Kuopioon Suomen suurin kaupunkipuisto – ympäristöministeriö vahvisti arvonimen

Kuopioon perustetaan Suomen yhdeksäs kansallinen kaupunkipuisto.

kaupunkiluonto
Pariskunta Kuopion satamassa.
Sakari Partanen / Yle

Kuopioon on perustettu Suomen suurin kansallinen kaupunkipuisto.

Kaupunki päätti alkukesällä hakea arvonimeä ja ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka allekirjoitti puiston perustamispäätöksen Kuopion kaupungintalolla maanantaina.

– Kuopion historia kaupankäynnin solmukohtana on osa kaupungin rikasta kulttuuriperintöä. Missään muussa kansallisessa kaupunkipuistossa ei ole myöskään sisämaan suurjärviluontoa ja -maisemaa samassa laajuudessa, Pokka toteaa kaupungin tiedotteessa.

Kuopion ydinkeskustaan ja sataman edustalle sijoittuvan kaupunkipuiston pinta-ala on noin 7 200 hehtaaria, josta valtaosa on Kallaveden saaristoja ja vesialueita. Puisto on yhdistelmä saaristoluontoa, rakennusperintöä ja hoidettuja puistoalueita.

Puijo ei mahtunut puistoalueelle, koska eheys piti säilyttää

Alueella on valtakunnallisesti merkittäviä rakennettuja kulttuuriympäristöjä kuten esimerkiksi Väinölänniemi, Valkeisenlammen ympäristö, kasarmialue, rännikatuverkko ja Snellmanin puisto.

Puijon mäki ja luonnonsuojelualue sen sijaan rajattiin kaupunkipuiston ulkopuolelle, jotta kansallisen kaupunkipuiston kriteereihin lukeutuva eheys pystyttiin täyttämään. Kaupunkipuistojen tavoitteena on säilyttää kaupunkiluontoa ja rakennettua kulttuuriympäristöä laajana, eheänä kokonaisuutena.

Suomessa on jo entuudestaan kahdeksan kaupunkipuistoa. Ne sijaitsevat Forssassa, Hangossa, Heinolassa, Hämeenlinnassa, Kotkassa, Porissa, Porvoossa ja Turussa.

Ympäristöministeriön mukaan verkostoa on tarkoitus täydentää enää vain muutamalla kaupungilla.