1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pakolaiset

Vielä on epäselvää, kuinka paljon Lappiin sijoitetaan pakolaisia ensi vuonna

Tilanne on vielä "levällään", sillä ely-keskus ei ole saanut tietoa Suomen valtion ja Lapin kuntien päätöksistä.

pakolaiset
Turvapaikanhakijoita Tornion-Haaparannan matkakeskuksessa.
Turvapaikanhakijoita Tornion-Haaparannan matkakeskuksessa vuonna 2015Jasmina Vaaraniemi / Yle

Toistaiseksi on epäselvää, kuinka paljon Lappiin tulee pakolaisia vuodenvaihteen jälkeen. Vielä ei ole tietoa siitä, kuinka paljon Suomen valtio vastaanottaa ns. kiintiöpakolaisia ensi vuonna.

– Suomi ei ole tehnyt vielä päätöstä siitä, mihin pakolaiskiintiö kohdennetaan, mistä kiintiöpakolaisia on tulossa ja onko se määrä 750 pakolaista vai jotakin muuta. Eli vielä ei ole tiedossa, kuinka paljon pakolaisia Lappiin olisi tulossa, sanoo maahanmuuttopäällikkö Anne-Mari Suopajärvi.

Lisäksi Lapin ely-keskus odottaa vielä pakolaisia vastaanottaneilta kunnilta tietoa siitä, ovatko ne halukkaita ottamaan vastaan lisää pakolaisia. Ainakin Enontekiö ja Pelkosenniemi ovat sanoneet uusille pakolaisille "ei".

– Kaikki on vielä levällään. Meiltä on lähtenyt kuntiin kysely, ovatko pakolaisia vastaanottaneet kunnat kiinnostuneita ottamaan vastaan kiintiöpakolaisia 2018 ja mahdollisesti 2019. Kaikilta kunnilta ei ole vielä vastauksia tullut.

Näillä näkymin tarve pakolaisten vastaanottamiseksi on kuitenkin aiempaa pienempi, sanoo Suopajärvi.

– Kaikkiin halukkaisiin kuntiin ei todennäköisesti tulla saamaan kiintiöpakolaisia ensi vuonna, jos on tämmönen samanlainen tilanne kuin tänä vuonna. Eli valtakunnallisestikin katsottuna on paljon kuntia, jotka olisivat halunneet kiintiöpakolaisia ottaa, mutta heitä ei ole voitu osoittaa, koska kaikille on ollut jo kuntapaikat, mikä näiden kiintiöpakolaisten näkökulmasta on tietenkin erinomainen tilanne.

Lappiin on tullut tänä vuonna 238 pakolaista. He ovat joko kiintiöpakolaisia tai oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita.

Lisäksi Kemin ja Rovaniemen vastaanottokeskuksissa on tilaa yhteensä noin 700 turvapaikanhakijalle. Vuodenvaihteen ja helmikuun lopun välisenä aikana majoituspaikkoja vähennetään niin, että sen jälkeen vastaanottokeskuksissa on paikkoja runsaalle 600 henkilölle.

Vuonna 2017 Lapin kuntiin tulleiden pakolaisten määrä
Lapin ely-keskus
Lue seuraavaksi