1. yle.fi
  2. Uutiset

Legendaarisen Hakaniemen hallin peruskorjaus arvioitua isompi urakka – "Kauppiailla ei ehkä ole varaa palata remontin jälkeen kotihalliin"

Kauppiaat muuttavat mielellään väliaikaiseen paviljonkiin, mutta pelkäävät peruskorjauksen nostavan Hakaniemen hallin vuokrat sietämättömän korkeiksi.

Hakaniemen kauppahalli
Juustoliike Lentävä Lehmä, Hakaniemen kauppahalli.
Hakaniemen hallissa käydään joulukauppaa toistaiseksi viimeistä kertaa.Ronnie Holmberg / Yle

Hakaniemen torille on kohonnut muutamassa kuukaudessa jättimäinen, ison marketin kokoinen rakennus, jonka julkisivu on lähes kokonaan lasia. Halli näyttää valmiilta, sisällä puhtaan valkoiset pinnat hohkaavat uutuuttaan.

Myyntikarsinat odottavat neljääkymmentäkuutta myyjää, jotka muuttavat Hakaniemen hallista loppiaisen jälkeen tähän Lasipaviljongiksi kutsuttuun väistötilaan 100-vuotiaan hallin peruskorjauksen ajaksi.

Sisällä on valmiina vesipisteet, valvojien kopit ja myyntipöydät – myyntitiskinsä kauppiaat tuovat viereisestä hallista mukaan.

Paviljongin lasi päästää sisäänsä valon, mutta pitää lämmön talvella sisällä. Lasi kuitenkin jättää kesäauringon aiheuttaman kuumuuden ulkopuolelle.

– Lasi tuo tänne aivan erityisen tunnelman, se tuo tänne valon ja fiiliksen, sanoo projektipäällikkö Jussi Rahkola suunnittelemastaan luomuksesta.

hakaniemen kauppahalli
Havainnekuva Lasipaviljongin sisältä, kun auringon säteet siivilöytyvät ikkunoista sisään. Jussi Rahkola / Rakennusliike Koivukoski

Kauppahallin peruskorjaus voi venyä kolmen vuoden mittaiseksi

Rakennusliike Koivukoski luovuttaa Lasipaviljongin Helsingin kaupungille perjantaina 3,1 miljoonan kauppahinnalla. Kaupungilta ei vielä osata kertoa millaiseen käyttöön tai minne halli siirretään siinä vaiheessa, kun Hakaniemen hallin remontti on valmis.

Kauppahallitoiminnasta vastaavan Tukkutorin päällikön, Elina Siltasen mukaan jossain vaiheessa ajateltiin, että halli olisi voinut jatkaa elämäänsä Helsingin Tukkutorilla tai vaikkapa Hietalahden torilla, mutta näistä ajatuksista on ainakin tällä hetkellä luovuttu.

Hakaniemen torille rakennus ei voi jäädä – varsinkaan jos torin alle rakennetaan suunnitteilla oleva pysäköintilaitos.

hakaniemen kauppahalli
Havainnekuva Lasipaviljongista kesäiseen aikaan. Jussi Rahkola / Rakennusliike Koivukoski

Tämän hetkisen rakennusluvan turvin paviljonki saa seistä vuoden 2020 loppuun asti Hakaniemen torilla, mikä onkin hyvä, sillä Hakaniemen hallin peruskorjaus saattaa kestää vuoden pidempään kuin arvioitiin.

– Peruskorjaus alkaa mahdollisimman pian. Uskoisin, että helmikuun aikana työmiehet pääsevät sinne sisään, sanoo Tukkutorin päällikkö Elina Siltanen.

Hänen mukaansa korjattavaa on paljon.

– Odotamme vielä viimeistä päätöstä siitä, että kuinka paljon joudumme paaluttamaan hallin alla olevia puupaaluja. Osa niistä on erittäin huonossa kunnossa. Peruskorjauksen kesto riippuu siitä kuinka kauan paaluttamistyö kestää. Se voi tarkoittaa vuoden lisätyöaikaa.

Havainnekuva Hakaniemen kauppahallin väistötiloista
Havainnekuva Hakaniemen torilla tammikuussa avattavasta väliaikaisesta kauppahallista, Lasipaviljongista.Helsingin kaupungin kiinteistövirasto

Lasipaviljongista remontin jälkeen vaikka judosali tai koulu?

Suunnittelija Jussi Rahkola istuu paviljongissa yhden myyntipöydän päällä, työmiehet porailevat viimeisiä reikiään tulevaan kauppahalliin.

Rahkola kertoo, että suunnittelussa piti ottaa huomioon se, että hallin voi siirtää toiseen paikkaan siinä vaiheessa, kun Hakaniemen halli on valmis.

Suunnittelija näkee hallin elämän jatkuvan pienyrittäjien käytössä, mutta toisaalta, halli voisi hänen mukaansa taipua muunkinlaiseen käyttöön: vaikkapa jumppasaliksi tai kamppailulajiareenaksi. Sulkapallohalliksi katto on hieman liian alhaalla.

Entäpä jos rakennus siirrettäisiin jonnekin, jossa tarvitaan kipeästi koulua tai päiväkotia?

– Kyllä tämä taipuu siihenkin, miettii Rahkola.

– Tosin lasia rakennuksessa on aika reilusti koulua tai päiväkotia ajatellen, mutta tekniikan puolesta rakennus kyllä taipuisi sellaiseen käyttöön.

Jos kaupunki ei keksi paviljongille käyttöä, se voi myydä rakennuksen ja se voidaan kärrätä tarvittaessa vaikka toiseen kaupunkiin, vaikka Rovaniemelle.

Hakaniemen hallin kauppiaat pelkäävät remontin nostavan vuokrat sietämättömän korkeiksi

Kurkistetaanpa Hakaniemen halliin, jossa joulukauppa käy vilkkaana. Lihaa, kalaa, juustoa, leipää. Kynttilöitä, käsitöitä, vaatteita, höyryävää keittoa ja kahvia.

Tunnelma vaikuttaa jouluisen leppoisalta.

Tosiasiassa moni kauppias on stressaantunut tulevasta muutosta, vaikka ulospäin ei siltä näyttäisi.

– Aivosolut käyvät vikkelään, kun täytyy suunnitella montaa eri asiaa, kuvailee kauppahalliyhdistyksen puheenjohtaja Pirjo Passinen Reinin lihasta.

– Muutto tuntuu pelottavalta. Olemme pyrkineet tekemään niin hyvät suunnitelmat, että muutto saataisiin sujumaan mahdollisimman sutjakkaasti, eikä pitkää katkosta kaupankäyntiin tulisi.

Lasipaviljonki on pyritään avaamaan jo tammikuun loppupuolella, avajaisjuhlallisuudet pidettäneen helmikuun puolella.

Pirjo Passinen, yrittäjä, Reinin liha.
Kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Pirjo Passinen joutuu miettimään, että onko hänellä varaa palata remontin jälkeen kotihalliinsa Hakaniemen halliin. Ronnie Holmberg / Yle

Hakaniemen hallin yrittäjiä huolestuttaa kuitenkin jo remontin jälkeinen aika: kauppiaat pelkäävät, että vuokrat peruskorjatussa hallissa jopa kolminkertaistuvat, eikä kaikilla kauppiailla olisi varaa palata kotihalliin.

He toivovat, että kaupunki osallistuisi kustannuksiin, jotta perinteinen kauppahallitoiminta voisi jatkua.

– Pitäisi toimia vastaavalla periaatteella, kuten muidenkin kaupungin omistamien rakennusten kohdalla, joita kaupungin velvollisuus kulttuuri- ja historia-arvoihin vedoten on pitää kunnossa.

– Olisi kohtuullista, jos osa remonttikustannusten aiheuttamasta potista jyvitettäisiin kaupungille. Vuokrankorotukset ovat ymmärrettäviä ja niihin tullaan suostumaan, jos ne ovat kohtuullisia. Tästä asiasta pitäisi pikku hiljaa alkaa keskustella, sanoo lihakauppias Passinen.

Kauppiaat pelkäävät, että jos pienyrittäjät eivät pysty palaamaan remontoituun halliin vuokrien korotusten takia, niin halliin tulee jotakin muuta kuin kauppahallitoimintaa. Passinen arvelee, että hallin toiminta saattaa muuttua dramaattisesti.

– Emme tiedä, onko Hakaniemen halli enää jatkossa kauppahalli, vai tuleeko siitä ruokalapaikka, kirpputoripaikka vai mikä. Jos kauppahallitoiminta ei jatku, se tulee pettämään asiakkaiden odotukset ja viemään ison siivun Helsingin historiaa pois.

Lue seuraavaksi