Hyppää sisältöön

Suomi lähtee kolmeen EU-puolustushankkeeseen – Soini: "Johtovastuu ei ole tärkeää"

Jäsenmaat ovat hyväksyneet yhteensä 17 hankkeen listan. Yksi Suomen hankkeista on ollut käynnissä jo vuosia.

Saksalaisia Nato-liittolaisia sotaharjoituksissa Virossa. Kuva: Valda Kalnina / EPA

BRYSSEL Suomi osallistuu kolmeen puolustusyhteistyön hankkeeseen EU:n uuden menettelyn puitteissa. Paljon puhuttu yhteistyö alkoi saada konkreettista muotoa aamupäivällä, kun yhteensä 17 hankkeen lista hyväksyttiin muodollisesti ulkoministerikokouksessa.

Suomen hankkeet liittyvät kyberpuolustukseen, sotilasradioliikenteeseen ja sotilaskaluston ja joukkojen liikutteluun maasta toiseen.

Suomen hamuamista hankkeista esimerkiksi satelliitit ovat pudonneet listalta, jolle ehdotettiin alunperin yhteensä noin 50 projektia. Ulkoministeri Timo Soini (sin.) ei halunnut kertoa, kuinka montaa hanketta Suomi oli alunperin ehdottanut.

– Kaikkea ei saa yhtä aikaa. Mutta jos kaksi kolmestakin saa, niin on se paremmin kuin nolla kolmesta, Soini sanoi.

25 maata mukana

Kuten Yle uutisoi viime viikolla, Suomi ei ole johtovastuussa yhdessäkään näistä hankkeista. Soinin mukaan tämä johtuu siitä, että vetovastuu on aina sillä maalla, joka on ensimmäisenä ehdottanut hanketta.

Koska yksikään Suomen ehdottamista hankkeista ei mennyt läpi, Suomi ei myöskään ole johtovaltiona.

– Ei tässä ole tärkeää, kenellä on johtovastuu vaan se, että asiat etenevät, Soini sanoi.

Hankkeet muodostavat EU:n ns. pysyvän rakenteellisen yhteistyön. Yhteistyössä on mukana 25 jäsenmaata, jotka osallistuvat haluamiinsa hankkeisiin. Kokonaan ulkopuolelle jäävät ainoastaan Tanska, Iso-Britannia ja Malta.

Esimerkiksi sotilaallisen liikkuvuuden hankkeessa on mukana peräti 23 jäsenmaata. Sen tarkoituksena on poistaa byrokraattisia ja fyysisiä esteitä joukkojen ja kaluston liikuttelemiselta EU-maiden välillä. Hanke on myös Naton ja EU:n välisen yhteistyön listalla.

Radiohanke alkoi jo 2009

Liettuan johtamassa kyberpuolustushankkeessa on viisi osallistujamaata. Hanke tähtää kyberpuolustuksen nopean toiminnan joukkojen kehittämiseen. Osallistujamaat tarjoaisivat asiantuntijoita mukaan valmiusjoukkoon 3–6 kuukaudeksi kerrallaan.

Sotilasradiohanke ESSOR on ollut käynnissä jo vuodesta 2009. Sen tarkoitus on kehittää eräänlainen vakioitu digitaalinen viestintäkieli eri maiden kenttäradioiden välille 2020-luvun alkuun mennessä.

ESSOR:in tuominen EU:n piiriin avaa mahdollisuuden hakea sille jatkossa EU-rahoitusta perusteilla olevasta puolustusrahastosta. Suomesta ESSOR:ia on mukana kehittämässä oululainen Bittium-yhtiö.

Soini korostaa, että rakenteellinen yhteistyö ei pääty tähän, vaan alkaa tästä. Jatkossa projekteja tulee varmasti lisää.

– Ei tämä mikään valmis projekti ole. Nyt ollaan maratonin alussa, Soini sanoi.

Lisää aiheesta: