”Joululahjarahat” ensi vuodelle: Lisää rahaa poliisille, liikenneväylien parantamiseen ja koulutukseen

Liikennerahoja osoitetaan lähinnä pariinkymmeneen ruuhka-Suomen ulkopuolella sijaitseviin parannushankkeisiin.

budjetit
Poliisi menossa autoonsa ja taustalla lisää poliisiautoja
Eveliina Matikainen / Yle

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan hallitusryhmät ovat päässeet sopuun valtion ensi vuoden budjettiin tehtävistä lisämäärärahoista eli niin sanotuista joululahjarahoista. Valiokunnan budjettiin osoittamat lisävarat ovat yhteensä noin 40,3 miljoonaa euroa.

Valtiovarainvaliokunta kertoo kohdistavansa lisärahaa muun muassa liikenneväylien parantamiseen, opetukseen sekä sisäiseen turvallisuuteen.

Suurimmat määrärahalisäykset osoitetaan liikenneväylien parantamiseen (11,8 miljoonaa euroa) ja koulutuksen, sivistyksen, kulttuurin sekä urheilun tukemiseen (9,7 miljoonaa euroa). Rahoitusta ohjataan esimerkiksi syrjäytymisvaarassa olevien nuorten tukemiseen ja koulujen kerhotoimintaan.

Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen laadun kehittämiseen suunnataan kaksi miljoonaa euroa ja saamenkielinen varhaiskasvatus saa 40 000 euroa. Koulujen kerhotoiminnan lisärahapotti on kolme miljoonaa euroa.

Liikennerahoja osoitetaan lähinnä pariinkymmeneen pienehköön, liikenneturvallisuutta ja elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä edistäviin hankkeisiin. Parannuskohteet sijaitsevat pääosin ruuhka-Suomen ulkopuolella. Kohteita ovat muun muassa valtatie 20 parantaminen Välikylän kohdalla Oulussa, Häppiläntien peruskorjaus Virolahdella ja valtatie 12 parantaminen Ristolan kohdalla Säkylässä.

Huumeiden katukauppa parempaan syyniin

Poliisi on saamassa lisää rahaa yhteensä 470 000 euroa. Tästä yli puolet eli 250 000 euroa osoitetaan huumausaineiden katukaupan valvontaan ja ulkomaalaisvalvontaan kadonneiden henkilöiden tavoittamiseksi. 220 000 euroa kohdennetaan koulupoliisitoimintaan, jonka katsotaan hiipuneen viime vuosina.

Valiokunta kertoo kohdentavansa lisärahoitusta myös viennin ja matkailun edistämiseen, terveydenhuollon tutkimukseen ja maatalouden kannattavuuden parantamiseen.

Talousarvion loppusumma on noin 55,8 miljardia euroa, mikä on noin 0,3 miljardia euroa enemmän kuin vuoden 2017 varsinainen talousarvio. Hallituksen tavoitteena on, että eduskunta hyväksyy talousarvion ensi keskiviikkona.