Hyppää sisältöön

Voimakkaimmat sateet ovat saapumassa aamupäivällä pääkaupunkiseudulle – Hankalin tilanne on todennäköisesti iltapäiväruuhkassa

Ajokeli Uudellamaalla on erittäin huono, aamun työmatkaliikenne on sujunut paikoin hyvin hitaasti jonoissa mataen. Isoja onnettomuuksia ei ole sattunut.

Meteorologi Joonas Koskela seisoo työpisteellään Ylen uutiskeskuksessa. Takana on monta tuntia työtä Ylen aamu-tv:n sääennusteiden laatimisessa, edessä kymmenkunta ruutua, joista Koskela seuraa sateiden etenemistä. Värikkäät lumisadelautat ovat hiipineet lännestä pääkaupunkiseudun päälle ja etenevät maamme yli.

– Tässä aamun aikana lunta on tullut nelisen senttiä, mutta paikoin voi olla tullut enemmänkin, lähinnä Länsi-Suomessa. Sieltä ne sateet etenevät itää kohden.

Aamukahdeksalta sateet tavoittelivat pääkaupunkiseudun itäpuolta, Porvoota ja Kotkaa.

– Ennen puoltapäivää saadaan pääkaupunkiseudulla voimakkaimmat sateet. Lunta voi kertyä iltapäivään mennessä 10-20 senttiä ja ajokeli muuttuu erittäin huonoksi suuressa osassa maata, kertoo Joonas Koskela.

Isoja onnettomuuksia ei ole sattunut aamun työmatkaliikenteessä. Huonontuvaan ajokeliin on varauduttu muun muassa laskemalla nopeusrajoituksia osalla pääväylistä.

Kaikkein hankalin tilanne on todennäköisesti iltapäiväruuhkassa, kun lumen päälle tulee vielä vettä.

Lumisateet ovat jo kääntyneet veden puolelle Hanko-Inkoo -linjalla. Lohjalla saadaan lunta vielä puolenpäivän maissa, iltapäivällä vettä. Pohjoisempana Uudellamaalla Karkkilassa lunta tupruttaa ennusteen mukaan vielä iltapäivällä kello 15.

Lämpötila on etelärannikolla pari astetta plussan puolella, sisämaassa on pikkupakkasta. Kylmä tuuli saa pakkasen tuntumaan purevammalta, ja plusasteetkin parilta pakkasasteelta.

.
.