Aiemmin Helsingin rikospoliisissa taiderikostutkijana työskennellyt Jyrki Seppälä uskoo, että uusia taideväärentäjiä ja väärennetyn taiteen kauppiaita pulpahtelee esiin vielä lisää.
Tämän vuoden tammikuussa Helsingin käräjäoikeudessa alkoi Suomen rikoshistorian suurimman taideväärennösjutun käsittely.
– KRP ilmoitti, että nyt on pöytä putsattu, kun oli tämä iso keissi, mutta luulen, että se on vain väliaikaista. Taiderikollisuutta on ollut varmaan niin kauan kuin ihmiskunnan historiaa, Seppälä sanoi tänään tiistaina Ylen aamu-tv:ssä.
Taiderikollisten kiinni saaminen vaatisi Seppälän mukaan sen, että poliisilla olisi 3–6 tutkijaa, jotka seuraisivat jatkuvasti taidemarkkinoita.
– Sitä pitäisi koko ajan seurata ja olla ajan hermolla. Varmaan sieltä pulpahtaa uusia väärentäjiä ja uusia kauppiaita, Seppälä jatkoi.
Seppälä huomautti, että kyse on merkittävästä rikollisuudesta. Taideväärennöksiin liittyy hänen mukaansa myös paljon piilorikollisuutta.
– Se on vähän niin kuin huumerikollisuus, että pitäisi olla taiderikosyksikkö, joka lähtisi selvittämään ja tutkimaan sitä. Siellä on paljon sellaista, joka ei tule ilmi, Seppälä sanoo.
Kauppiaat osaavat manipuloida tekemään tiettyjä asioita
Seppälä on kirjoittanut yhdessä toimittaja Risto Rumpusen kanssa kirjan Huijarit taidemaailmassa.
Väärennetyn taiteen kauppiaat ovat Seppälän mukaan "todella mukavia seuramiehiä". Rumpunen näkee yhtäläisyyksiä taideväärentämisen ja jalkapallokorruption välillä.
– Siellä on samanlaisia mukavia kavereita, jotka osaavat manipuloida toiset tekemään tiettyjä asioita, Rumpunen selittää.
Seppälän mukaan on erittäin harvinaista, että itse väärentäjät jäävät kiinni. Yleensä kiinni jää väärennetyn taiteen kauppias. Lukuisten taulujen väärentämisen tunnustaneen lempäälaismiehen tapaus on Seppälän mukaan Suomessa poikkeuksellinen.
Lue myös:
Lempääläläinen taiteilija tunnustaa väärentäneensä yli sata taulua
Laajan taideväärennösjutun taiteilija sai vajaan kahden vuoden ehdollisen tuomion