Tutkintaryhmä selvittää, miten väkivallanteot voitaisiin estää – Turun puukotuksista epäillyn taustat tarkassa syynissä

Valtioneuvoston asettama tutkintaryhmä tutkii mennyttä, mutta katsoo tulevaisuuteen.

Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Turun elokuisista puukotuksista epäillyn marokolaisen Abderrahman Bouananen elämänvaiheet selvitetään tarkkaan.

Valtioneuvoston lokakuussa asettama tutkintaryhmä selvittää parhaillaan muun muassa sitä, olisiko turvapaikanhakijana Suomeen tulleen miehen radikalisoituminen voitu havaita ja teot estää ennakolta.

Seitsenhenkistä tutkintaryhmää johtaa Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Kai Valonen. Hän kertoo, että ryhmä on perehtynyt monenlaiseen aineistoon ja kuullut lukuisia ihmisiä.

Tutkijat ovat käyneet läpi elokuisen puukotusiskun tekijän elämänkulkua. Erityisesti hänen tulemisensa Suomeen ja olemisensa Suomessa, asioiminen viranomaisten ja muiden tahojen kanssa ovat tutkijoiden tarkastelun kohteena.

– Olisi tärkeää löytää sieltä sellaisia kohtia, joissa kehitys olisi saatu käännettyä parempaan suuntaan, eikä puukotusta olisi tapahtunut, Valonen sanoo.

Tutkinnassa käydään läpi mennyttä, mutta näkökulma on tulevaisuuteen katsova.

Tutkintaryhmä yrittää selvittää, miten ihmiset ajautuvat radikalisoitumiseen ja väkivallantekoihin. Taustatietoa on haettu myös muualla tapahtuneista väkivallanteoista. Tarkoitus on, että jatkossa osattaisiin toimia paremmin niin, että vastaavankaltaiset tapahtumat voitaisiin välttää.

Tutkinnan tuloksena annetaan suosituksia

Tutkintaryhmä käy läpi myös sitä, miten eri tahot toimivat Turun puukotusten aikana ja niiden jälkeen. Tarkastelun alla on muun muassa hätäkeskuksen, ensihoidon, pelastustoimen ja poliisin toiminta.

Tutkinta valmistuu kesään mennessä.

Tutkinnan tuloksista tehdään julkinen tutkintaselostus, jossa kerrotaan tapahtumien kulku. Raportti tulee olemaan laaja. Se sisältää suositukset viranomaisille ja muille tahoille, joilla on mahdollisuus parantaa turvallisuutta. Kai Valonen kertoo, että suosituksia annetaan arviolta viidestä seitsemään.

– Suurin toiveeni olisi se, että jokin väkivallanteko saataisiin suosituksen aiheuttamilla toimenpiteillä vältettyä. Ennaltaehkäisypuoli on kaikkein tärkein, Valtonen sanoo.

Elokuisissa Turun puukotuksissa kuoli kaksi ja haavoittui kahdeksan ihmistä. Marokkolaista Abderrahman Bouananea epäillään kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta samassa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.