Puukotti uhria 11 kertaa ja hylkäsi metsään – kajaanilaismiehelle yli 9 vuotta vankeutta

Kajaanin Otanmäessä elokuussa tapahtuneen henkirikoksen lisäksi tuomitun syyksi luettiin monta muutakin rikosta. Tuomiosta on valitettu hovioikeuteen.

henkirikokset
Kajaanin oikeus- ja poliisitalo ulkoa.
Kainuun käräjäoikeus antoi tänään keskiviikkona tuomion Otanmäessä elokuussa tapahtuneesta henkirikoksesta.Laura Tolonen / Yle

Kainuun käräjäoikeus tuomitsi tänään keskiviikkona kajaanilaisen vuonna 1979 syntyneen Samuli Kontion 9 vuodeksi ja 2 kuukaudeksi vankeuteen Kajaanin Otanmäessä tapahtuneesta taposta sekä viidestä muusta rikoksesta. Lisäksi häneltä vaaditaan korvauksia kaikkiaan lähes 47 000 euroa muun muassa omaisille aiheutuneesta henkisestä kärsimyksestä sekä uhrin hautaamiskustannuksista.

Henkirikos tapahtui Otanmäen maastossa noin 70 metrin päässä Kokkolantiestä 17.8.2017. Kontio ja uhri olivat riidelleet, jonka jälkeen Kontio oli puukottanut uhria 11 kertaa eri puolille vartaloa. Uhri jäi metsään Kontion ja paikalla olleen kolmannen miehen poistuessa paikalta. Uhri löydettiin 24. elokuuta.

Tuomittu anasti myös uhrilta tämän omaisuutta.

Kontion syyksi luettiin tapon ja varkauden lisäksi jo aiemmin vuosien 2016 ja 2017 aikana tapahtuneet laiton uhkaus, ajoneuvorikkomus, kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta ja virkamiehen vastustaminen.

Kontio passitettiin Oulun vankilaan. Tuomiosta on valitettu hovioikeuteen.

Henkirikoksen tapahtumapaikalla oli ollut myös vuonna 1987 syntynyt kajaanilainen mies, jota syytettiin heitteillepanosta. Hän näki, kuinka uhria puukotettiin vakavasti, mutta jätti tämän maastoon. Mies oli soittanut hätäkeskukseen, mutta hän ei kertonut puhelimessa avuntarpeen syytä ja vakavuutta. Tähän syynä oli pelko tuomittua kohtaan.

Miehen syyte hylättiin, sillä käräjäoikeus katsoi, että hän hätäkeskukseen soittaessaan on täyttänyt huolehtimisvelvollisuutensa tavalla, jota häneltä vallinneissa olosuhteissa on voitu edellyttää.

Henkirikosta edelsi apteekkimurto ja tappelu

Otanmäen henkirikosta edelsi apteekkimurto, jonka tekijöinä olivat uhri ja vuonna -87 syntynyt syytteistä vapautettu mies. He olivat 17. elokuuta illan aikana päättäneet murtautua Otanmäen apteekkiin, josta he anastivat lääkkeitä.

Samuli Kontio oli tuon ajan ollut muualla autollaan, jonka kyytiin murron tehneet miehet olivat menneet. Auto oli kuitenkin hajonnut lähelle Otanmäkeä, ja välttääkseen virkavallan kolmikko oli paennut piilottelemaan Kokkolantien vieressä olevalle metsäalueelle. Siellä he kaikki olivat käyttäneet anastettuja lääkkeitä ja alkoholia. Jossain vaiheessa kolmikon välillä syntyi riitaa, joka johti henkirikokseen.