Kiina käytti väärennettyjä LinkedIn-profiileja vakoiluun Saksassa

Tarkoituksena oli saada tietoa saksalaisista viranomaisista ja poliitikoista.

Kuva: Sergei Konkov / TASS / AOP

Laeticia Chen näyttää kauniilta ja menestyvältä nuorelta kiinalaisnaiselta. LinkedIn-profiilissaan hän ilmoittaa hoitavansa päällikön tehtäviä China Center of International Politics and Economy -tutkimuslaitoksessa.

Kun saksalainen politiikko saa häneltä pyynnön verkostoitua LinkedInin kautta, ei ole vaikeaa kuvitella, että vastaus on kyllä. Kiina on tulevaisuuden maa, ja sen ja Saksan kauppasuhteet ovat merkittävät.

On vain yksi ongelma. Laeticia Cheniä ei ole olemassa.

Profiili on keksitty ja kauniin naisen kuva on sekin varastettu internetin muotikuvastosta. Chenin profiili on yksi useista väärennetyistä LinkedIn-profiileista, joita Saksan tiedusteluviranomainen BfV väittää Kiinan käyttävän vakoiluun.

LinkedIn on verkostoitumiseen erikoistunut yhteisöpalvelu, johon kuuluu yli 500 miljoonaa jäsentä - heistä reilut sata miljoonaa aktiivikäyttäjiä.

BfV:n on julkaissut listan väärennetyistä profiileista, joiden kautta Kiina on yrittänyt saada tietoa saksalaisista viranomaisista ja poliitikoista. Profiilien kautta on otettu yhteyttä jopa 10 000 saksalaiseen LinkedIn-käyttäjään. Heiltä on kyselty muun muassa harrastuksista, elintavoista ja poliittisista kiinnostuksen kohteista.

– Kyseessä on laajamittainen yritys soluttautua parlamentteihin, ministeriöihin ja valtion virastoihin, BfV:n johtaja Hans-Georg Maassen sanoi.

Saksan julkaisemien väärennettyjen profiilien joukosta löytyy Laeticia Chenin lisäksi esimerkiksi RiseHR-yrityksen headhunter Rachel Li sekä erään konsulttiyrityksen HR-päällikkö Allen Liu. Profiileissa esiintyvät henkilöt ovat usein menestyvän näköisiä nuoria konsultteja, headhuntereita ja tutkijoita.

Profiilit on sittemmin poistettu LinkedInin sivuilta, mutta kuvakaappaus Laeticia Chenin profiilista löytyy saksalaislehti Der Spiegelin sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Kiina on kiistänyt Saksan aiemmat syytteet kybervakoilusta, muttei ole vielä kommentoinut tuoreimpia syytöksiä.

Lue myös: