Ensimmäiset bitcoin-futuurit tulivat markkinoille – kurssi pyrähti nousuun

Bitcoin-futuurien hinta nousi muutamassa tunnissa yli 3 000 dollaria.

Bitcoin
bitcoineja
AOP

Maailman ensimmäiset kryptovaluutta bitcoiniin liittyvät futuurit tulivat myyntiin chicagolaisessa CBOE-pörssissä eilen illalla kello 18 paikallista aikaa.

Pörssin verkkosivut hidastuivat ja kaatuivat ajoittain kaupankäynnin alettua verkkoliikenteen aiheuttaman suuren kuormituksen takia.

Bitcoin-futuurit ovat käteisrahalla maksettavia johdannaissopimuksia, jotka seuraavat virtuaalivaluutta bitcoinin hintakehitystä kryptovaluuttapörssi Geminissä.

Futuurisopimuksessa sitoudutaan ostamaan ja myymään kohde-etuutta tiettynä hetkenä tulevaisuudessa sopimushetkellä sovittuun hintaan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kaupankäynti tammikuussa umpeutuvilla futuureilla alkoi 15 460 dollarista. Hinta nousi neljässä tunnissa 18 700 dollariin, mutta laski sen jälkeen hieman.

Talousuutissivusto CNBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan tämän jutun julkaisuaikaan futuurien hinta oli noussut uudelleen yli 18 500 dollariin. Yhteensä futuureja oli myyty yli 2 500 kappaletta.

Bitcoinin kurssi kääntyi jälleen nousuun

Kryptovaluuttojen hintakehitystä seuraavan Coinmarketcap-sivuston mukaan bitcoinin kurssi on noussut yli 20 prosenttia viime vuorokauden aikana. Uutisen julkaisuhetkellä yksi bitcoin maksoi keskimäärin 16 864 dollaria.

Bitcoinin arvo on yli 16-kertaistunut tämän vuoden aikana. Vuoden alussa yksi bitcoin maksoi alle tuhat dollaria. Viime päivinä virtuaalivaluutan kurssi on heilahdellut voimakkaasti.

CBOE kertoo varautuneensa bitcoinin kurssin vaihteluihin. Pörssi sanoo esimerkiksi keskeyttävänsä kaupankäynnin futuureilla kahdeksi minuutiksi, jos bitcoinin hinta nousee tai laskee nopeasti yli 10 prosenttia.

Monet talousasiantuntijat ovat varoitelleet, että bitcoinista on muodostunut kupla, joka on vaarassa puhjeta ja romahduttaa virtuaalivaluutan hinnan.

CBOE:n kilpailijan, chicagolaisen CME-pörssin, on määrä tuoda omat bitcoin-futuurinsa markkinoille myöhemmin joulukuussa.

Lue myös:

Bitcoin-huuma kasvaa – helsinkiläinen kauppias myi "satojen tuhansien eurojen" polkupyöriä

Moni sijoittaja jättää ilmoittamatta verottajalle kryptovaluutoista saamansa tulot – Bitcoin-yrittäjä pitää verokäytäntöä epäreiluna

Tienaatko kryptovaluutoilla? Näin pidät verokarhun tyytyväisenä

Finanssivalvonta varoittaa sijoittajia vakavasti: Kryptovaluuttojen tuotto-odotukset tyhjän päällä

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Yle Uutiset