Pieleen mennyt keskussairaalan suururakka päätyy käräjille Lappeenrannassa

Pääurakoitsijan mukaan riitaa ei saada ratkaistuksi muutoin kuin oikeusteitse.

keskussairaalat
Rakenteilla olevan K-sairaalan ambulanssi ramppi
Rakenteilla olevan K-sairaalan ramppi näytti viime heinäkuussa tältä.Mikko Savolainen / Yle

Etelä-Karjalan keskussairaalan K-siiven urakkakiista päätyy oikeussaliin. Kiistan toisen osapuolen, HL-rakentajat Oy:n toimitusjohtaja Esko Juuti vahvistaa asian Ylelle.

Juutin mukaan riita ei selviä muuten kuin oikeusteitse. Hän uskoo, että käräjillä tullaan istumaan useampaan otteeseen tulevina vuosina.

K-sairaalan pääurakoitsija HL-rakentajat ja urakan tilaaja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) vaativat toisiltaan korvauksia pahasti myöhästyneestä rakennustyöstä.

Sairaalan piti olla valmis jo viime syyskuussa. Nyt näyttää siltä, että sairaala valmistuu vasta ensi maaliskuussa.

HL-urakoitsijoiden vaateet Eksotelta ovat lähes viisi miljoonaa euroa. Eksote puolestaan vaatii korvauksia muun muassa työmaalla sattuneista vesivahingoista.

Osapuolet ovat täysin erimielisiä myöhästymisen syistä. Eksoten näkemyksen mukaan viivästyminen on pääurakoitsijana toimivan HL-rakentajat Oy:n syy. Rakennusyhtiö puolestaan katsoo, että viivästymiset ovat huonon suunnittelun ja projektijohtamisen lopputulos.

Myös Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen on aiemmin pitänyt lähes varmana, että asia päätyy oikeuskäsittelyyn.

Eksote otti viime viikolla työmaan haltuunsa HL-rakentajilta ja purki urakkasopimuksen. Eksoten mielestä pääurakoitsijalla ei ollut enää rahkeita hoitaa työmaata valmiiksi.

Eksoten suunnitelmissa on saattaa työmaa loppuun itse.