Lumituisku leviämässä etelästä pohjoiseen – ajokeli paikoin erittäin huono

Lunta sataa etelässä tuiskuttamalla. Sade muuttuu osin vedeksi ja tiet muuttuvat loskaisiksi. Lumisadealue liikkuu Suomen yli pohjoiseen.

Liikennesää
liikennettä mannerheimintiellä lumipyryssä
Derrick Frilund / Yle

Lounaasta saapunut lumisadealue saavutti Suomen yöllä ja on levittäytynyt aamun aikana maan etelä- ja keskiosiin. Lunta on satanut voimakkaan kaakkoistuulen kera tuiskuttamalla.

Varhaisaamun aikana lunta on kertynyt vaihtelevasti 1 – 5 cm. Uudenmaan länsiosassa kertymä on ollut 2 – 3 cm ja Pirkanmaalla 4 – 5 senttiä. Helsingin seudulla satoi yhden tunnin aikana kolme senttiä.

Sade on jatkumassa eri muodoissaan iltaan asti. Etelässä lunta on ennustemallien mukaan satamassa iltakahdeksaan mennessä 10 – 15 senttiä. Tämän jälkeen sade on muuttumassa vesisateeksi, ja osa lumesta sulaa.

– Seurauksena on märkiä ja loskaisia teitä, toteaa Ylen meteorologi Joonas Koskela.

Maan kaakkoisosassa ja Savon seudulla kertyvä lumimäärä voi olla 20 senttimetrin hujakoilla. Maan itäosaan ennustetaan myös kovaa puuskaista tuulta.

Esimerkiksi Savonlinnassa lyhyessä ajassa satavaksi ennakoitu runsas lumipeite johti päätökseen uuden sillan avajaisten lykkäämisestä.

Pohjoisessa on päivällä vielä poutaa, mutta iltapäivästä alkaen sade ja tuuli alkaa yltyä. Lappiin sateet saapuvat illan ja yön aikana ja lunta voi kertyä paikoin 10 – 15 senttimetriä.

Ajokeli paikoin erittäin huono – lumipyry leviää pohjoiseen

Voimakkaan ja puuskaisen kaakonpuoleisen tuulen kanssa saatu lumisade on paikoin heikentänyt näkyvyyttä.

Ajokeli on ollut tiistaiaamuna erityisen vaikea Varsinais-Suomessa, jossa aamulla sattui lyhyen ajan sisällä kolme kolaria. Naantalissa kolmen auton ketjukolarissa loukkaantui neljä ihmistä, joista yksi vakavasti.

Muualla tieliikenteen onnettomuuksilta on toistaiseksi vältytty. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla lumipyry ei juurikaan haitannut aamun työmatkaliikennettä. Paikoin liikenne on ollut hidasta ja on muodostunut jonoja. Huonontuvaan ajokeliin varauduttiin ennakolta muun muassa laskemalla nopeusrajoituksia osalla pääväylistä.

Ilmatieteen laitos on antanut tiistaille varoituksen erittäin huonosta ajokelistä lumipyryn vuoksi maan etelä- ja itäosaan sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Kainuun maakuntiin. Myös Pohjanmaalla ajokeli muuttuu huonoksi lumisateen vuoksi. Pohjoisessa ajokeli on päivällä normaali, mutta muttuu yöllä huonoksi lumisateen vuoksi.

Osa Turun lennoista toisille kentille

Yksi Turun lentoaseman kiitorata on jouduttu sulkemaan huonon sään seurauksena. Saapuvia koneita on ohjattu varakentille, pääasiassa Helsinkiin.

Lentoliikenne Helsinki-Vantaan lentoasemalla puolestaan sujui aamupäivällä lumisateista huolimatta normaalisti. Itapäivästä alkaen jouduttiin kovan sivutuulen vuoksi lentoasemalla siirtymään käyttämään vain yhtä kiitotietä, kun niitä on tavallisesti lentoliikenteen käytössä kolme. Luvassa on viiveitä ainakin osalle lennoista, ennakoi Finavia tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Liukasta luvassa keskiviikkoaamuksi

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä sää kylmenee hiukan. Etelässä sulanut lumi, loska ja vesi jäätyy uudelleen pakkasalueilla.

– Yöllä varsinkin sisämaassa lämpötila menee pakkasen puolelle ja tienpinnat voivat muuttua liukkaiksi. Jos loska jäätyy, tiet voivat olla koppuraisia, ennakoi Koskela.

Sää poutaantuu, mutta edelleen on tuulista.

Sähkökatkoja lounaassa

Lounais-Suomessa ja Uudellamaalla on ollut tiistaina sähkökatkoja tuhansissa kotitalouksissa.

Tiistaina kello 13 aikaan esimerkiksi sähköyhtiö Carunalla oli 3 654 sähkötöntä asiakasta. Vielä puolenpäivän aikoihin eri yhtiöillä oli yhteensä sähköttä noin 9 500 asiakasta. Eniten katkoja on ollut toistaiseksi Varsinais-Suomessa ja Länsi-Uudellamaalla.

Myös tykkylumi voi aiheuttaa sähkökatkoja. Sateen muuttuminen märemmäksi voi aiheuttaa sähkökatkoja, jos lumi alkaa tarttua puiden oksiin ja taivuttaa niitä sähkölinjoille. Esimerkiksi Savon seudulla on varauduttu ongelmiin ja seurataan tilanteen kehittymistä. Tiistaina ennakoitiin tykkylunta kertyvän myös esimerkiksi Satakunnassa.

Seuraava räntäsadealue tulossa

Torstaina on laajalti poutaista ja tuulista. Lämpötila on pohjoisessa reilusti pakkasella, maan etelä- ja keskiosissa nollan tienoilla. Päivän aikana seuraavat sateet leviävät lännestä alkaen.

Perjantaiksi Ilmatieteen laitos ennakoi 40 % todennäköisyydellä huonoa ajokeliä Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.