Hyppää sisältöön

Trumpia seksuaalisesta häirinnästä syyttävät naiset vaativat kongressia tutkimaan asian

Ainakin 16 naista syyttää Trumpia seksuaalisesta häirinnästä. Trump kiistää syytteet.

Donald Trump Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Kolme Donald Trumpia seksuaalisesta häirinnästä syyttävää naista vaatii Yhdysvaltain kongressia tutkimaan Trumpin väitetyt väärinkäytökset.

Jessica Leeds, Samantha Holvey ja Rachel Crooks väittävät Trumpin kosketelleen heitä sopimattomasti, hyväilleen heitä ja suudelleen heitä vastoin heidän tahtoaan.

Kaikki kolme naista ovat syyttäneet Trumpia seksuaalisesta häirinnästä myös aikaisemmin, ennen kuin hänestä tuli presidentti.

Tapaukset ovat nousseet uudelleen julkisuuteen, kun lukuisat amerikkalaiset poliitikot ja julkisuudenhenkilöt ovat myöntäneet syyllistyneensä seksuaaliseen häirintään.

Trump ja hänen hallintonsa ovat kiistäneet syytökset. Trump on uhannut haastaa häntä seksuaalisesta häirinnästä syyttävät naiset oikeuteen, mutta ei ole näin tehnyt.

Yhteensä ainakin 16 naista on syyttänyt Trumpia seksuaalisesta häirinnästä.

Trumpin nimittämä Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Nikki Haley on asettunut Leedsin, Holveyn ja Crooksin tueksi. CBS-uutiskanavan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Haley sanoi, että myös näiden naisten, niin kuin kaikkien miehiä seksuaalisista väärinkäytöksistä syyttävien naisten, pitää saada äänensä kuuluviin.

– Näitä naisia pitää kuulla ja heidän tapauksilleen tehdä jotain, Haley sanoi.

Trumpin naisia halventavat kommentit nousivat julkisuuteen jo hänen presidentinvaalikampanjansa aikana, kun julkisuuteen tuotiin videonpätkä Access Hollywood -ohjelmasta. Videossa Trump kehuskelee sillä, miten hän koskettelee naisten sukupuolielimiä.

Trump myönsi videon olevan aito ja pyysi sanojaan anteeksi, mutta väitti myöhemmin (siirryt toiseen palveluun), että video on väärennetty. Access Hollywood -ohjelman juontaja Billy Bush vahvisti videon olevan aito ja Trumpin todella kehuskelleen naisten ahdistelullaan.

Lue myös:

Toimittajalta: #metoo-kampanja iski kongressiin – Molemmat puolueet tulisilla hiilillä

Trump uhkailee oikeusjutuilla – presidenttinä hän haastaisi ahdistelusta kertoneet naiset