Autoilija, varaudu tiistaina erittäin huonoon ajokeliin – Meteorologi: Lunta pyryttää lähes koko maassa, kaakkoon jopa 20 senttiä

Liikenneviraston liikennekeskuspäällikkö suosittelee tiistaille etäpäivää, jottei tarvitse lähteä ajamaan surkealla kelillä pääkaupunkiseudun teille.

Liikennesää
Säänurkka: Ennuste 11.-13.12.
Säänurkka: Ennuste 11.-13.12.

Suomeen leviää huomenna tiistaina sadealue lounaasta. Lunta pyryttää lähes koko maassa voimakkaan ja puuskaisen tuulen säestämänä. Ylen meteorologin Kerttu Kotakorven mukaan lunta voi tulla maan keski- ja kaakkoisosassa enimmillään 20 senttiä.

Sadealue yltää maan länsiosaan jo tiistaina aamulla.

Ilmatieteen laitos on antanut tiistaille varoituksen maan etelä- ja keskiosaan erittäin huonosta ajokelistä (siirryt toiseen palveluun). Pohjanmaan maakuntiin on annettu varoitus huonosta ajokelistä. Pohjoisessa ajokeli on normaali.

– Sade alkaa lumena ja näkyvyys on autoilijoilla huono. Iltapäivällä vain Lapissa on poutaa. Runsaimmat sateet saadaan maan etelä- ja keskiosassa, sanoo Kotakorpi.

Huonon ajokelin lisäksi tykkylunta voi kertyä etenkin Satakunnassa. Tykkylumi voi aiheuttaa sähkökatkoja.

Lämpötila on tiistaina päivällä etelässä nollan tienoilla ja pohjoisessa pakkasta on vajaat 10 astetta. Kotakorven mukaan sade muuttuu iltaa kohden etelärannikolla vedeksi tai rännäksi.

Lumisateet siirtyvät keskiviikoksi pohjoiseen.

Liikennekeskuspäällikkö: "Pitäisin tiistaina etäpäivän"

VR:n mukaan kaukoliikenteen junavuoroihin ei ole etukäteen tehty muutoksia ennustetun lumipyryn takia. VR:stä kerrotaan, että he seuraavat tilanteen kehittymistä.

Pääkaupunkiseudun liikennekeskuspäällikkö Mika Jaatinen sanoo Liikennevirastosta, että tiistaihin on valmistauduttu huolella.

– Kunnossapito on täydessä valmiudessa, ja liikenteenhallinnan puolelta ollaan oltu tiiviissä yhteistyössä joukkoliikennetoimijoiden kanssa. Koko liikennesektori valmistautuu huomiseen myräkkäpäivään, Jaatinen sanoo.

Erityisesti iltapäiväruuhka huolettaa Jaatista, sillä ei ole täysin varmaa mitä taivaalta sataa pääkaupunkiseudulla.

– Uskoisin että aamuliikenne saattaa ehtiä alta pois, sillä se näyttää olevan lumisadetta. Mutta iltapäiväliikenne on vaikeuksissa, jos sade muuttuu rännäksi. Voi käydä niin, että meillä on sellainen valtava loska tuolla tiestöllä iltapäiväruuhkassa.

Eteläisen Suomen kunnossapitopäällikkö Pekka Rajala Ely-keskuksesta kertoo, että tiistain odotetaan olevan haastava.

– Urakoitsijat ovat varautuneet. Kalustoa on tarkistettu ja katsottu, että kaikki on kunnossa. Huominen tulee olemaan haastava, Rajala pohtii sääennusteiden valossa.

Rajalan ja Jaatisen mukaan tiistai pärjätään näillä näkymin vakiokalustolla ja vakiomiehityksellä. Tilannetta kuitenkin tarkkaillaan jatkuvasti.

– Tuollainen yli 200 henkeä on varmasti huomenna töissä näiltä (kunnossapidon) osin. Tarvittaessa otetaan lisäkalustoa käyttöön, Rajala sanoo.

– Tämä on tämän talven ensimmäinen oikein kunnon ponnistus, Jaatinen arvioi.

Rajala ja Jaatinen toivovat malttia liikenteeseen – ja ehkä jopa jäämistä kokonaan pois liikenteestä.

– Suosittelisin muita kulkutapoja kuin omaa autoa, kuten esimerkiksi joukkoliikennettä. Ja jos vain jollakin on mahdollisuus, niin pitäisin tiistaina etätyöpäivän enkä lähtisi turhaan liikenteeseen, Jaatinen sanoo.

Kiire voi koitua harmiksi.

– Toivon kaikille malttia liikenteeseen. Matka-ajat ovat varmasti pidempiä kuin normaalisti, Jaatinen toteaa.

– Malttia: ajellaan toisen perässä. Jos loskasta syntyy vallit, niin niitä ei kannata lähteä ylittämään ja muita ohittamaan. Ja kannattaa seurata teiden kunnon tilannetta hyvin Liikenneviraston sivuilta, Rajala neuvoo.

Tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun) näet teiden kunnon lähes reaaliajassa Liikenneviraston sivuilta.

Lue myös:

Onko maantie aurattu lumimyräkän jälkeen? Tiedot voi katsoa nyt karttapalvelusta