Planeettaa pelastetaan Pariisissa ilman Trumpia – viisi pointtia Pariisin ilmastokokouksesta

Ranskan presidentti Emmanuel Macron järjestää Pariisissa tiistaina ilmastotapaamisen, tasan kaksi vuotta Pariisin sopimuksen syntymisen jälkeen. Listasimme viisi asiaa, jotka tekevät kokouksesta kiinnostavan.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron (vas.) kuunteli YK:n ilmastolähettilään Michael Bloombergin puhetta Pariisin ilmastokokouksen aattona 11. joulukuuta. Kuva: Ian Langsdon / EPA

PARIISI One Planet Summit -tapaamiseen osallistuu noin 4 000 ihmistä: valtionjohtajia, ympäristöjärjestöjen edustajia, yritysjohtajia ja julkkiksia. Tarkoitus on kerätä varoja ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun, jota Yhdysvaltain poisjäänti Pariisin ilmastosopimuksesta on hankaloittanut.

1. Ranskan Macron pyrkii uudeksi ilmastojohtajaksi

Kokouksen koolle kutsunut Ranskan presidentti Emmanuel Macron pyrkii ottamaan haltuun maailman ilmastojohtajan epävirallisen tittelin. Samalla hän on pyrkinyt tekemään Pariisista ilmastotutkimuksen uuden pääkaupungin.

Macronin Yhdysvaltain ilmastosopimuksesta irrottautumisen jälkeen pitämä, englanninkielinen puhe nousi otsikoihin ympäri maailman: ”Make our planet great again” -julistus oli paitsi ironinen kuittaus presidentti Trumpille, myös taitava mediatemppu.

Kotimaassaan Ranskassa Macronin ympäristöpolitiikkaa on kritisoitu riittämättömäksi, mutta kansainvälisillä areenoilla presidentillä ei ole juuri kilpailijoita.

America First -agendalla ratsastava Trump on luonnollisesti pois laskuista, samoin suurten saastuttajamaiden Venäjän, Kiinan ja Intian johtajat. Saksan Angela Merkel ja Britannian Theresa May ovat hekin jättäytyneet ilmastopolitiikassa taka-alalle.

2. Presidentti Trumpia ei ole kutsuttu, DiCaprio ja Schwarzenegger kylläkin

Yhdysvallat ilmastosopimuksesta irrottanutta presidentti Donald Trumpia ei ole kutsuttu Pariisin-kokoukseen.

Paikalla on kuitenkin iso ja arvovaltainen joukko hänen maanmiehiään, kuten näyttelijä ja ilmastoaktivisti Leonardo DiCaprio, liikemies ja poliitikko Michael Bloomberg, Kalifornian entinen kuvernööri Arnold Schwarzenegger ja Microsoftin perustaja Bill Gates.

He haluavat läsnäolollaan muistuttaa, että iso osa yhdysvaltalaisista on yhä sitoutunut kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen.

Pariisiin saapuu myös liuta muita hallitusten johtajia, kuten Britannian pääministeri Theresa May ja Suomen Juha Sipilä.

3. Yhdysvaltain jättämä aukko pitää paikata

Yhdysvaltain jättäytyminen Pariisin ilmastosopimuksen ulkopuolelle ei kaada muiden ponnisteluja, mutta hankaloittaa niitä. Tämänpäiväisessä tapaamisessa pyritään ennen kaikkea löytämään lisärahoitusta, jolla pystytään paikkaamaan Yhdysvaltain vetäytymisen seurauksia.

Ranskan presidentti Macronin haaste on vakuuttaa muut maat siitä, että taistelu ilmaston pelastamiseksi on voitettavissa myös ilman Yhdysvaltain hallinnon tukea. Macronin kannattaa toisaalta tehdä tuo vakuuttelu ärsyttämättä äkkiväärää presidentti Trumpia tarpeettomasti lisää.

4. EU:n ilmastorahoituksesta odotetaan tärkeitä linjauksia

Pariisin tapaamisessa keskustellaan myös EU:n ilmastorahoituksen kasvattamisesta. Esillä tulee olemaan esimerkiksi hiilipäästöjen verottaminen, joka vauhdittaisi teollisuuden, liikenteen ja asumisen kehittymistä vähäpäästöisempään suuntaan. EU:n investointipankki voisi puolestaan kohdistaa sijoituksia ympäristöystävällisiin hankkeisiin.

Ranska on väläyttänyt tukeaan myös mallille, jossa EU-maiden yhteisöverot harmonisoitaisiin ja osa verotuotoista voitaisiin ohjata yhteiseen ilmastotyöhön.

5. Tutkijat ja ympäristöjärjestöt vetoavat ilmastokatastrofin estämiseksi

80 arvovaltaista taloustieteilijää julkaisi Pariisin-kokouksen alla yhteisen hätähuudon planeetan tulevaisuuden puolesta. Tutkijat vaativat muun muassa kaikkien investointien lopettamista fossiiliteollisuuteen.

Ympäristöjärjestöjen mukaan Pariisissa pitäisi päättää ainakin kolmesta asiasta: julkisten investointien lopettamisesta fossiilisiin polttoaineisiin, lisätuesta ilmastomuutoksen seurauksista jo kärsiville ihmisille sekä valtioiden nykyistä selkeämmästä ja yhtenäisemmästä ilmastopolitiikasta.