Hyppää sisältöön

Tohtori on yhä yleisempi näky työpaikalla – Selvitys: työttömyys on pienempää kuin vähemmän opiskelleilla

Tohtoreiden määrä on lähes tuplaantunut tällä vuosituhannella.

Sivistystyönantajien selvityksen mukaan tohtori on suomalaisilla työpaikoilla yhä tavallisempi näky. Työllisten joukossa yli prosentilla on tohtorintutkinto taskussa – eli periaatteessa 100 hengen työporukasta yhdellä voisi olla tohtorinhattu.

Tohtorien määrä on lähes tuplaantunut tällä vuosituhannella. Vuonna 2000 Suomessa oli noin 23 000 tutkijakoulutuksen saanutta, ja vuonna 2016 noin 44 000.

Ja määrä vain kasvaa selvityksen mukaan. Opetus- ja kulttuuriministeriön ja yliopistojen tavoitteena on keskimäärin 1 680 tohtorintutkintoa vuosittain vuosina 2017-2020. Pelkästään viime vuonna (2016) tohtoritutkintoja oli lähes 1 900.

Selvityksen mukaan tohtoritutkinnon suorittaneiden työllisyys on pysynyt korkeammalla tasolla kuin muilla koulutusasteilla. Tohtorin tutkinto ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ura urkenisi pelkästään yliopistomaailmassa.

– Korkeakoulujen ja yritysten yhteistyön monipuolistuminen näkyy myös tohtoreiden lisääntyvässä siirtymisessä elinkeinoelämän palvelukseen. Tohtoreiden osaamiselle ja verkostoille on kysyntää, sanoo Sivistystyönantajien asiantuntija Heikki Holopainen selvityksen tiedotteessa.

Kysyntä kasvaa yrityksissä

Vaikka tutkimus- ja kehitystehtävissä työskentelevien määrä on vuosien 2006-2016 aikana vähentynyt, on sekä tohtorien määrä että suhteellinen osuus tutkimus- ja kehitystehtävissä kasvanut tasaisesti.

Selvityksen mukaan tohtoritutkinnon suorittaneiden osuus kasvoi vuosina 2011-2014 suhteellisesti eniten yrittäjien joukossa ja valtion palveluksessa. Yliopisto on tohtorin tutkinnon suorittaneelle edelleen suurin työllistäjä. Toiseksi suurin työllistäjä on kunta.

Akateemiselle korkealle osaamiselle on yhä enemmän kysyntää myös yrityksissä. Yksityisellä sektorilla tohtoreita on eniten töissä ICT-alan ja tekniikan koulutuksella. Terveys- ja hyvinvointialalla tohtoritutkinnon suorittanut on muita aloja yleisemmin yrittäjä.

Tohtoreiden monet urat -selvityksessä tarkasteltiin tohtorien työllistymistä yliopistojen ulkopuolella. Selvitys sisältää haastatteluja ja kirjoituksia yrityksistä, julkiselta sektorilta, yliopistoista ja muualta työelämästä sekä tilastoja.

Yrityksistä selvityksessä on edustettuina muun muassa Kesko ja Wärtsilä sekä julkiselta sektorilta Kansaneläkelaitos ja Valtiontalouden tarkastusvirasto.

Lue myös:

.
.