Eduskunta kävi vakavan keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – "Laaja rakenteellinen ja vastenmielinen ongelma"

Kansanedustajat vaativat asennemuutosta ja painottivat hyviä käytöstapoja. Muutama kansanedustaja vaati lakiin tiukennuksia.

seksuaalinen häirintä
Tuula Haatainen
SDP:n kansanedustaja Tuula Haatainen, seksuaalista häirintää koskevan keskustelualoitteen ensimmäinen allekirjoittaja, avaa ajankohtaiskeskustelun eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 12. joulukuuta.Mikko Stig / Lehtikuva

Eduskunta kävi tiistaina sopuisan, mutta hyvin vakavan keskustelun syksyn kuumimmasta puheenaiheesta, seksuaalisesta häirinnästä. Kansanedustajat keskustelivat aiheesta lähes kaksi tuntia. Ajankohtaiskeskustelusta teki aloitteen sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä.

Aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja, kansanedustaja ja presidenttiehdokas Tuula Haatainen totesi avauspuheenvuorossaan, että seksuaalisessa häirinnässä ei ole kyse yksittäistapauksista vaan "laajasta rakenteellisesta ja vastenmielisestä ongelmasta". Hänen mukaansa hiljaisuuden kulttuuri on saanut elää liian pitkään.

– Hiljaisuuden kulttuuri on murtanut liian monta ihmistä. Juuri siksi on niin tärkeää, että me kaikki yhdessä murramme hiljaisuuden, Haatainen sanoi.

Haatainen muistutti, että muutoksia voidaan saada aikaan nopeastikin, jopa alle vuodessa.

– Viime marraskuussa naisten ahdistelulla rehvastellut henkilö valittiin huippupestiin Atlantin toisella puolella. Tämän vuoden syksyllä valtameren molemmin puolin naiset ja miehet ovat nousseet julkisesti ahdistelua vastaan, totesi Haatainen viitaten Donald Trumpin valintaan Yhdysvaltojen presidentiksi.

Haatainen sanoi esittäneensä presidenttiehdokkaille vetoomuksen, että kaikki ehdokkaat sitoutuvat seksuaalisen häirinnän kitkemiseen.

– Samaa sitoutumista tarvitaan hallitukselta, eduskunnalta ja kaikilta puolueilta, Haatainen sanoi.

Myös eduskunnassa on oltava nollatoleranssi seksuaaliseen häirintään, vaati Haatainen. Hän viittasi Ylen tekemään kyselyyn, jonka mukaan useita kansanedustajien avustajia ja eduskuntaryhmien työntekijöitä on joutunut seksuaalisen häirinnän kohteeksi tämän vaalikauden aikana eduskunnassa.

Oikeusministeri: Lakeja on olemassa, mutta niistä ei välitetä

Hallitus tiedotti ennen eduskuntakeskustelun alkua, että se tuomitsee seksuaalisen häirinnän. Hallituksen mukaan häirintää ei saa hyväksyä missään tilanteessa. Hallitus kertoi myös pitävänsä tärkeänä, että eduskunta keskustelee aiheesta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi eduskunnassa, että on hienoa, että keskustelu seksuaalisesta häirinnästä rantautui myös Suomeen. Hän lupasi myös toimia. Saarikon mukaan hallitus on kutsunut maanantaiksi koolle työmarkkinajärjestöjen ja muiden vastaavien tahojen kanssa pyöreän pöydän keskustelun asiasta.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) kertoi, että Suomessa lainsäädäntö on aiheen suhteen kunnossa, mutta asenteet eivät. Häkkäsen mielestä pelkkä lainsäädäntö ei riitä kitkemään häirintää, vaan tarvitaan esimerkkejä hyvistä käytännöistä ja tavoista puuttua asiaan.

– Lakeja on olemassa, mutta asenteet ja toimintatavat vähät välittävät tästä lainsäädännöstä, Häkkänen sanoi.

Häkkänen kertoi haastavansa ministeriöt, puolueet, järjestöt ja muut keskeiset toimijat seksuaalisen häirinnän vastaiseen työhön ja #häirinnästävapaa-kampanjaan.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen muistutti, että esimerkiksi flirtti on toki sallittua, mutta mitä tahansa lähestymistapaa ei voi selitellä flirtillä. Hän peräänkuulutti hyviä käytöstapoja.

– Kaikkialla, tätä taloa myöten, on näytettävä hyvää esimerkkiä, Kaikkonen totesi.

Myös valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) muistutti hyvistä käytöstavoista. Hänen mukaansa ahdisteluun ja häirintään tulee puuttua, jos sitä näkee vieressään.

Kontula arvosteli eduskuntaa aiheen vähättelystä

Sanna Marin (sd.) totesi, että seksuaalinen häirintä ei ole hauskaa eikä imartelevaa. Hän vaati lainsäädännön tiukentamista. Myös Hanna Sarkkinen (vas.) esitti muutoksia lainsäädäntöön.

– Olisi harkittava raiskauksen määritelmän ankkuroimista suostumuksen puutteeseen. Työnantajien työsuojelu- ja tasa-arvosuunnitelmavelvoitteita on tiukennettava, Sarkkinen sanoi.

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) sanoi, että häirintä on kulttuurialalla harmittavan yleinen ilmiö. Hän lupasi ottaa aiheen esille opetus- ja kulttuuriministeriön ja Elokuvasäätiön välisissä keskusteluissa.

Olli-Poika Parviainen (vihr.) esitti, että työpaikoilla häirintää voitaisiin yrittää kitkeä häirintäyhdyshenkilöllä. Ritva "Kike" Elomaa (ps.) lisäsi, että työpaikoilla pitäisi myös olla luottamuksellisia palautekanavia ilmoittaa häirinnästä.

Anna Kontula (vas.) arvosteli eduskuntaa siitä, että se ei ole priorisoinut häirintää ongelmana tarpeeksi korkealle tasolle. Kontula kertoi, että kun hän aloitti kansanedustajana, uusia kansanedustajia valistettiin häirinnästä. Kontulan mukaan tämän jälkeen kaikki "miesoletetut" ryntäsivät kahville yhtä lukuun ottamatta.

– Vuonna 2015 koko osio oli poistettu aikapulaan vedoten, Kontula tuhahti.

Suna Kymäläinen (sd.) kuitenkin kiitteli, että tämänpäiväisessä keskustelussa on paikalla paljon miehiä.

– Ruotsissa näin ei ollut, kun siellä käytiin vastaava keskustelu, hän sanoi.

Niikko tuomitsi "kahvipakettien homomiehet"

Mika Niikko (ps.) otti osaa keskusteluun arvostelemalla muutosta, jossa yhteiskunta on mennyt seksuaalisesti liian avoimeksi. Hän totesi, että yritykset syyllistyvät ylilyönteihin. Niikko kertoi tapauksesta, jossa eräs äiti oli mennyt pienen lapsensa kanssa liikkeeseen ostamaan petivaatteita. Yllätyksekseen äiti oli huomannut, että myymälän takaseinällä roikkui suuri Finlaysonin Tom of Finland-lakana.

– Tällainen niin sanottu taideteos esitti siinä ylpeänä alastomana elintään. Äiti meni hämmästyneenä sanomaan, että miten te kehtaatte pitää tällaisia julkaisuja perhekaupassa seinällä. Hän ei saanut poistettua millään muulla uhkauksella sitä lakaanaa sieltä kuin sillä, että tekee siitä rikosilmoituksen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

– Kuka tarvitsee nahkahousuisia homomiehiä kahvipaketeissaan, kun mennään ostamaan elintarvikkeita, Niikko lisäsi.

Ville Tavio (ps.) taas nosti keskustelussa esille maahanmuuttajanaiset. Hän sanoi, että heillä voi olla korkeampi kynnys tehdä rikosilmoitus häirinnästä. Hän arvioi sen johtuvan kulttuuritaustasta.

Lue myös:

Ylen kysely: Ahdistelua eduskunnassa – useampi kuin joka kymmenes avustaja kertoo seksuaalisesta häirinnästä

Seksuaalinen häirintä halutaan tuoda puitavaksi eduskunnan suureen saliin

Europarlamentin julkinen salaisuus vuosi julki – #metoo-kampanja mursi tulvavallit Strasbourgissa

Me too -kampanja täytti somen – Seksuaalinen häirintä näkyy karuina lukuina jo koululaisten kyselyissä