Nyt rasvaisempaa maitoa kaipaavat lukiolaiset Kannuksessa: "Moni vaihtaisi veden maitoon, jos se ei olisi rasvatonta"

Kannuksessa lukion opiskelijakunta liputtaa rasvaisemman maidon puolesta ja vetoaa lukiolaisten jaksamiseen. Valtion ravitsemusneuvottelukunta kuitenkin suosittelee kouluissa ruokajuomaksi rasvatonta maitoa.

maito
Maito valuu hanasta lasiin
Kimmo Hiltunen / Yle

Keski-Pohjanmaalla Kannuksen lukion opiskelijakunta on kirjelmöinyt kaupungille kevytmaidon saamiseksi koululaisten ruokajuomaksi. Kannus siirtyi monen muun kunnan tapaan tarjoamaan kouluissa vain rasvatonta maitoa, kun valtion ravitsemusneuvottelukunta sitä suositteli.

Kannuksen lukion opiskelijakunnan mukaan aihe puhututtaa opiskelijoita paljon. Opiskelijakunnan kannanoton mukaan päivän ruokatauko on jaksamisen kannalta merkittävä.

Opiskelijakunnan mukaan moni valitsee ruokajuomakseen veden, mutta saattaisi valita maidon, jos se ei olisi rasvatonta. Tällöin maito toisi ruokataukoon lisää energiaa.

– Vaikka rasvattoman maidon terveysvaikutuksista on jatkuvasti puhetta, onko ero kuitenkaan kevytmaitoon nähden niin merkittävä? Opiskelijat suosivat kevytmaitoa, joissa monien mukaan on enemmän makua. Monen toive onkin siis ollut, että kevytmaito palaisi kouluruokalaan, kannanotossa todetaan.

Myös osa päättäjistä kannattaa rasvamaitoa

Yksitoista kannuslaista päättäjää on tehnyt kaupungille valtuustoaloitteen kevytmaidon saamiseksi kouluruokailun valikoimiin. Aloitteen tekijät ovat huolissaan siitä, että lapset ja nuoret siirtyvät juomaan vettä maidon sijaan, jos tarjolla on vain rasvatonta.

Osa kunnista on päättänyt toimia valtion ravitsemusneuvottelukunnan ohjeiden vastaisesti. Esimerkiksi Sotkamossa kunta päättikin tarjota kouluissa myös rasvaisempaa maitoa, koska vanhemmat sitä halusivat. Päätöksestä tehty valitus kuitenkin laittoi rasvatuotteet ainakin joksikin aikaa jäihin.

Ravitsemusneuvottelukunta myös ärähti erikseen Sotkamolle aikeista siirtyä kouluissa rasvaisiin maitotuotteisiin. Neuvottelukunta ei kuitenkaan aio lähettää paimenkirjeitä kaikkiin kuntiin, jotka tarjoavat lapsille yhä kouluissa rasvaista maitoa. Asiaa seurataan silti tarkasti, sillä neuvottelukunnan mielestä lapsille pitää tarjota heidän terveydelleen parasta.

Kannuksessa kevytmaidon palauttamista vaativa valtuustoaloite tulee keskiviikkona sivistyspalveluiden lautakunnan käsittelyyn. Sivistystoimenjohtajan ehdotus on, että Kannus noudattaa valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksia eli pysyy rasvattomassa maidossa.

Keski-Pohjanmaalla Lestijärvi, Toholampi, Veteli ja Halsua tarjoavat edelleen vaihtoehdoksi myös kevytmaidon, Halsualla päiväkodissa on tarjolla perheiden toiveesta jopa punaista maitoa.

Kuvassa Tiia Isosaari ja Oona Ojanen Kannuksen lukiosta
Tiia Isosaari ja Oona Ojanen Kannuksen lukion opiskelijakunnasta ovat sitä mieltä, että rasvattoman rinnalla saisi olla kevytmaitoa. Maku on parempi, energiaa saa enemmän ja syksyn mittaan veteen siirtyneet opiskelijat saattaisivat juoda taas maitoa.Heini Holopainen / Yle

Juttuun lisätty loppuun kuva kello 16.16.