1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joukkoliikenne

Lappeenrannassa bussikorttiin hurja korotus – 40 kilometrin työmatkan hinnaksi 377 euroa kuukaudessa

Lappeenrantalainen Tiina Lavikka joutuu ensi vuoden alusta lähtien maksamaan työmatkatkaan jopa viisi kertaa enemmän kuin nyt.

Monien käyttämä Matkahuollon seutulippu poistuu kokonaan käytöstä. Kuva: YLE

Lappeenrantalainen Tiina Lavikka käy töissä vajaan 40 kilometrin päässä Savitaipaleella. Hän kulkee työmatkansa linja-autolla. Tällä hetkellä Matkahuollon seutulippu maksaa 70 euroa kuukaudessa, mutta ensi vuoden alusta lähtien kuukausikortin hinta on lähellä 400 euroa.

Syynä on se, että Lappeenrannan kaupunki on päättänyt luopua Matkahuollon seutulipuista. Tammikuun alusta 2018 alkaen työmatka bussilla maksaa halvimmillaan vakiovuorolla 268 euroa ja pikavuoroilla 377 euroa kuukaudessa.

– Oli se inhottava yllätys, kun asia selvisi, sanoo Tiina Lavikka, joka työskentelee Savitaipaleen seurakunnan talouspäällikkönä.

Lappeenrannan ympäryskunnilla on Matkahuollon seutulippu vielä voimassa, mutta Lappeenranta päätti yksipuolisesti seutulipusta luopua. Tämä tarkoittaa sitä, että ympäristökunnista voi kulkea Lappeenrantaan vielä edullisesti, mutta lappeenrantalaiset eivät voi käyttää edullisempaa lippua ympäryskuntiin töihin mennessä.

– Olin laskenut sen varaan, että yhteydet toimivat. Yhtäkkiä kustannukset vähintään nelinkertaistuvat, niin kyllä se tuntuu inhottavalta, sanoo Tiina Lavikka.

Vain yksi matkakortti - Waltti

Vielä vuoden loppuun saakka Lappeenrannassa on ollut käytössä kaksi järjestelmää, Waltti-kortti ja Matkahuollon matkakortti. Waltti on joukkoliikenteen matkakortti, jonka ideana on toimia kaikkialla Suomen kaupunkiseuduilla.

Waltti-kortin hankaluus on se, että sillä ei vielä pääse kulkemaan kaikkialle, kuten nykyään Matkahuollon seutulipulla on päässyt. Waltti-kortilla pääsee kulkemaan tällä hetkellä Etelä-Karjalassa Lappeenrannasta Imatralle ja takaisin.

– Lappeenranta yritti säilyttää Matkahuollon seutulipun, mutta Matkahuolto olisi suostunut siihen vaan sillä ehdolla, että kaupunki olisi maksanut palvelusta noin 3 100 euroa kuukaudessa, kertoo joukkoliikennepäällikkö Olli Hirvonen Lappeenrannan kaupungilta.

Lappeenranta on maksanut seutulippupalvelusta Matkahuollolle kuukausittain noin 4 000 euroa. Tuloa on tullut 10 000 euroa eli tuloa kaupunki on saanut 6000 euroa kuukaudessa.

Myös vastaavanlaisia ongelmia on ollut muissa kaupungeissa. Mikkelissä seutulipun poistuminen kuumensi tunteita elokuussa.

Seutulipun tilalle on muutamissa kunnissa tarjottu palveluseteliä. Tätä vaihtoehtoa harkitaan myös Lappeenrannassa. Kuva: YLE

Tiedotus tökkii – "Bussikuskitkaan eivät tiedä asiasta"

Lappeenrannan kaupungin päätöstä seutulipusta luopumiseen on ihmetelty bussipysäkeillä. Ihmiset kummeksuvat pysäkillä sitä, että onko Lappeenranta unohtanut, että jotkut työskentelevät kaupungin ulkopuolella.

Savitaipaleella töissä käyvä Tiina Lavikka aikoo jatkaa töiden tekoa, vaikka työmatkan hinta kallistuukin moninkertaiseksi.

– Töissä on pakko käydä. Ilman töitä ei toimeen tule, huokaisee Tiina Lavikka.

Työmatkan voi käyttää aamupalaa syöden tai tehdä töitä sen sijaan että kyttää vastaan tulevaa liikennettä.

Tiina Lavikka

Lavikkaa ihmetyttää myös niukka tiedotus. Lappeenranta on kyllä kertonut, että Matkahuollon kortit eivät kelpaa pian paikallisliikenteessä, mutta se on unohtunut kertoa, että seutulippu lakkaa kokonaan.

– Tieto on ollut täysin huhupuheiden varassa. Bussikuskitkaan eivät tiedä asiasta. Ollaan muutamilta kuskeilta kysytty, mutta he ovat aivan tietämättömiä, ihmettelee Tiina Lavikka.

Matkahuollon seutulippu poistuu kokonaan

Lappeenrannan kaupunki perustelee yksipuolista päätöstään luopua Matkahuollon seutulipusta myös sillä, että Matkahuolto on luopumassa seutulipusta.

– Tämä liittyy joukkoliikennelain uudistukseen vuonna 2009, jonka jälkeen on eletty 10 vuoden siirtymäaikaa, sanoo toimitusjohtaja Jarmo Oksaharju Matkahuollosta.

Tähän asti seutulippua on tuettu julkisin varoin. Matkahuollosta kerrotaan, että siirtymäajan aikana tehdyt seutulippusopimukset toteutetaan, mutta sopimukset päättyvät viimeistään vuonna 2019. Siitä lähtien seutulippua ei voi enää myydä.

Matkahuollon seutulippusopimus olisi loppunut Lappeenrannassa elokuussa. Tiina Lavikka ihmetteleekin, että miksi Matkahuollon seutulipusta piti luopua juuri nyt, kun seutulippu on kuitenkin poistumassa vuoden sisään.

– Jos ympäryskunnissa olisi Waltti-järjestelmä käytössä, niin tässähän ei olisi mitään ongelmaa, Lavikka sanoo.

Tieto on ollut täysin huhupuheiden varassa.

Tiina Lavikka

Seutulipun poistuttua muutamissa kunnissa on ollut käytössä joukkoliikenteen palveluseteli. Sitä on kokeiltu muun muassa Asikkalassa, Sysmässä, Padasjoella, Urjalassa ja Juvalla.

– Tämä palveluseteli muistuttaa paljon perinteistä seutulippua, toteaa toimitusjohtaja Jarmo Oksaharju Matkahuollosta.

Lappeenrannassakin on palvelusetelin käyttöönottoa mietitty. Palvelusetelillä pystyy vaan kulkemaan siihen merkityn matkan, eikä jatkamaan esimerkiksi kotiin asti paikallisbussilla.

– Lisäksi palveluseteli ei oikeuta valtionapuun, vaan se kaupunkien ja kuntien itse kustantama palvelu, sanoo joukkoliikennepäällikkö Olli Hirvonen Lappeenrannan kaupungilta.

Savitaipalelaiset pääsevät kulkemaan ensi vuonna normaalisti seutulipulla, mutta homma ei onnistu enää lappeenrantalaisilta. Kuva: YLE

Tiukka ei omalle autolle

Tiina Lavikka vastaa tiukasti ei, kun häneltä kysytään, että onko hän harkinnut auton ostoa. Talouspäällikkönä työskentelevä nainen on laskenut, että julkisilla kulkeminen tulee edullisemmaksi kuin oma auto. Se on myös ympäristöystävällisempää.

– Sen lisäksi 45 minuutin työmatkan voi käyttää aamupalaa syöden tai tehdä töitä sen sijaan, että kyttää vastaan tulevaa liikennettä, sanoo Tiina Lavikka.

Tiina Lavikalle on jäänyt kuva, että päätöksiä on tehty jotenkin salaa.

– Pimitetään, ettei kukaan pääse valittamaan, sanoo Lavikka.

Juttua korjattu 13.12.2017 klo 16.05: "Lukiolaiset ovat työntekijöiden ohella puun ja kuoren välissä, sillä heille usein ainoa vaihtoehto on kulkea julkisilla kulkuneuvoilla." Lause on poistettu, koska opiskelijat saavat matkatukea Kelalta, jolloin omavastuuosuudeksi jää 43 euroa.