Lounaskattaus Lounais-Suomesta: Lumisade vaikeuttaa liikennettä Varsinais-Suomessa, Poriin uusi voimalaitos

Kokosimme tiistain uutisaiheita Lounais-Suomesta.

Kuva: Jani Aarnio / Yle

VARSINAIS-SUOMI: Lumisade aiheuttanut kolareita, lentoaseman kiitorata suljettu

Varsinais-Suomen tieliikenteessä on sattunut useita onnettomuuksia tienpinnan liukkauden takia. Pahin kolari sattui vähän ennen kello yhdeksää Naantalin Rymättylässä. Rymättyläntiellä oli kahden auton kohtaamisonnettomuus, ja kolarisumppuun törmäsi kolmas auto. Yksi henkilö loukkaantui vakavasti, ja kolme sai lievempiä vammoja.

Onnettomuuksia on sattunut myös Turku-Tampere välisellä valtatie yhdeksällä sekä ja Laitilan ja Uudenkaupungin välisellä tiellä 43. Niissä kyse oli ojaanajoista.

Turun lentoaseman kiitorata on jouduttu sulkemaan huonon sään seurauksena. Muutamia lentoja on jouduttu tiistaiaamun aikana peruuttamaan ja saapuvia koneita on ohjattu varakentille, pääasiassa Helsinkiin.

PORI: Pori Energialle uusi voimalaitos Aittaluotoon

Pori Energian uuden voimalaitoksen rakentaminen alkaa ensi vuoden alkupuolella. Uusi, noin 60 miljoonaa euroa maksava voimala rakennetaan vanhan viereen Porin Aittaluotoon ja se on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2020 alussa. Voimalan biopolttoainekattila lisää uusiutuvan energian käyttöä kaukolämmön tuotannossa.

Voimalan valmistuttua yli 80 prosenttia Porin kaukolämmön tuotannosta tehdään uusiutuvalla energialla. Myös hiilidioksidipäästöjen on arvioitu vähenevän noin 80 prosenttia nykyisestä.

Kuva: Jenni Joensuu / Yle

TURKU: Tutkintaryhmä selvittää Turun puukotuksia

Turun elokuisista puukotuksista epäillyn marokkolaismiehen elämänvaiheet Euroopassa ja Suomessa selvitetään tarkkaan. Valtioneuvoston asettaman tutkintaryhmän yhtenä tarkoituksena on saada selville, olisiko turvapaikanhakijana Suomeen tulleen miehen radikalisoituminen voitu havaita ja teot estää ennakolta.

Tutkintaryhmän on tarkoitus saada selvitystyö valmiiksi helmikuussa. Loppuraportti julkaistaan kesällä. Siihen kirjataan muun muassa erilaisia suosituksia turvallisuustilanteen parantamiseksi.

SALO: Hajalan päiväkoti-asiassa kuullaan vanhempia

Hajalan päiväkodin kohtalo menee uudelleen valmisteluun. Salon kaupunki aikoo muun muassa kuulla Hajalan päiväkodin lasten vanhempia, kun päätetään, mitä päiväkodille tehdään. Yksi vaihtoehto on päiväkodin korjaaminen.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto päätti pari viikkoa sitten, että päiväkoti ei täytä vaatimuksia, ja päiväkoti suljettiin. Lapset siirrettiin Metsärinteelle. Salon kaupunginhallitus käsitteli Hajalan päiväkotia maanantaisessa kokouksessaan.

PORI: Porin valtuusto piti salakokouksen

Porin kaupunginvaltuuston eilinen kokous pidettiin lähes kokonaan salattuna. Vahtimestarit estivät yleisöä ja mediaa pääsemästä lähellekään valtuustosalin ovia. Porilaisvaltuutetut vaikenevat kuin muuri eilisen valtuuston salaisen asiakohdan tarkasta sisällöstä.

Ylen saamien tietojen mukaan valtuuston käsittelemä asia oli kuitenkin kaupungin kannalta myönteinen. Valtuustojen kokoukset ovat lähtökohtaisesti julkisia ja asioiden salaaminen on erittäin harvinaista. Kuntaliiton mukaan suljettuun käsittelyyn on oltava painava syy, kuten esimerkiksi kunnan edun turvaaminen yrityskaupassa.

KEMIÖNSAARI: Taalintehtaan vierasvenesatama ja Kemiön koulukeskus korjataan

Kemiönsaari aikoo korjata Taalintehtaan vierasvenesataman. Sataman uudistamiseen panostetaan ensi vuonna 250 000 euroa.

Saman verran käytetään myös Kemiön koulukeskuksen sisäilmaongelmien korjaamiseen. Kemiönsaaren valtuusto päätti maanantaina kunnan ensi vuoden talousarviosta.

Kuva: Soila Ojanen / Yle

PORI: Tulvasuojelun valmiustasoa nostetaan

Porin kaupunki varautuu Kokemäenjoen tulvaan nostamalla tulvasuojelun valmiutta. Kokemäenjoen virtaama on sateisen syksyn vuoksi poikkeuksellisen suuri. Projektipäällikkö Pekka Vuolan mukaan Porissa ei vielä ole tulvavaaraa, mutta tilanne voi kehittyä huonommaksi.

KANKAANPÄÄ: Musiikkiopisto hajasijoitetaan

Kankaanpään musiikkiopisto hajasijoitetaan kaupungin eri rakennuksiin. Kaupunginvaltuusto päätti asiasta maanantain kokouksessaan. Musiikkiopistossa on todettu sisäilmaongelmia, ja tilaratkaisua on pohdittu pitkin syksyä.

Musiikkiopiston käyttäjät olisivat halunneet saada hajasijoittamisen sijaan yhdet yhtenäiset tilat. Esillä on ollut muun muassa tilojen vuokraaminen kaupungin tilojen ulkopuolelta. Myös 15 kaikkiaan 35 valtuutetuista olisi halunnut kiinnittää enemmän huomiota tilojen toimivuuteen musiikin opetuksessa.

KOKEMÄKI: Risten koulu lakkautetaan

Risten koulu Kokemäellä suljetaan kuluvan lukukauden jälkeen. Kokemäen kaupunginvaltuusto päätti maanantaina koulun lakkauttamisesta äänin 19–8. Kokoomus kannatti ryhmänä koulun lakkauttamista. Muut ryhmät hajosivat äänestyksessä.

Risten koulun oppilaat siirretään Tulkkilan kouluun. Kaksiopettajaisen koulun lakkauttamisesta haetaan Kokemäen kaupungin kassaan vuosittain 200 000 euron säästöä. Risten koulun sulkemista suunniteltiin jo viime vuonna. Tuolloin valtuusto päätti antaa koululle jatkoaikaa.