1. yle.fi
  2. Uutiset

Uusi käänne Meri-Lapin sotessa: Kemin kaupunginhallitukselle esitetään epäluottamusta – asia sai taakseen kannatusta ja etenee

Epäluottamusesityksen perusteena ovat kaupunginhallituksen tämänaamuinen sekä viikontakainen päätös eli sote-yhteisyrityksen sopimuskäsittelyn viivyttäminen. Hallitus esitti uutta valtuuston kokousta maanantaille.

yhteisyritykset
Puheenjohtajan nuija.
Kalle Niskala / Yle

Kemin kaupunginhallitukselle esitetään epäluottamusta. Esityksen teki perussuomalaisten valtuutettu Harri Tauriainen. Tauriainen perusteli epäluottamusesitystä sote-yhteisyrityksen jarruttamisella.

Kaupunginhallituksen oli viikko sitten sekä tänä aamuna tarkoitus valtuuttaa kaupunginjohtaja Tero Nissinen allekirjoittamaan yhteisyrityksen perustamiseen liittyvät asiakirjat ja päättää myös Kemin kokousedustajista yhteisyrityksen yhtiökokoukseen ja hallitukseen sekä yhteisyrityksen osakkeiden merkinnästä ja noin 15 000 euron merkintähinnan suorittamisesta.

Kaupunginhallitus ei kuitenkaan hyväksynyt esitystä. Tänään kaupunginhallitus esitti uutta valtuuston kokousta ensi maanantaille. Uutta kokousta esitti kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Moisanen (vas.) ja esitystä kannatti Jouko Pasoja (vas.). Äänestyksessä äänet jakautuivat 5–5, jolloin puheenjohtaja Moisasen ääni ratkaisi asian.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja päättää, kutsutaanko valtuusto uudelleen koolle.

Kemin kaupunginvaltuusto on hyväksynyt yhteisyrityksen perustamisen kokouksessaan 13. marraskuuta ja kaupunginhallitus on jo aiemmin päättänyt panna valtuuston päätöksen toimeen.

Kaupunginjohtaja ei kuitenkaan enää tarvitse asiaan hallituksen valtuutusta, vaan voi tarvittaessa valtuuston 13. marraskuuta antamalla mandaatilla allekirjoittaa sopimuksen.

Meri-Lapin neljä kuntaa ja terveyspalveluyhtiö Mehiläinen ovat perustamassa sote-yhteisyritystä palveluiden ja työpaikkojen säilyttämiseksi alueella sote- ja maakuntauudistuksessa.

Lisätty 11.12.2017 Kokouksen edetessä Tauriaisen esitys sai taakseen tarvittavan määrän eli vähintään neljänneksen valtuutetuista allekirjoitukset. Näin ollen asia etenee kaupunginhallitukseen, jonka on saatettava asia käsiteltäväksi seuraavaan kaupunginvaltuuston kokoukseen. Kaupunginvaltuusto päättää seuraavassa kokouksessaan, asettaako se tilapäisen valiokunnan valmistelemaan asiaa.

Maanantaina aamupäivällä alkanut kokous kesti noin kymmenen tuntia.

*Korjattu 12.12. 2017. *Korjattu Sari Moisasen titteliksi kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Lue seuraavaksi