Venäjä lainaa Nato-maa Turkille rahaa ohjushankintoihin

Asekauppa hiertää Turkin suhteita muihin Nato-maihin, sillä venäläiset ilmatorjuntaohjukset eivät ole yhteensopivia läntisiin asejärjestelmiin.

Turkki
S-400 -ilmatorjuntaohjusjärjestelmää esiteltiin Moskovassa elokuun lopussa 2017.
S-400 -ilmatorjuntaohjusjärjestelmää esiteltiin Moskovassa elokuun lopussa 2017.Juri Kochetkov / EPA

Venäjä lainaa osan S-400-ilmatorjuntaohjusten kauppahinnasta Turkille, uutistoimisto Interfax raportoi. Tiedossa ei ole, kuinka suuren osan Turkki maksaa ilman lainaa.

Maiden edustajat viimeistelevät kaupan ensi viikolla.

– Tällä hetkellä keskustellaan teknisistä kysymyksistä, kuten koroista. Kaikki on talousministeriön käsissä, Venäjän presidentin avustaja Vladimir Kozhin kertoi Interfaxille.

Maat neuvottelivat ohjuskaupasta yli vuoden ja hankintasopimus allekirjoitettiin syksyllä. Sopimus kattaa kahden S-400-järjestelmän toimittamisen sekä mahdollisuuden ostaa kolmannen. Venäjän on määrä toimittaa ensimmäinen ohjusjärjestelmä Turkille vuonna 2019.

Asekaupan on arvioitu hiertävän Turkin suhteita muihin Nato-maihin, sillä venäläiset ilmatorjuntaohjukset eivät ole yhteensopivia läntisiin asejärjestelmiin. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Natoon kuuluva Turkki tekee suuren asehankinnan Venäjältä.

Nyt solmittu ohjuskauppa kertoo osaltaan Turkin ja Venäjän suhteiden parantumisesta. Vuonna 2015 maiden väliset suhteet kiristyivät, kun Turkki ampui alas venäläisen hävittäjän Syyrian rajalla.

S-400 Triumf on pitkän kantaman ilmatorjuntajärjestelmä, jota on verrattu Yhdysvaltojen Patriot-järjestelmään. S-400-ohjuksilla voidaan tuhota lentokoneita sekä risteily- ja ballistisia ohjuksia.

Lue lisää:

Center for Strategic and International Studies -tutkimuslaitoksen tiivistelmä S-400-järjestelmästä (englanniksi) (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, Interfax