Arkkipiispa: Kirkossa oltava häirinnän suhteen nollatoleranssi

Arkkipiispa Kari Mäkisen mukaan kirkko ei ole seksuaalisesta häirinnästä vapaata aluetta ja siihen puututtava tehokkain toimin.

seksuaalinen häirintä
Kari Mäkinen
Kari MäkinenMauri Ratilainen / AOP

Arkkipiispa Kari Mäkinen sanoo, että kirkkoon tarvitaan yhtenäiset ja kaikkien kirkon piirissä toimivien tiedossa olevat toimintatavat seksuaalisen häirinnän suitsimiseen.

– Kirkossa on kaikkialla oltava sellaiset toimintamallit, että häirintätapaukset tulevat esiin ja niihin pystytään puuttumaan, sanoo Mäkinen.

Mäkisen mielestä yksikin tapaus on häirinnän suhteen liikaa.

– Häirinnänvastaiset kampanjat ovat tärkeä heräte kirkolle ja kirkossa. Kirkossa on häirinnälle nollatoleranssi, Mäkinen painottaa.

Lukuisa joukko kirkon toimijoita on käynnistänyt #totuusvapauttaa-kampanjan, osana maailmanlaajuista häirinnänvastaista #metoo-kampanjaa .

Kampanjassa vedotaan, että kaikkiin hiippakuntiin luotaisiin selkeät toimintaohjeet, jonka avulla seksuaalista häirintää kokenut voi hakea apua. Ehdotetussa toimintamallissa häirintää kokenut voisi ottaa yhteyttä kirkon nimeämiin ja kouluttamiin luottohenkilöihin.

Tämäntyyppinen malli on jo käytössä Porvoon hiippakunnassa. Tampereen hiippakunnassa häirintään puuttumisen ohjeistusta tarkennettiin vuonna 2015. #Metoo-kampanjan myötä ohjeistusten uudistaminen on käynnistetty tänä syksynä myös Turun arkkihiippakunnassa ja Helsingin hiippakunnassa.

Hiippakunnat tukevat tarvittaessa seurakuntia ja pitävät asiaa esillä myös piispantarkastuksissa.

Lue lisää:

Miten seksuaalinen häirintä voidaan kitkeä työpaikalta? – Näillä neuvoilla pelisäännöt yrityksille

Työoikeuden professori: Seksuaalinen häirintä työpaikoilla on yllättävän yleistä – huorittelua, tuijottelua ja jopa raiskaus