1. yle.fi
  2. Uutiset

Taidemuseon uusin jättiprojekti: Raumalaisille rahaa kouraan ja puisto uuteen uskoon

Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen taideprojekti kutsuu 36 raumalaista uudistamaan julkisen puiston 150 000 eurolla.

kulttuuri
Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen.
Lönnströmin taidemuseo

Yksi raumalaisista puistoista saa tulevina vuosina mittavan kasvojenkohotuksen. Taiteilijat Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen toteuttavat vuosina 2018-2020 hankkeen, jossa 36 kaupunkilaista pääsee uudistamaan julkisen puiston.

– Haluamme herättää keskustelua siitä, miltä yleiset tilat näyttävät. Ketkä niitä suunnittelevat ja ketkä voivat olla mukana päättämässä niistä, Tellervo Kalleinen kertoo.

Puistoa ei ole vielä valittu. Valinnan jälkeen puisto pilkotaan pelillisessä projektissa kuvitteellisesti 36 osaan. Osallistujat, joiden ikärakenne vastaa paikkakunnan ikärakennetta, saavat tehdä kuusi siirtoa oman puistotilkkunsa elävöittämiseksi. Jokaisella siirrolla kukin osallistuja saa käyttää puiston parantamiseen 200 euroa.

Kahden vuoden aikana pelaajilla on mahdollisuus myös yhteistyöhön - maa-alueita ja käytettävissä olevia varoja saa yhdistää.

Taide saa olla hauskaa, vaikka aihe on vakava

Keskustelupuisto - peli yhteisestä maaperästä -projekti on Lönnströmin taidemuseon seuraava nykytaidehanke. Keskustelupuisto valikoitui voittajaksi 93 hakemuksen joukosta.

Taiteilijat ja museo etsivät uudistettavan puiston ensi keväänä. Pelin osallistujia ryhdytään hakemaan syksyllä 2018.

– Museona liputamme sen puolesta, että taide saa olla myös hauskaa yhdessä tekemistä, vaikka aihe on vakava, museonjohtaja Jenny Valli toteaa.

Taiteilijat toivovat puiston uudistamisen herättävän paljon huomiota ja keskustelua. Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen odottavat itsekin innolla mitä tuleman pitää. Hekään eivät osaa vielä arvailla, millainen uudistetusta puistosta voisi tulla.

Taiteilijoilla ei ole olemassa omaa salaista visioita, jonka suuntaan he osallistujia ohjaisivat. Heillä on vahva luotto ihmisten omaan arviointikykyyn.

– Rauma on taiteellinen kaupunki. Ihmiset haluavat varmasti tähän sankoin joukoin mukaan, uskoo Oliver Kochta-Kalleinen.

Taiteilijat lupaavat järjestää suuret juhlat, kun puisto on valmis.

Seinistä luopuminen kannatti

Taiteilijapariskunta Kalleisen ja Kochta-Kalleisen yhteisöllinen puistopeli on Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiön kolmas nykytaideprojekti.

Viime vuonna säätiö myönsi 100 000 euron projektirahan kuvataiteilija Jani Ruscicalle kolmen kuvitteellisen soittimen rakentamiseen. Vuonna 2015 saman suuruisen projektirahoituksen saivat Visa Suonpää ja Patrik Söderlund taideprojektille, jossa seurataan asumatonta taloa tuhannen vuoden ajan.

Lönnströmin taidemuseo luopui vuonna 2015 perinteisistä taidenäyttelyistä. Päätös ei ole kaduttanut, vaikka onnistumista on myös jännitetty.

– Tämän vuoden hakukierroksen jälkeen olo on hyvin levollinen. Mukana oli superhienoja hakemuksia. Poikkitieteellisiä, poikkitaiteellisia ja todella rohkeita, museonjohtaja Jenny Valli iloitsee.

Lue seuraavaksi