Kotkan eläköityvän kaupunginjohtajan muotokuva paljastettiin – Ilmentää Henry Lindelöfin persoonaa: ''Hän on mukava, eläväinen ja vilkas tyyppi''

Valtuustosalin seinälle ripustettavan muotokuvan on maalannut Pietarin kuvataideakatemian professori Jevgenij Zubov.

maalaustaide
Henry Lindelöfin muotokuva
Henry Lindelöfin muotokuva on hieman suurempi, kuin Kotkan aiempia johtajia esittävät teokset.Juulia Tillaeus / Yle

– Tärkein tavoitteeni oli tuoda Henry Lindelöfin sisäinen luonne esille. Mielestäni onnistuin hyvin. On harmi, että joudun luopumaan teoksesta, kuvataiteen professori Jevgenij Zubov veistelee.

Kotkan eläköityvän kaupunginjohtajan Henry Lindelöfin muotokuva paljastettiin vuoden viimeisen kaupunginvaltuuston kokouksen yhteydessä.

Lindelöf valitsi teoksen maalaajaksi itselleen entuudestaan tutun Zubovin. Lindelöf ja Zubov tutustuivat aikoinaan Zubovin pitämällä maalauskurssilla Kotkassa.

Tehtävä oli taiteilijalle mieluinen.

– Lindelöfin muotokuvan maalaaminen oli miellyttävä kokemus, sillä hänen piirteensä ja olemuksensa ovat mielenkiintoisia. Lindelöf on mukava, eläväinen ja vilkas tyyppi. Halusin esittää hänet aktiivisena toiminnan miehenä.

Henry Lindelöfin muotokuva
Henry Lindelöf oli Jevgenij Zuboville mieluinen kohde.Juulia Tillaeus / Yle

Lindelöf ja Zubov tapasivat maalausprosessin aikana useita kertoja Kotkassa ja Pietarissa. Zubov työsti teosta pitkälti myös valokuvien ja muistinsa pohjalta. Prosessi kesti useita kuukausia.

– Maalausta ei tehdä yhdeltä istumalta. Tein useita eri versioita, joista valitsin mielestäni parhaan.

Zubov tekee tilaustyönä sekä tavallisten ihmisten että merkkihenkilöiden muotokuvia. Taiteilija maalaa molempia yhtä mielellään.

– Sillä ei ole merkitystä, onko henkilö tunnettu. Tärkeää on se, että kohde on ihmisenä mielenkiintoinen.

Kotka maksoi teoksesta 15 000 euroa. Se on tyypillinen hinta kaupunginjohtajan muotokuvasta.

Kaupunki on maalauttanut muotokuvat kaikista aiemmista kaupunginjohtajista. Valtuustosalin päätyseinällä roikkuu myös aiempien apulaiskaupunginjohtajien kuvia, joista joku joutuu nyt väistymään Lindelöfin tieltä.

Lindelöf jää virastaan eläkkeelle toukokuussa 2018. Hän kuitenkin lopettaa työt jo ennen joulua.