Kalifornian palo yksi osavaltion historian suurimmista – Näin syntyy paloja lietsova Santa Anan tuuli

Kalifornian suuret korkeuserot ja kuivat aavikot luovat täydelliset olosuhteet kovien tuulien syntymiseen.

sää
Palomies katsoo, kun helikopterista pudotetaan vettä palavaan maastoon.
Palomies katsoo, kun helikopterista pudotetaan vettä palavaan maastoon.Mike Nelson / EPA

Kaliforniassa riehuva maastopalo on tutkijoiden mukaan osavaltion tunnetun historian viidenneksi suurin.

Palo on tuhonnut jo 930 neliökilometriä maastoa. Ainakin 790 rakennusta on palanut. 90 000 kotitaloutta ja liikeyritystä on vailla sähköä.

Thomas-nimen saanut palo uhkaa nyt Carpenterian ja Monteciton kaupunkeja Santa Barbaran piirikunnassa Tyynen valtameren rannalla. Alue sijaitsee noin 120 kilometriä Los Angelesista luoteeseen.

Sunnuntaina palo eteni useita kilometrejä asumattoman Los Padresin luonnonsuojelualueen sisällä.

Paloviranomaisten mukaan paloalueesta vain kymmenen prosenttia on hallinnassa. Kaksi viikkoa jatkunut kamppailu liekkimerta vastaan on väsyttänyt palokunnat.

Kymmenen päivän sääennuste ei lupaa rutikuivaan maastoon pisaraakaan sadetta.

Tuhansia asukkaita on evakuoitu palojen tieltä. Santa Barbaran eläintarha ei ole evakuoitavalla alueella, mutta sunnuntaina se jouduttiin sulkemaan yleisöltä lähellä leimuavien palojen aiheuttaman savun ja tuhkan takia.

Eläintarhan 500 eläintä piti sulkea yösuojiinsa. Henkilökunta antoi eläimille leluja, herkkupaloja ja muita viihdykkeitä etteivät ne pitkästyisi sisätiloissa, kertoo Los Angeles Times -lehti (siirryt toiseen palveluun).

– Gorillat pitävät musiikista, kertoi eläintarhan markkinointijohtaja Dean Noble lehdelle.

Santa Anan tuuli levittää paloja

Kalifornian osavaltio kärsii usein hyvin laajoista maastopaloista. Palojen sammuttaminen on vaikeaa, koska niitä lietsoo alueelle tyypillinen voimakas tuuli, jota kutsutaan Santa Anan tuuleksi.

Santa Anan tuulet saavat alkunsa suurelta Great Basin -ylänköalueelta. Vuoristoalue tunnetaan Kaliforniassa Sierra Nevadan vuoristona, mutta ylänkö ulottuu laajalle Nevadaan, Utahiin ja Oregoniin.

Havainnekuva miten Santa Ana tuuli syntyy
Yle Uutisgrafiikka

1. Tuuli viriää vuoristossa

Great Basinin korkeimmat kohdat yltävät yli neljän kilometrin korkeuteen. Kylmässä vuoristossa syntyy varsinkin talvikuukausina korkeapaineita.

Kylmä ilma on painavampaa kuin lämmin. Tästä syystä ilma alkaa valua alas vuoriston rinteiltä.

2. Ilma puristuu kanjoneihin

Kaliforniassa alaspäin painuva ilma kanavoituu ahtaisiin soliin ja kanjoneihin, joissa ilmavirtauksen nopeus kasvaa. Yksi näistä kanjoneista on nimeltään Santa Ana, josta ilmiö on saanut nimensä.

Ylängöltä laskeutuva ilma kulkee halki kuivan autiomaan, mistä mukaan tarttuu hiekkapölyä.

3. Ilmavirtaus lämpenee ja kuivuu

Laskeutuessaan kohti merenpintaa ilma lämpenee. Kilometrin pudotus korkeuserossa lämmittää ilmaa meteorologien nyrkkisäännön mukaan kymmenen astetta, joten Santa Anan tuulten lämpötila nousee matkansa aikana jopa kymmeniä asteita.

Samalla kun ilma lämpenee, sen suhteellinen kosteus laskee.

Lopputuloksena on kuiva, pölyinen ja kuuma ilmavirtaus, jonka nopeus saattaa olla myrskylukemissa. Tuuli vaikeuttaa palojen sammuttamista muutenkin kuivassa Kalifornian maastossa.

Lue lisää:

Kalifornian maastopalot uhkaavat Santa Barbaran kaupunkia

Kalifornian maastopalot ajaneet jo liki neljännesmiljoona ihmistä evakkoon – videolla näkyy tulimeri moottoritien ympärillä

Lähteet: Reuters, AP