Joulupuu-keräyksen suosio kasvaa – Jyväskylässä odotetaan ennätystä

Tavallisten ihmisten lisäksi urheiluseurat ja yritykset ovat intoutuneet muistamaan vähävaraisia lapsia ja nuoria.

hyväntekeväisyys
Paketoituja joululahjoja ostoskärryissä.
Jaana Polamo / Yle

Joululahjan antaminen vähävaraiselle lapselle ja nuorelle on hyväntekeväisyyttä, johon moni tahtoo ottaa osaa. Joulupuu-keräyksen lahjavakat ovat täyttyneet siinä määrin, että tänä vuonna on lupa odottaa uutta ennätystä.

Näin on käymässä myös Jyväskylässä. Keräyksestä vastaava Annika Karjalainen kertoo, että lahjoja on kertynyt useita autokuormallisia.

– Viime vuonna lahjoituksia kertyi 2 500 ja tänä vuonna päästään varmasti samaan ellei ylikin. Suosio on kasvanut lumipallon lailla. Kun yksi antaa, niin toinenkin haluaa antaa.

Valtaosa lahjoittajista on tavallisia ihmisiä, mutta joukossa on myös yrityksiä ja urheiluseuroja.

– Urheiluseurat ovat haastaneet toisiaan mukaan ja näyttää siltä, että haasteisiin on myös tartuttu, Karjalainen myhäilee.

Ainakin jostain paketista paljastunee siis lippu jääkiekko-otteluun tai muu urheilullinen yllätys.

Jyväskylän Joulupuu-keräyksestä vastaava Annika Karjalainen lahjoituksia täynnä olevien ostoskärryjen keskellä.
Annika Karjalainen on ilahtunut keräyksen saamasta suosiosta.Jaana Polamo / Yle

Jokainen paketti on tarpeen

Keräyksen lopullinen saldo selviää, kun lahjat saadaan lajiteltua. Siihen ei yksi päivä riitä, sillä lahjoja on paljon ja jokaiselle on löydettävä sopivan ikäinen saaja.

Urakkaa helpottaa se, että lahjan antajat ovat merkinneet paketteihin, mitä paketissa on ja minkäikäiselle lapselle tai nuorelle he ovat lahjaa ajatelleet. Apuna lahjan hankinnassa on voinut käyttää toivelistaa.

– Jyväskylässä toivelistalla on näitä perinteisiä leluja, lautapelejä, urheiluvälineitä ja vaatteita. Me olemme katsoneet, että ihmiset voivat aika vapaasti ostaa sellaisen lahjan, minkä katsovat sopivaksi lapselle tai nuorelle, Annika Karjalainen kertoo.

Jyväskylän lastensuojelu jakaa joululahjat kipeimmin kaipaaville lapsille ja nuorille – ja heitä on paljon. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen (pdf) (siirryt toiseen palveluun) mukaan Jyväskylässä lastensuojelun avohuollon asiakkaana oli viime vuonna 1 763 alle 17-vuotiasta lasta ja nuorta. Kodin ulkopuolelle sijoitettuna oli 543 lasta.

Joka ikinen paketti on tarpeen.

– Keräys tuo jouluiloa sinne, missä sitä todella kaivataan ja tarvitaan, Karjalainen summaa.