1. yle.fi
  2. Uutiset

Joulukorttitaiteilija uskoo: Suomalainen tonttu jyrää ulkomaiset tontut

Kotimaisuus puree myös joulukorttimarkkinoilla. Kuvataiteilija Heikki Laaksonen arvioi, että suomalaisilla on oma vahva tonttumaailmansa, jota kansainvälisten kortintekijöiden on vaikea jyrätä.

joulukortit
Kuvataiteilija Heikki Laaksosen kuvittamia joulukortteja.
Kuvataiteilija Heikki Laaksosen kuvittamia joulukortteja.Päivi Rautanen/Yle

Ylistarolainen kuvataiteilija Heikki Laaksonen on maalannut joulukortteja Eläinten vanhainkodille ja isoille painotaloille viitisentoista vuotta. Kilpailuun hän ei ole joulukorttimarkkinoilla juurikaan törmännyt, sillä myös kotimaisten korttitaiteilijoiden joukko on harva.

– Joulukortit työllistävät minua aika hyvin. Eihän meitä Suomessa niin montaa ole. Olen tehnyt vuosien aikana isompien talojen kanssa sopimuksia, jolloin levikki on tietysti läpi Suomen ja Baltian maiden.

Suomen joulukorttimarkkinoille pyrkivät luonnollisesti myös kansainväliset tahot. Heikki Laaksonen jaksaa uskoa kotimaisen tontun voimaan.

– Maailmassa on yksi erittäin merkittävä yhtiö, joka hyvin paljon ohjailee joulukorttitoimintaa. Meillä Suomessa on kuitenkin oma tonttumaailmamme. Täällä ulkomaiset tontut eivät ole päässeet jyräämään. Kyllä meidän suomalainen tonttu on niin vahva.

Heikki Laaksosen kuvittamia joulukortteja.
Heikki Laaksosen kuvittamia joulukortteja.Päivi Rautanen/Yle

Joulukortti pitää tuntua

Heikki Laaksosen mukaan suomalaiset korttitalot eivät määräile taiteilijaa, miltä joulukortin tulee näyttää.

– Minä teen kuvan ja siitä tykätään tai ei. Kyse ei ole teknisestä osaamisesta vaan siitä, miltä se tuntuu. Joulukortti pitää tuntua!

Heikki Laaksonen arvioi, että tänä jouluna hänen korttejaan seikkailee kodeista toisiin useita satoja tuhansia kappaleita.

Kasvanut tontun pelkoon

Heikki Laaksonen ammentaa korttiaiheensa usein todellisuudesta ja tarinoista ja muokkaa ne 1950–60-lukujen henkeen. Tontut kipittävät Heikin korteissa, ja tontut ovatkin Heikille osa todellisuutta.

– Tietysti olen maalaispoikana kasvanut tontun pelkoon. Kun olin lapsi, oli riihitontut, tallitontut ja saunatontut. Ne olivat olemassa olevaa elämää ainakin lapsen näkövinkkelistä ja aika pelottaviakin, ja kyllä niillä peloteltiinkin.

– Myöhemmin kaupungistumisen myötä harmahtavat ja maanväriset maalaistontut ovat jääneet vähemmälle. Nykyaikainen, punasävyinen tonttu on tullut tilalle. Tämä tontunkin punainen väri on tunnetun amerikkalaisen yhtiön aikaansaama, Heikki Laaksonen arvioi.

Heikki Laaksonen ja Eija Porkolan tekemät tontut Muuri-Wertti ja Larvan Anni
Kuvataiteilija Heikki Laaksonen ja Eija Porkolan tekemät tontut Muuri-Wertti ja Larvan Anni.Anne Elhaimer/Yle

Sähköttömän ajan hengessä

Heikki Laaksonen maalaa joulukortteihinsa vaikka omia lastenlapsiaan, mutta pukee heidät maalauksissaan vanhan ajan vaatteisiin, huopatossuihin ja lapikkaisiin.

– Olen itse syntynyt 1950-luvulla ja tuon ajan henki on korteissani. Olen saanut viettää ensimmäisiä joulujani ilman sähkövaloja, nimenomaan olen saanut olla ilman sähköä. Se antaa valtavan lähtökohdan tällaiseen kuvittamiseen, Heikki Laaksonen aprikoi.

Heikki Laaksonen tekee jonkun verran akvarellikortteja, mutta enimmäkseen hänen joulukorttinsa on maalattu öljyväreillä.

– Akvarellilla kun tekee, siitä tulee herkkä. Tonttuun täytyy kuitenkin saada vähän voimaa, joten suurin osa tulee maalattua öljyllä.

Heikki Laaksosen kortteja katsellessa käy kuin luonnossa. Yhtäkkiä akvarellikortin paljailla koivunoksilla istuukin punatulkkuja. Ensin ne jäivät huomaamatta.

– Niinhän se on luonnossakin, että ensin siellä ei ole mitään, mutta kun pysähtyy, sieltä alkaa löytymään, taiteilija innostuu.

Joulukorttilähetysten vilkkain päivä

Tästä tiistaista on tulossa todennäköisesti joulukorttilähetysten vilkkain päivä, sillä kortteja voi lähettää normaalia edullisemmalla joulun postimerkillä enää tänään tiistaina. Joulumerkki maksaa 0,95 euroa.

Jos ei ennätä postiin tänään, joulukortit ehtivät jouluksi perille normaalin postin mukana, kun ne postittaa viimeistään 20. joulukuuta. Normaalit kotimaan ikimerkit maksavat 1,40 euroa.

Mutta miten käy joulukorttitaiteilijan omien korttilähetysten?

– Kyllä lähetän, mutta en kovin paljon. Tai no, mikä on paljon ja paljon! Jos joku lähettää 50 korttia, se on jo aika paljon. Kyllä lähetän, mutta en suuressa määrin, Heikki Laaksonen toteaa.

Lue seuraavaksi