Euroopan lumimyräkkä vaikutti vähän Suomeen saapuviin lentoihin – ajokeli huononee koko maassa ensi yönä

Yhdeksän lentoa saapui Helsinki-Vantaalle myöhässä Euroopan lumisateiden takia. Ensi yönä lumipyry saapuu Suomeen ja ajokeli muuttuu huonoksi koko maassa.

Talvisää
Lentokonetta huolletaan jäätymisen varalta Düsseldorfin kentällä.
Saksassa Düsseldorfin lentokenttä oli vaikeuksissa sunnuntaina lumimyräkän takia. David Young / AFP

Eilen sunnuntaina läntisessä Euroopassa peruttiin yhteensä satoja lentoja lumimyräkän takia muun muassa Frankfurtissa, Amsterdamissa, Düsseldorfissa ja Lontoossa. Lumimyrsky on aiheuttanut ja aiheuttaa yhä liikennepulmia laajassa osassa Länsi-Eurooppaa.

Finavian viestintäpäällikkö Annika Kålan mukaan yhdeksän lentoa laskeutui Helsinki-Vantaan lentoasemalle myöhässä Euroopan lumisateiden aiheuttamien viivästysten takia. Tänään lentoja ei ole eilisen takia saapunut myöhässä.

Ensi yönä Suomeen saapuviin lumisateisiin on varauduttu Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

– Ollaan valmiina, ja tiedostetaan, että lunta tulee paljon. Helsinki-Vantaan kiitoteiden kunnostus on täysvalmiudessa, Kåla sanoo.

Lumipyry iskee Suomeen yöllä

Ajokeli voi muuttua ensi yönä koko maassa erittäin huonoksi lumipyryn vuoksi, varoittaa Ilmatieteen laitos. Tänään sää on suuressa osassa maata vielä melko kuiva ja pilvipoutainen, mutta yön aikana lounaasta saapuu voimakas matalapaine lumisateiden kera.

Lunta voi kertyä maan etelä- ja keskiosassa yli 15 senttimetriä, pohjoisempana sateet jäävät vähäisemmiksi. Huomisen illan aikana sateet muuttuvat maan eteläosassa vedeksi.

Keskiviikon aikana matalapaine siirtyy maan pohjoisosaan, jonne on luvassa noin 5–10 senttimetrin lumipeite. Maan etelä- ja keskiosassa sää poutaantuu, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan. Tänään ajokeli on huono Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa sekä osassa Lappia lumi- tai räntäsateen takia.