Helsinkiläisen lakiasiaintoimiston johtajan epäillään syyllistyneen törkeään petokseen – Toimisto on keskittynyt turvapaikanhakijoiden asioiden hoitamiseen

Toimiston epäillään muun muassa laskuttaneen oikeusministeriötä sellaisista toimenpiteistä, joita ei koskaan ole tehty.

petos
Suomen laki kirjoja
Jyrki Lyytikkä /Yle

Helsinkiläisen lakiasiaintoimiston johtajan epäillään syyllistyneen törkeään petokseen, törkeään kavallukseen sekä viranomaiskiellon rikkomiseen vuosina 2013–2016.

Johtaja on myös lakiasiantoimiston omistaja.

– Tässä on kyse yhteensä joistakin kymmenistätuhansista euroista, kertoo rikostarkastaja, tutkinnanjohtaja Harri Saaristola Helsingin poliisista.

Hän ei kerro toimiston nimeä. Rahat on käytännössä laskutettu oikeusministeriöltä.

Helsingin poliisilaitoksen Rikostutkintayksikön talous- ja petosrikokset -toiminto aloitti huhtikuussa 2017 tapauksesta esitutkinnan, joka päättyi tällä viikolla. Törkeän petosrikoksen osalta asia siirtyy syyttäjälle tänään tiistaina.

– Lakiasiantoimisto on keskittynyt erityisesti turvapaikanhakijoiden oikeudellisten asioiden hoitamiseen. Toimiston epäillään muun muassa laskuttaneen oikeusministeriötä sellaisista toimenpiteistä, joita ei koskaan ole tehty, kertoo tutkintaa johtava rikostarkastaja Harri Saaristola Helsingin poliisilaitokselta.

– Turvapaikanhakija on esimerkiksi poistunut maasta eli turvapaikka-asia on lakannut olemasta vireillä, ja tästä huolimatta on laskutettu ikään kuin turvapaikka-asia olisi edelleen keskeneräinen, sanoo Saaristola.

Törkeän kavalluksen ja viranomaiskiellon rikkomisen osalta tutkinta päätetään, ja asia siirtyy syyttäjälle lähipäivinä.

Törkeässä kavalluksessa ja viranomaiskiellossa kyse oli siitä, että lakiasiaintoimisto jätti tilittämättä ulosottoviranomaiselle lakiasiaintoimistossa työskennelleen lakimiehen palkasta pidättämänsä määrän.