Tuhoaa yhteiskuntaa – Facebookin entinen johtaja arvostelee sosiaalista mediaa kovin sanoin

Nopeasti saatavan mielihyvän tavoittelu ajaa yhteiskunnat ongelmiin, pelkää Facebookin entinen johtaja.

Facebook palkkaa lisää ihmisiä tarkistamaan videoita.
Facebook palkkaa lisää ihmisiä tarkistamaan videoita.Ritchie B. Tongo / EPA

Facebookissa käyttäjämäärän kasvusta aiemmin vastannut varajohtaja on arvostellut yhtiötä ja sosiaalista mediaa kovin sanoin. Yhtiöstä vuonna 2011 lähtenyt Chamath Palihapitiya arvosteli samalla sosiaalisen median toimintalogiikkaa ylipäänsä, muutoinkin kuin Facebookin osalta.

Stanfordin yliopistossa puhunut Palihapitiya sanoi tuntevansa suurta syyllisyyttä aiemmasta tehtävästään, kun hän työskenteli Facebookin käyttäjämäärän kasvattamiseksi.

Hän arveli "sydänten, tykkäysten ja peukutusten" tuhoavan yhteiskunnan toimintaa, sillä niihin ajaa lyhytaikainen, hyvästä palautteesta saatavan mielihyvän tavoittelu.

– Ei kansalaisrohkeutta, ei yhteistyötä, vaan vääriä tietoja, ex-johtaja kuvaili.

Palihapitiya pyrkii itse käyttämään sosiaalista mediaa mahdollisimman harvoin, ja on kieltänyt sen lapsiltaan. Hän kritisoi sosiaalista mediaa pian sen jälkeen, kun Facebookin alkuvaiheen johtaja Sean Parker oli esittänyt samansuuntaisia kommentteja.

Parker kritisoi varsinkin Facebookin tapaa hyödyntää ihmismielen haavoittuvuutta luomalla palautejärjestelmän, josta voi jatkuvasti hakea sosiaalista hyväksyntää.

Ihmisjoukkojen manipulointi huolestuttaa

Kritiikkiä sai myös Piilaakson riskirahoittamisen kulttuuri. Palihapitiyan mielestä sijoittajat laittavat rahaa hyödyttömiin ja typeriin yhtiöihin, sen sijaan että nämä sijoittaisivat ilmastonmuutoksen ongelmia ratkoviin tai terveydenhuoltoa kehittäviin yrityksiin.

Hänellä on tällä hetkellä oma riskirahoitusyritys, joka sijoittaa esimerkiksi terveydenhuoltoalan ja koulutuksen startup-yrityksiin.

Entinen Facebook-johtaja viittasi Intiassa keväällä levinneisiin, virheellisiin WhatsApp-viesteihin, joissa varoitettiin lapsia sieppaavasta ryhmästä. Väärät viestit johtivat kahteen tapaukseen, jossa väkijoukko pahoinpiteli (siirryt toiseen palveluun) kaikkiaan seitsemän ihmistä kuoliaiksi.

– Kuvittele, kun tämä menee äärimmäisyyksiin. Pahaa tarkoittavat toimijat voivat manipuloida ihmisjoukkoja tekemään mitä vain haluavat. Se on todella, todella huono tilanne, Palihapitiya totesi.

Puheesta ovat kertoneet muun muassa Guardian (siirryt toiseen palveluun), The Verge (siirryt toiseen palveluun) ja Suomessa ensimmäisenä Tivi (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös

Sanna Ukkola: Kuin heroiinia lapsellesi

Nuori mies alkoi kitkeä kiusaamista kouluista ja sosiaalisesta mediasta – sitten hänet leimattiin naistenhakkaajaksi

Ei, Facebook ei ole löytötavaratoimisto – lue tämä, jos luulet, että kadulta löytyneen ajokortin kuva kannattaa julkaista somessa

"Hylkäsin Facebookin, luovuin älypuhelimesta, vaihdoin vanhaan” – kolme tarinaa siitä, miten digiähkyn voi selättää