Merikeskus Vellamossa kaikkien aikojen kävijäennätys – Kotkan kesätapahtumat houkuttelivat väkeä

Kotkan Kantasatamassa järjestetty purjehdustapahtuma Tall Ships' Races toi piikin kävijämääriin.

merimuseot
Kotkan kantasatama ja merikeskus Vellamo
Petri Niemi/Yle

Merikeskus Vellamo Kotkassa saavuttaa tänä vuonna kaikkien aikojen kävijäennätyksensä. Marraskuun loppuun mennessä Merikeskuksessa oli käynyt jo kaikkiaan 142 460 ihmistä, mikä on enemmän kuin yhdenkään kokonaisen vuoden aikana Vellamon liki kymmenvuotisen historian aikana.

Kantasataman alueella järjestettiin viime kesänä purjehdustapahtuma Tall Ships' Races sekä Kotkan Meripäivät, jotka vetivät noin 350 000 kävijää.

– Tall Ships' Races toi mojovan lisän kävijämääriin, mutta ylipäänsä vuosi on ollut hyvä. Nyt on selvästi Vellamon huippuvuosi, kertoo museonjohtaja Tiina Mertanen.

Tilaisuudet houkuttelevat

Kausivaihtelut kävijämäärissä ovat olleet suuria, ja talvikausi on perinteisesti hiljaisempi kuin muut vuodenajat. Merikeskuksessa onkin tavoiteltu sitä, että kausivaihtelua saataisiin tasoittumaan järjestämällä erilaisia tilaisuuksia pitkin vuotta.

Vellamossa on järjestetty esimerkiksi esitelmätilaisuuksia paikallishistoriasta ja merihistoriasta. Venehallissa on pidetty muun muassa konsertteja.

– Nyt on sellainen tunnelma, että paikkakunnalla ja alueella Vellamo on otettu omaksi, kun sitä käytetään erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen, Tiina Mertanen iloitsee.

Esimerkiksi tänä syksynä ovi on käynyt viimevuotista tiuhempaan. Lokakuussa Merikeskuksessa kirjattiin noin 10 000 kävijää, kun vielä viime vuonna vastaavana aikana siellä vieraili 8000 kävijää.

Noin joka toinen kävi museossa

Läheskään kaikki Vellamon vierailijat eivät käy museoissa. Suomen merimuseo ja Kymenlaakson museo ovat perinteisesti vetäneet vuodesta ja ohjelmasta riippuen 40 000–70 000 asiakasta.

Tänä vuonna museot houkuttelivat tammi- ja marraskuun aikana 66 800 vierailijaa.