan tietyt valmistusmateriaalien yhdistelmät ovat aina huonoja.

vaatteet
kaulaliinoja
Voiko halvalla saada hyvää ja mistä tunnistaa, millainen vaate on tehty laadukkaasti? Tietokirjailija-toimittaja Rinna Saramäki antoi opastusta vaateostoksiin Ylen aamu-tv:ssä.

Halpakin vaate voi olla laadukas, jos vaatekappale on yksinkertainen, kuten t-paita tai pikkuhousut. Sen sijaan esimerkiksi laadukasta villakangastakkia ei voi saada halvalla, opastaa vaatteista tietokirjan kirjoittanut tietokirjailija ja toimittaja Rinna Saramäki.

Ylen aamu-tv:ssä tänään maanantaina vieraillut Saramäki huomautti, että kallis vaate voi tietysti myös olla huonolaatuinen.

– Tietenkin vaatevalmistajat voivat tehdä halvalla ja laittaa hintalappuun ison hinnan. Tätähän ei kukaan voi estää. Valitettavasti tällaista tapahtuu, että tehdään halvalla ja myydään kalliilla.

Mistä tunnistaa laadukkaan kankaan?

Saramäen mukaan laadukkaan vaatteen tunnistaminen vaatii näppituntumaa.

– Jos kankaan kuuluu olla sileäpintaista, eli se ei ole pörrökangasta, katsotaan, että se ei ole jo valmiiksi vähän nuhjuinen ja sieltä ei törrötä kuituja. Sen näkee aika hyvin valoa vasten, Saramäki neuvoo.

Katso täältä lisää Saramäen neuvoja, miten laadukkaan vaatteen tunnistaa.

Ovatko luonnonkuidut aina parempia kuin tekokuidut?

Saramäki huomauttaa, että kaikki tekokuidut eivät suinkaan ole samanlaatuisia. Tekokuidut ovat hyvin erityyppisiä ja vaihtelevat paljon.

– Jos tekokuitu on valittu siksi, että se on halvempi kuin luonnonkuitu, silloin se on yleensä huono, Saramäki huomauttaa.

Hänen mukaansa esimerkiksi villapaidassa saa olla mukana parikymmentä prosenttia tekokuituja. Esimerkiksi polyamidia voi olla mukana tuomassa vahvuutta ja kestoa.

– Mutta ei sitten sen enempää, Saramäki sanoo.

Jotkut yhdistelmät ovat hänen mukaansa aina huonoja. Tällaisia ovat esimerkiksi akryylin ja luonnonkuitujen yhdistelmät.

– Ne nyppyyntyvät aika ruman näköiseksi todella nopeasti.

Myös t-paitaneuloksissa usein käytettävä viskoosin ja polyesterin yhdistelmä on huono.

– Se kulahtaa kanssa tosi ikävän näköiseksi hyvin pian.

Miten erottaa laadukkaan villan?

Villavaatteista kannattaa tarkistaa, onko villa kammattua, Saramäki vinkkaa. Tämä selviää usein tarkistamalla vaatteen tuoteseloste.

– Silloin siitä on otettu kaikki lyhyet kuidut pois, jotka muodostaisivat nukkapalloja.

Nyrkkisääntönä Saramäki sanoo, että kaikki informaatio, mitä vaatteesta on annettu, on hyvä merkki.

– Mitä enemmän valmistusaineesta tiedetään ja kerrotaan, sitä parempi se todennäköisesti on. Kukaanhan ei kerro, että tämä on joku huono, vaan kaikki mitä kerrotaan on jotakin positiivista.

Lue HS:n jutusta, miten Saramäki arvioi kaupoista löytyviä vaatteita (siirryt toiseen palveluun)