Lahden kansanopisto lähtee linnamaisesta arvorakennuksesta – tilalle ruokailua, majoitusta ja kokouspalveluita

Tom Vasara ja Sari Liljeblom vaalivat vanhaa, kun suunnittelevat ravintola- ja majoitustoimintaa Lahden keskustassa sijaitsevaan kulttuurihistorialliseen rakennukseen.

majoitus- ja ravitsemistoiminta
Tom Vasara ja Sari Liljeblom.
Silja Liljeblom ja Tom Vasara aloittavat yritystoiminnan todennäköisesti konserttimajoituksella kesällä 2018.Janne Ahjopalo / Yle

Lahden kansanopiston jyhkeälle jugend-vaikutteiselle päärakennukselle Juhakkalan harjulla on löytynyt vihdoinkin uusi omistaja. Kansanopisto on myynyt Harjukadulla sijaitsevan suojellun rakennuksen Kiinteistöyhtiö Asikkalan Kanavankulmalle.

Uudelle omistajalle kansanopiston päärakennus siirtyy vuonna 2018 heinäkuun alussa. Kulttuurihistoriallisesti arvokasta päärakennusta uusi omistaja hahmottelee majoitus-, kokous-, juhla- ja ravintolakäyttöön.

– Ei olla tehty vielä tiloista tarkempia suunnitelmia. Pop up -tyyppistä konserttimajoitusta siellä voisi olla ensi kesänä, sanoo kiinteistöyhtiön hallituksen puheenjohtaja ja omistaja Tom Vasara.

Lahden kansanopistona tunnettu rakennus.
Hannes Maliston köynnösmaalauksia voi ihailla eteishallissa.Janne Ahjopalo / Yle

Harjukadulta kesällä pois muuttava kansanopisto puolestaan keskittää toimintansa Vuorikadun koululle ja vuokratiloihin. Kaupattavana kansanopiston päärakennus on ollut pari vuotta.

Talon historian kunnioittaminen on meille ensiarvoisen tärkeää.

Sari Liljeblom

Vuonna 1906 lopullisesti valmistunut rakennus on toiminut sotasairaalana vuosina 1939–1945. Kokonaisuudessa näkyy monen arkkitehdin kädenjälki: suunnitteiljoina ovat eri aikakausina olleet Henrik Helin, Uno Alanco, Elis Kaalamo, Unto Ojonen ja Tauno Niemioja.

Tom Vasara ja Sari Liljeblom.
Tom Vasara ja Sari Liljeblom ovat varautuneet kaavaprosesseihin, jotta heidän suunnitelmansa toteutuvat.Janne Ahjopalo / Yle

Vuonna 1936 taiteilija Hannes Malisto koristeli eteishallin holvikatun köynnösaihein, käy ilmi Lahden kaupunginmuseon selvityksestä vuodelta 2000.

– Talon historian kunnioittaminen on meille ensiarvoisen tärkeää, toteaa kiinteistöyhtiön toinen omistaja Sari Liljeblom.

Kauppasummaa ei haluta kertoa julkisuuteen.