1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sotilaat

Pohjois-Koreaan loikannut yhdysvaltalaissotilas ja propagandafilmitähti Charles Jenkins kuoli

Jenkins opetti pohjoiskorealaisille vakoojille englantia ja näytteli elokuvissa jenkkirooleja.

sotilaat
Charles Jenkins
Charles Jenkins vapautettiin Japaniin vuonna 2004, jossa hän tapasi vaimonsa kahden vuoden tauon jälkeen.AOP

Yhdysvaltain armeijasta Pohjois-Koreaan karannut Charles Jenkins on kuollut nykyisessä kotimaassaan Japanissa 77-vuotiaana.

Vuonna 1965 loikannut kersantti Jenkins oli 39 vuotta vankina Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa. Hän opetti paikallisille vakoojille englantia ja näytteli propagandaelokuvissa jenkkipahisten roolia.

Jenkins oli naimisissa Pohjois-Koreaan siepatun japanilaisen Hitomi Sogan kanssa.

Lehtitietojen mukaan Jenkinsin tytär oli löytänyt tämän romahtaneena kotitalonsa edustalle pohjoisjapanilaisessa Sadon kaupungissa maanantaina. Viranomaiset kertoivat, että Jenkins kuoli myöhemmin sydänvaivoihin sairaalassa.

Yksi neljästä loikkari-filmitähdestä

Charles Jenkins "katosi" Pohjois-Koreaan 24-vuotiaana tammikuussa 1965. Hän oli tuolloin partioimassa Etelä- ja Pohjois-Korean välisellä demilitarisoidulla vyöhykkeellä.

Hän kertoi juoneensa olutta, ylittäneensä rajan ja antautuneensa pohjoiskorealaisille sotilaille.

Myöhemmin hän selitti, että oli pelännyt Vietnamiin sotaan lähettämistä. Sanojensa mukaan hän ajatteli, että saisi turvapaikan Venäjän lähetystöstä tai pääsisi Yhdysvaltoihin vanginvaihtokaupan turvin.

Pohjois-Koreassa Jenkins eli Sogan kanssa vankeudessa. Hän oli yksi neljästä 1960-luvulla Pohjois-Koreaan loikanneesta yhdysvaltalaissotilaasta, joista tuli maassa elokuvatähtiä.

Jenkins oli ainoa, joka vapautettiin.

Vaikeuksia nyky-yhteiskunnassa

Vuonna 1978 Japanista siepattu puoliso Hitomi Soga vapautettiin kotimaahansa vuonna 2002. Kahden vuoden kuluttua Jenkins sai luvan seurata perässä pariskunnan kahden tyttären kanssa.

Japanissa entinen kersantti antautui Yhdysvaltain armeijalle. Hänet tuomittiin sotaoikeudessa sotilaskarkuruudesta 30 päivän vankeuteen.

Jenkinsillä oli tiettävästi vaikeuksia sopeutua moderniin yhteiskuntaan. Yhdysvaltalaiskanava CBS:lle vuonna 2005 antamassaan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) hän kertoi, ettei ollut koskenut tietokoneeseen saati käyttänyt internettiä.

Hän kertoi CBS:lle myös yllättyneensä nähtyään naispuolisia sotilaita ja tummaihoisia poliiseja.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Jenkins työskenteli Japanissa matkamuistomyymälässä.

Lue lisää:

Loikkarisotilas palasi ruotuuun 40 vuoden jälkeen

Aiheesta muualla:

Charles Jenkins: US soldier who defected to North Korea dies (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP, Yle

Lue seuraavaksi