Amnesty: EU-maat osasyyllisiä ihmiskauppaan ja kidutukseen Libyassa

Ahtaissa ja epähygieenisissä oloissa on tällä hetkellä jopa 20 000 ihmistä pidätettyinä.

Libya
Pelastettuja afrikkalaisia siirtolaisia toukokuussa 2017.
Pelastettuja afrikkalaisia siirtolaisia toukokuussa 2017.EPA

Eurooppalaiset valtiot ovat vastuussa pakolaisten ja siirtolaisten epäinhimillisestä kohtelusta Libyassa, todetaan tuoreessa ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin raportissa. Libyassa on kymmeniä tuhansia ihmisiä jumissa pidätyskeskuksissa, joissa he joutuvat alttiiksi kidutukselle ja pahoinpitelyille.

Amnestyn mukaan Libyan viranomaiset estävät pakolaisia ja siirtolaisia päsemästä Eurooppaan. He pitävät ihmisiä loukussa ahtaissa pidätyskeskuksissa. Amnestyn raportissa todetaan, että EU on osasyyllinen kymmenien tuhansien pakolaisten ja siirtolaisten kokemiin ihmisoikeusloukkauksiin.

– Pakolaiset ja siirtolaiset ovat jääneet loukkuun Libyaan maan viranomaisten, aseellisten ryhmien ja salakuljettajien armoille. Nämä tahot toimivat usein yhteistyössä taloudellisen edun saamiseksi, sanoo Amnesty Internationalin Euroopan aluetoimiston johtaja John Dalhuisen.

Eurooppalaiset hallitukset ovat osasyyllisiä näihin rikoksiin. Ne ovat aktiivisesti auttaneet Libyan viranomaisia pitämään ihmisiä Libyassa ja estämään heitä ylittämästä Välimerta

Dalhuisen

EU:n antama tuki Libyalle aiheuttaa osaltaan pakolaisten oikeuksia loukkaavia toimia. Raportin mukaan Italian Libyalle lahjoittaman aluksen toiminta johti 50 siirtolaisen hukkumiseen marraskuussa 2017.

– Eurooppalaiset hallitukset ovat osasyyllisiä näihin rikoksiin. Ne ovat aktiivisesti auttaneet Libyan viranomaisia pitämään ihmisiä Libyassa ja estämään heitä ylittämästä Välimerta, sanoo Dalhuisen.

EU-maat ovat ovat pyrkineet sulkemaan merireitin Välimeren yli Libyasta Eurooppaan jo vuodesta 2016. Eurooppalaiset hallitukset ovat muun muassa antaneet teknistä avustusta ja tukea Libyan hallituksen osastolle, jonka tehtävänä on estää muuttoa Eurooppaan.

Amnestyn mukaan eurooppalaiset hallitukset myös tukevat Libyan hallitusta toimissa, joiden avulla sen rannikkovartiosto pysäyttää ihmisiä Välimerellä.

Amnestyn mukaan Libyassa luvaton maahantulo on määritelty rikokseksi. Maassa ei ole rakenteita tai lakeja, jotka suojelisivat turvapaikanhakijoita tai ihmiskaupan uhreja, vaan maahantuloa säädellään mielivaltaisilla pidätyksillä.

Ahtaisiin oloihin on tungettu tällä hetkellä jopa 20 000 ihmistä. Epähygieenissä oloissa pakolaiset ja siirtolaiset kokevat mielivaltaista pakkotyötä, kidutusta ja kiristystä.

Lue lisää:

Libya's dark web of collusion abuses against Europe-bound refugees and migrants (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AP