1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaikenemisen aika on ohi nyt myös kirkossa: työntekijät nousivat vastustamaan seksuaalista häirintää

Kirkko ei ole toistaiseksi ottanut virallisesti kantaa häirintään.

seksuaalinen häirintä
Mies ja nainen istuvat erillisillä sohvilla.
Henrietta Hassinen / Yle

Naisten kokema seksuaalinen häirintä on ollut lokakuusta lähtien #metoo-kampanjan myötä otsikoissa. Nyt myös kirkon piirissä työskentelevät ovat päättäneet, että vaikenemisen aika seksuaalisen häirinnän osalta on ohi myös kirkoissa ja kampanja nimeltä #totuusvapauttaa on käynnistynyt.

Sunnuntaina avattiin kampanjaan liittyvä totuusvapauttaa.fi-blogi (siirryt toiseen palveluun), jonka kautta voi jakaa oman kertomuksensa ahdistelusta. Kertomuksia julkaistaan blogissa anonyymisti.

Seksuaalista häirintää kokeneet voivat samalla sivustolla myös allekirjoittaa vetoomuksen tai osoittaa sen allekirjoittamalla tukensa niille, jotka ovat häirintää kokeneet.

– Reilut 500 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen, joukossa on paljon pappeja ja varsinkin naispappeja, kertoo yksi ryhmän perustajista, pappi ja kuvataiteilija Ilkka Sariola.

Totuus vapauttaa -sivu
totuusvapauttaa.fi

Pappismies haastoi arkkipiispan

Aiemmin Kallion seurakunnassa työskennellyt Sariola kertoo, että kampanja lähti turhautuneisuudesta kirkkoa kohtaan, joka ei ottanut aktiivisesti kantaa sen piirissä tapahtuvaan seksuaaliseen häirintään ja hyväksikäyttöön.

Vaikka Kotimaa24-lehti nosti jo lähes kaksi vuotta sitten seksuaalisen häirinnän (siirryt toiseen palveluun) tapetille esimerkkitapausten kautta, kirkoissa ei tällöin asiaan puututtu vakavasti.

– Itsellänikin asian esille tuonti oli mielessä jo ennen #metoo -kampanjaa, mutta sen myötä syntyi toive, että nyt asiaan tartutaan ja kun mitään ei näyttänytkään tapahtuvan, päätimme ryhtyä toimiin pienen ruohonjuuritason vapaaehtoisporukan kanssa, Sariola kertoo.

Pappismies itse haastoi Faebookissa myös arkkipiispa Kari Mäkisen ja arkkipiispaehdokkaat katkaisemaan hiljaisuuden kysymällä:_”Haluaako Suomen evankelis-luterilainen kirkko jäsenkadon pelossa painaa villaisella omat ongelmansa?”

Ilkka Sariola
Ilkka SariolaIlkka Sariola

Sariola huomauttaa, että ongelmat ovat yleensäkin vakavia yhteiskunnan niillä osaalueilla, missä esiintyy vahvoja valtasuhteita ja hierarkiaa.

– Valitettavasti välillä on tuntunut siltä, että halu suojella kirkon mainetta menee etusijalle suhteessa lähimmäisen rakastamiseen.

Kirkon virallista kampanjaa odotetaan

Porvoon ruotsinkielisestä hiippakunnasta #totuusvapauttaa -kampanja on saanut Sariolan mukaan kannustavaa palautetta.

– Vaikka yksittäisinä henkilöinä kirkon vaikutusvaltaisia henkilöitä on vetoomuksen allekirjoittaneissa valtavan paljon, kirkon virallista kantaa seksuaaliseen häirintään odotetaan yhä.

Yksi mahdollisuus seksuaaliseen puuttumisessa häirintään olisi luoda hiippakuntiin verkostoja, joissa kaksi henkilöä, nainen ja mies, toimisivat kirkon kouluttamina luottohenkilöinä.

– Meiltä löytyy kymmenen kohdan lista tavoitteita, joihin tarttua, Sariola päättää.

Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina, että juristialalla toimivat naiset vaativat loppua seksuaaliselle häirinnälle (siirryt toiseen palveluun). Jo aiemmin elokuva-alalla oli kerätty kymmeniä ahdistelukertomuksia. Tänään Helsingin Sanomat kertoi, kuinka ahdistelusta kertoneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä. (siirryt toiseen palveluun)Suomen kuvalehti kertoi sivuillaan samasta asiasta. (siirryt toiseen palveluun)

Palvelualalla seksuaalinen häirintä on yleistä

Palvelualojen ammattiliitto PAM:ista kerrotaan, että pohjoismaiset hotelli-, ravintola- ja catering alojen ammattilaiset muistuttavat pikkujoulun juhlijoita #notonthemenu -kampanjassaan (siirryt toiseen palveluun), alalla työskentelevien usein kohtaamasta seksuaalisesta häirinnästä. PAM:in viestintäjohtaja Timo Piirainen vakuuttaa, että liiton työsuhdeneuvontaan tulee jatkuvasti puheluita, joissa seksuaalinen häirintä nousee esiin.

Marraskuussa PAM:n sivuilla julkaistussa "Kädet irti, kieli kuriin” (siirryt toiseen palveluun) -jutussa väitettiin, että lähes puolet pamilaisista naisista päätyy työssään seksuaalisen häirinnän kohteiksi.

– Tampereella meillä oli myös vastikään tapaus, jossa kaupan työntekijät tulivat kertomaan omilla kasvoillaan seksuaalisesta häirinnästä ja kauppias lopettikin pian sen jälkeen toimintansa, sanoo PAM:in viestintäjohtaja Timo Piirainen.

Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistyksestä todetaan, että #metoo-kampanja on herättänyt aiheellisesti keskustelua myös heidän jäsentensä keskuudessa.

– Seksuaalinen häirintä ei ole alallamme valitettavasti tuntematon käsite. Asia on tärkeä ja siitä on käyty vilkasta keskustelua sisäisessä Facebook-ryhmässä, mutta ainakaan tällä hetkellä emme ole yhdistyksenä käynnistämässä seksuaaliseen ahdisteluun liittyvää kampanjaa, muotoilee SLSY:n puheenjohtaja Juha Kuurne.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöstä Tehystä sanotaan, että jäsenkysely liittyen seksuaaliseen häirintään liittyen on suunnitteilla tilanteen kartoittamiseksi.

Opetusalan ammattijärjestöstä OAJ:ista kerrotaan, että seksuaaliseen häirintään on otettu kantaa opetusalan toimijoiden kanssa #metoo-kampanjan yhteydessä. Liitossa tuntuma on kuitenkin se, että seksuaalisen häirinnän osuus on kohtuullisen pieni, mutta varsinaista tutkimustietoa asiasta ei ole.

Lue lisää:

"Ihmiset eivät puutu, kun kaduilla ahdistellaan" – #memyös aikoo muuttaa asenteet ja lopulta lainkin

Miten seksuaalinen häirintä voidaan kitkeä työpaikalta? – Näillä neuvoilla pelisäännöt yrityksille

Suomenruotsalaiset naiset saivat tarpeekseen seksuaalisesta häirinnästä

Työoikeuden professori: Seksuaalinen häirintä työpaikoilla on yllättävän yleistä – huorittelua, tuijottelua ja jopa raiskaus

Me too -kampanja täytti somen – Seksuaalinen häirintä näkyy karuina lukuina jo koululaisten kyselyissä

Seksuaalisen ahdistelun paljastaminen palkittiin – Time-lehti ylistää rohkeita naisia

#Metoo-kampanja saavutti Ruotsin valtiopäivien huipun – Puhemies: Vääriä huhuja

#MeToo-kampanja on aiheuttanut ruotsalaismedioissa sisäisiä tutkintoja seksuaalisesta häirinnästä

Lue seuraavaksi