"Odotammeko uutta Konginkangasta?" – Rekkakuskin kansalaisaloite tienhoidosta veti viikossa yli 7000 nimeä

Kollegan kuolemaan johtanut rekkaturma herätti raskaan liikenteen ammattilaisen vaatimaan parempaa tienpitoa.

teiden kunnossapito
Mies katsoo kameraan.
Timo Hytönen / Yle

Raskaan liikenteen ammattilainen Jari-Pekka Rissanen on kuukauden ikäisen tyttövauvan ja teiden parempaa talvihoitoa vaativan kansalaisaloitteen (siirryt toiseen palveluun) isä.

Kahdella asialla on yhteys – kimmokkeen kansalaisaloitteen tekoon antoi Tuusniemellä marraskuussa tapahtunut onnettomuus, jossa kuoli suunnilleen Rissasen ikäinen raskaan liikenteen kuljettaja. Kuolleen kuskin perheeseen oli pian syntymässä lapsi.

– Oma kuukauden ikäinen tytär on varmasti yksi niitä syitä, mitkä laittoivat panemaan tätä asiaa eteenpäin, Rissanen toteaa vakavana.

– Mutta yhdistelmäajoneuvon kuljettajana olen kokenut sen, että vuosi vuodelta talvitienhoito on mennyt alaspäin, hän jatkaa.

Autoja lumisateessa kehä 1 tiellä.
Kalevi Rytkölä / Yle

Muutama viikko ennen Tuusniemen turmaa rekat kolaroivat Nelostiellä Viitasaarella, tuolloin tosin selvittiin kuljettajan loukkaantumisella. Vuosi sitten rekkakolari vaati kuolonuhrin Kruunupyyssä (siirryt toiseen palveluun) (Ilkka).

Rissasella on jatkaa listaa lähivuosien onnettomuuksista. Miehen mukaan tienpidon ongelmiin törmää koko maassa.

Yle kertoi alkuvuodesta ongelmista esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla.

"Syypää ei aina ole kuljettaja"

Paikoin tienpitoa on myös tehostettu, lisäksi keliä reitillään voi seurata nykyisellään myös Liikenneviraston verkkopalvelusta.

Rissaselle tutuin on Nelostien tilanne, josta hän on huolissaan koko matkalta.

– Viitasaaren onnettomuuden jälkeen näin uutisen, että tienpitoa Äänekosken ja Viitasaaren välillä parannetaan. Nyt sitten odotellaan, että miten käy siitä pohjoiseen. Ongelmia on Lappia myöten, Rissanen sanoo.

– Ei Nelostie saisi olla sellaisessa kunnossa, että rekkaa jää sinne kiinni.

Onnettomuuksien yhteydessä kritiikki kohdistuu Rissasen mielestä turhan usein kuljettajaan.

– Aina syypää ei ole kuljettaja, eikä tämä asia koske yksin meitä rekkakuskeja. Kuskien kanssa kun puhuu, niin käy ilmi, että siellä on paikkoja, joissa joutuu pelkäämään. Kyllä se kysymys on heitettävä ilmoille, että odotammeko me uutta Konginkangasta?

Autotie
Rissasen kansalaisaloite talvitienhoidosta on kerännyt viikon aikana lähes 8000 allekirjoitusta.Viivi Sihvonen / Yle

Rissanen toivoo tienhoitoon mallia länsinaapurista.

– Ihan kirjaimellisesti siellä eletään eri maata. Vaikka alueittain on vaihtelua, sanon silti, että olen kateellinen ruotsalaiselle talvitienhoidolle. Siellä on hyvät tiet ajaa talvellakin.

Aloite vireillä kesäkuulle asti

Kansalaisaloite etenee eduskuntakäsittelyyn, mikäli se kerää kuuden kuukauden aikana yli 50 000 allekirjoitusta.

Rissasen aloitteella oli viikon jälkeen maanantaina iltapäivällä koossa hieman vajaat 8000 nimeä. Keräysaikaa aloitteella on kesäkuun alkuun.

Jari-Pekka Rissanen uskoo, että kansalaisaloite on keino saada kuljettajien huoli laajempaan tietoisuuteen.

– Tienhoito on asia, jonka osalta on ehkä odotettu, että joku tekee tällaisen aloitteen. Ei se auta pelkästään huoltoasemilla ja kahvipöydissä tästä puhua, eivät päättäjät kuule niitä puheita sieltä.

Rissanen on vakuuttunut, että asia etenee, vaikka nimiä ei saataisi kokoon. Vireillä on muun muassa keskustelutilaisuuksia aiheesta yhdessä alan järjestöjen kanssa.

– On hieno juttu, jos tälle aloitteelle saadaan 50 000 kannattajaa, mutta kyllä asia viedään päätyyn asti muutenkin, Rissanen sanoo.

– Eiköhän me olla se tälle Tuusniemen turmassa menehtyneelle miehelle velkaa.