Maahanmuuttajaperheen uskomaton nousu rikkauksiin ravistelee Nelson Mandelan perintöä Etelä-Afrikassa

Etelä-Afrikan johtava ANC-puolue valitsee ensi viikolla uuden puheenjohtajan. Vapaustaistelusta tunnettu puolue on historiallisessa kriisissä, jonka keskiössä on Guptan liikemiesperhe. Toimittaja Liselott Lindström kertoo, miten perhe tarrasi valtaan.

Etelä-Afrikka
Mielenosoittajia Johannesburgissa Etelä-Afrikassa.
Ammattiliitot järjestivät syyskuun lopussa korruption vastaisen mielenosoituksen Johannesburgissa. Suurin arvostelu kohdistui presidentti Jacob Zumaan.Cornell Tukiri/EPA

Johannesburg“Tik-tik-tik”. Rytmikäs ääni viestii sähköaidan tappavasta voimasta. Sähköaidat ympäröivät Johannesburgin hienostoalueilla lähes jokaista taloa. Mutta yhdessä ei ole sähköaitaa.

Vaaleanharmaa muuri on korttelin korkein, eikä siitä pääse yli kukaan. Monta metriä korkean muurin päällä on vielä puolitoistametrinen valkoinen piikikäs aita. Muutaman metrin välein ohikulkijoita valvovat sähköiset silmät.

Mahtava huvilakompleksi muodostaa lähes kokonaisen korttelin Saxonwoldin vehreässä lähiössä, aivan Johannesburgin eläintarhan kupeessa. Massiivisten mustien porttien ulkopuolella seisoo viisi vartijaa. Kaikki ovat yllättäen valkoihoisia ja he vahtivat muurien takana asuvaa Guptan liikemiesperhettä.

Joku on varmasti kotona

On ollut helteinen joulukuun sunnuntai, ja aurinko laskee pian. Keskikesä on Etelä-Afrikassa parhaimmillaan.

Valkoihoisten vartijoiden kenkiin tarttuu jakarandapuiden violetteja kukkia, joita tippuu kadunvartta somistavista puista maahan.

– Good evening, ma’am, how are you? vartijat tervehtivät.

Kaikki katsovat minua, kävelen epäilyttävän hitaasti. Minäkin kysyn kohteliaasti, kuten on tapana, mitä heille kuuluu.

Pelkkää hyvää.

Sahara -kyltti.
Guptan veljesten talo on korkeiden muurien takana.Liselott Lindström/Yle

He luultavasti näkivät minut jo kamerassa, kun otin kuvan kadunkulmasta. Kulmakamera seuraa kaikkia ohikulkijoita. Nainen käveli ohi koiransa kanssa, kamera liikkui heidän mukanaan. Sitten takaisin minuun.

Viisi vartijaa. Sellainen vartijamäärä tarkoittaa, että joku on kotona, Gupta-perheen naapuri kertoo. Todennäköisesti joko Ajay, Atul tai Rajesh (tuttavammin Tony) Gupta.

Veljeskolmikko muutti Etelä-Afrikkaan 1990-luvulla apartheidin eli rotuerottelun loppumisen aikoihin. Bisnesmies Shiv Kumar Gupta Intian Saharanpurista Uttar Pradeshissa lähetti poikansa maailmalle.

Atul saapui jo vuonna 1993 tutkiskelemaan uuden, demokraattisen maan sijoitusmahdollisuuksia, ja aloitti myymällä kenkiä. Ajay saapui vähän myöhemmin ja Rajesh viimeisenä vuonna 1997. He olivat käyneet Venäjällä ja Kiinassa ennen kuin päättivät asettua Etelä-Afrikkaan.

Pian veljekset perustivat Sahara Computersin. Yhtiö on nimetty heidän kotikaupunkinsa mukaan. Yritys on vieläkin toiminnassa.

Arvokas tutustuminen

Jo pari vuotta Johannesburgiin muuttamisen jälkeen Atul Gupta aloitti työn, jonka hedelmiä Guptat tänä päivänä poimivat. Atul Gupta tutustui ensin varapresidentti Thabo Mbekiin, ja lähti hänen kanssaan Intiaan työmatkalle.

Veljekset tekivät tuttavuutta eri poliitikkojen kanssa, ja tutustuivat myös erääseen Jacob Zumaan, Etelä-Afrikan nykyiseen presidenttiin ja ANC-puolueen väistyvää puheenjohtajaan.

Zumaan panostaminen vaikutti aluksi hukkahankkeelta. Vaikka hän nousi 2000-luvun alussa maan varapresidentiksi, hänellä oli painava taakka.

Zumaa syytettiin korruptiosta asekaupan yhteydessä 1990-luvulla, ja vuonna 2007 syyttäjät mätkivät pöytään 700 korruptio-, rahanpesu- ja petossyytettä. Vuotta aiemmin häntä syytettiin ystävänsä tyttären raiskauksesta. Nainen oli hiv-positiivinen, ja Zuma kertoi käyneensä suihkussa jälkeenpäin välttääkseen tartuntaa.

kaksi miestä ja moottoripyörä
Suzuki Motorcycle India Pvt. Ltd. Managing Director Katsumi Takata (R) and Vice President Sales Atul Gupta (L) pose with a newly launched superbike, Hayabusa in New Delhi, India on 26 November 2008.Anindito Mukherjee / EPA

Mutta Zumaa ei tuomittu mistään, ja vuonna 2007 hänestä tuli ANC:n puheenjohtaja. Kaksi vuotta myöhemmin hänet valittiin maan presidentiksi.

Guptien sijoitus Zumaan oli kannattanut.

Kaikki muuttui, kun Zumasta tuli presidentti

Toimittajat kiinnostuivat veljeksistä vasta Zuman noustua presidentiksi. Sitä ennen kukaan tavallinen ihminen ei tiennyt, keitä Guptan veljekset olivat.

Tänä päivänä kaikilla on mielipide Guptan perheestä, eikä se ole yleensä myönteinen.

– Olen todella pettynyt hallitukseemme ja siihen, että he ovat antaneet asioiden mennä näin pitkälle. Muut jäävät kiinni, Guptat ovat koskemattomia, sanoo tupakkatauolla oleva Shakir Khan Johannesburgissa.

Kansalaisjärjestölle rahaa keräävä nuori Sibongiseni Madi on raivostunut.

– He ovat ajaneet maamme pahaan taloudelliseen jamaan, mutta en voi syyttää vain heitä. Syytän myös ANC-puolueen jäseniä, jotka liittoutuvat korruptoituneiden ihmisten kanssa.

Sukulaistytön häistä kohu

Guptat nousivat suuren yleisön tietoisuuteen vuonna 2013, kun perhe järjesti intialaiselle sukulaistytölleen häät Etelä-Afrikassa. He halusivat näyttää, miten paljon rahaa heillä oli, ja häihin oli kutsuttu maan poliittinen ja taloudellinen kerma.

Koneellinen intialaisia vieraita lennätettiin maahan, ja he laskeutuivat Waterkloofin lentotukikohtaan pääkaupunki Pretorian lähelle. Tukikohta on tarkoitettu vain armeijan ja virallisten tahojen käyttöön. Siitä nousi kohu.

Tänä vuonna löytyi todisteita siitä, että häät maksettiin varastetulla rahalla. Guptat onnistuivat imemään rahaa valtion projektista, jonka tarkoituksena oli kehittää köyhää maaseutua.

Rahat kuitenkin vietiin Dubaihin, pestiin veljesten yhtiöiden kautta ja tuotiin takaisin Etelä-Afrikkaan. Sitten maksettiin häälaskut.

Todisteet löytyivät vuodetuista sähköposteista.

Vuodolle on annettu nimi #GuptaLeaks eli Guptavuodot. Noin 200 000 sähköpostia vuodettiin Guptien bisnesimperiumin ytimestä, ja ryhmä toimittajia on kuukausien ajan seulonut niistä todisteita Guptien yhteyksistä presidentti Jacob Zumaan.

Ennen intialaisilla ei olisi ollut asiaa Saxonwoldin lähiöön

Kamera seuraa minua taas, kun lenkkeilen Gupta-palatsin ohi Saxonwoldissa. Kadunkulmaa rumistaa kyltti, jossa lukee: Sahara Estates, Saxonwold Drive 1.

Guptien muuri.
Intilaisilla ei ollut aiemmin oikeuksia asua Saxonwoldin lähiössä.Liselott Lindström/Yle

Ennen intialaisilla Guptilla ei olisi ollut mitään asiaa Saxonwoldissa. Tämä on apartheidin ajan valkoista aluetta, Johannesburgin kalleimpia lähiöitä.

Tällä kertaa vain neljä vartijaa on paikalla mustan portin edessä.

90-luvun alusta asti alueella asunut naapuri kertoo, että Guptat kävivät ennen kävelyllä lähiössä henkivartijoiden kanssa. He vilkuttelivat kuin brittiläiset kuninkaalliset.

Ennen ohikulkijat näkivät portista sisään, mutta sitten tulivat ensimmäiset korruptiosyytökset. Porttipinnojen välit peitettiin, eikä Guptan veljeksiä enää näkynyt sunnuntaikävelyillä vilkuttelemassa.

Toimittaja törmäsi myös omiin viesteihinsä

Kun tutkiva toimittaja Susan Comrie sai käsiinsä vuodetut sähköpostit, hän löysi niistä myös omia viestejään.

Guptat antavat erittäin harvoin haastatteluja, ja hänen pyyntöjään oli evätty.

Comrie työskentelee amaBhunganen tutkivan journalismin keskuksessa (siirryt toiseen palveluun), ja on yksi perhettä pitkään tutkineista toimittajista. Hän on myös osa eri eteläafrikkalaisten mediatalojen toimittajista koostuvaa ryhmää, joka on tutkinut vuodettuja sähköposteja.

– Guptat ovat kuin Etelä-Afrikan epävirallinen ensimmäinen perhe. He ovat päähenkilöinä ilmiössä, jota täällä Etelä-Afrikassa kutsutaan valtiokaappaukseksi, hän kuvailee.

Susan Comrie
Tutkiva toimittaja Susan Comrie on selvittänyt vuodetuista sähköposteista, miten Guptan veljekset ovat hoitaneet yhteyksiään Etelä-Afrikan valtiojohtoon.Liselott Lindström/Yle

Epäilyjä jo pitkään

Valtiokaappaus on nyt kaikkien huulilla. Se on täällä uusi termi. Sillä kuvataan, miten yksityiset ihmiset ja yritykset ovat onnistuneet soluttautumaan valtioon ja turvaamaan itselleen ja yrityksilleen mahdollisimman hyviä sopimuksia – siis mahdollisimman paljon rahaa.

Guptan veljekset ovat olleet mukana päättämässä valtionyritysten johtajista ja hallitusten jäsenistä. Jopa siitä, kuka istuu maan hallituksessa.

"Sähköpostit ovat kuin jatkokurssi rahanpesusta."

tutkiva toimittaja Susan Comrie

– Epäilyksiä oli ollut jo pitkään, mutta vuodetuista sähköposteista saatiin todisteita siitä, miten Guptat olivat onnistuneet kaappaamaan valtion, Comrie kertoo.

Ne osoittivat, miten Guptat käyttävät yhtiöitään Hongkongissa, Intiassa ja Dubaissa rahanpesussaan.

– Sähköpostit ovat kuin jatkokurssi rahanpesusta, Susan Comrie kuvailee.

Presidentti Jacob Zuma ja Guptat ovat aina sanoneet olevansa pelkkiä ystäviä, ei mitään muuta.

"Siellä saattaa olla vielä todisteita tai sitten presidentti on ollut erittäin varovainen."

tutkiva toimittaja Susan Comrie

Kaikki etsivät savuavaa asetta

– Kun kävimme sähköposteja läpi, kaikki etsivät savuavaa asetta. Suoria todisteita siitä, että Zuma on saanut Guptan perheeltä rahaa vastapalveluksena vallasta. Siellä saattaa olla todisteita, joita emme ole vielä löytäneet, tai sitten presidentti on ollut erittäin varovainen, Comrie sanoo.

Suoria todisteita löytyy presidentin poikaan Duduzani Zumaan.

Heti kun selvisi, että Jacob Zuma nousee presidentiksi, Guptat kiinnostuivat pojasta. Hänestä tehtiin monen Gupta-yhtiön pomo, hän sai osakkeita ja hänet otettiin mukaan sopimuksiin. Ja hän ei maksanut siitä mitään.

Harvinaisessa Financial Timesin haastattelussa muutama vuosi sitten Ajay Gupta myönsi, että Duduzani Zuma oli saanut veljeksiltä ”pienen lainan".

– Todella lähellä presidenttiä olevat ihmiset ovat sekaantuneet tähän. Hänen poliittisia liittolaisiaan, hänen perheensä, hänen tärkeimmät ministerinsä. Guptat ovat vallanneet kaikki presidentin ympäriltä, Comrie sanoo.

Paljastetuissa sähköposteissa muutamat Guptan-perheelle työskennelleet naiset (kaikki valkoisia) ovat myös syyttäneet veljeksiä seksuaalisesta häirinnästä.

Miksi Guptat ovat vielä vapaana?

– Nämä ovat erittäin monimutkaisia rikoksia. On paljon todisteita rahanpesusta, mutta viranomaisten pitäisi tutkia tapauksia, jotta syytteitä voitaisiin nostaa, Comrie sanoo.

Ajay Gupta ja Rajesh Gupta.
Veljekset Ajay ja Rajesh Gupta saapuvat VIP-vieraina Etelä-Afrikan johtavan puolueen ANC:n kokoukseen joulukuussa vuonna 2012.Kevin Sutherland / Getty Images

Hänen mukaansa on todella turhauttavaa, että syytteitä ei ole nostettu.

– Mutta se on valtiokaappauksen tuhoisa oire, hän jatkaa.

Comrien mukaan presidentti Zuma on varmistanut, että hänen miehiään on kaikkien lainvalvontaviranomaisten ja poliisin johdossa. Näin varmistetaan, ettei tutkinta etene.

Myös parlamentti on tutkinut asiaa ja kerännyt valtavan määrän todisteita. Jonkun pitäisi kuitenkin kerätä yhteen kaikki todisteet ja aloittaa tutkinta.

– Poliisi sanoo tutkivansa, mutta pidätyksiä he eivät ole tehneet. Valtionsyyttäjänvirasto sanoo tekevänsä töitä poliisin kanssa, mutta mitään ei ole tapahtunut. Se lisää epäilyksiä siitä, että heidätkin on kaapattu, Comrie sanoo.

Nyt odotetaan, kenestä tulee ANC:n seuraava johtaja

Kaikki odottavat nyt ANC:n kokousta, jota järjestetään 16.–20. joulukuuta. Siellä valitaan puolueelle uusi puheenjohtaja, ja hänestä tulee todennäköisesti myös maan seuraava presidentti vuoden 2019 vaaleissa.

Etelä-Afrikan varapredentti Cyril Ramaphosa
Etelä-Afrikan varapresidentti Cyril Ramaphosa on toinen pääehdokas maan valtapuolueen ANC:n seuraavaksi puheenjohtajaksi.Cornell Tukiri/EPA

Gupta-vuodot ovat nyt kokouksen keskiössä.

ANC:n kaksi pääehdokasta ovat Cyril Ramaphosa ja Nkosazana Dlamini-Zuma – Jacob Zuman ex-vaimo.

Ramaphosa tekee kampanjaa lupaamalla tutkia korruptioväitteet ja tehdä jotain Gupta-vuotojen todisteiden eteen. Nkosazana Dlamini-Zuman oletetaan suojaavan ex-miestään ja tämän liittolaisia syytteiltä.

ANC on jakautunut kahtia. Osa puoluejäsenistä on raivostuneita siitä, miten Guptat ovat tuhonneet puolueen perinnön ja maineen. Osa taas pelkää paljastuvansa osaksi valtiokaappausta.

Liian moni mukana

Ongelma Gupta-vuodossa on se, että liian moni on sekaantunut perheeseen. Hallituksen ministereistä syyttävä sormi osoittaa puolta.

– Liian monella on liian paljon menetettävää, jotta Guptat tutkittaisiin kunnolla, Comrie huomauttaa.

Guptat eivät peittele tukeaan Zuman ex-vaimolle puheenjohtajakisassa. Jos Ramaphosa voittaa, huoli 1-5 Saxonwold Drivellä on suuri.

– He ovat jo siirtäneet paljon varoistaan ulkomaille, mutta he ovat vielä täällä. He ehkä toivovat, että bileet vielä jatkuvat, Comrie sanoo.

Mutta vaikka Dlamini-Zuma voittaisikin, Guptat joutuvat olemaan varuillaan. Rahavirtojen peittelyssä on ollut mukana myös kansainvälisiä yhtiöitä.

Nkosazana Dlamini-Zuma
Etelä-Afrikan presidentin Jacob Zuman entinen puoliso Nkosazana Dlamini-Zuma hakee myös ANC:n seuraavaksi johtajaksi.Nic Bothma/EPA

Financial Times kirjoitti lokakuussa, että Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI tutkii amerikkalaisia yhteyksiä Guptan perheeseen. Myös brittiläiset viranomaiset tutkivat kahden pankin yhteyksiä Guptan veljeksiin ja laittomiin rahanvirtoihin Hongkongissa ja Dubaissa.

– Gupta-vuodossa kiinnostavinta on, miten suuret kansainväliset yhtiöt ovat olleet halukkaita menemään mukaan perheen leikkiin ja ottamaan heidät mukaan sopimuksiinsa, Comrie sanoo.

Ulkopuolinen paine tutkia tapahtumia kasvaa. Siitä saattaa myös seurata Gupta-imperiumin tuho.

Teksti: Liselott Lindström

Lue lisää:

Mandelan tuhlattu perintö

Lue lisää muualta:

Jacob Zuma nousee skandaalien kierteestä Etelä-Afrikan johtoon (siirryt toiseen palveluun) (HS:n maksullinen juttu)