Hyppää sisältöön

Stoltenberg jatkaa kaksi vuotta Naton pääsihteerinä

Naton jäsenmaiden siunaama jatkokausi sotilasliiton pääsihteerinä kestää vuoden 2020 syyskuun loppuun.

Norjalainen Jens Stoltenberg jatkaa Naton pääsihteerinä. Kuva: Emmanuel Dunand / Lehtikuva

Norjalainen Jens Stoltenberg saa kahden vuoden jatkokauden sotilasliitto Naton pääsihteerinä. Jatkosta päättivät tiistaina Nato-suurlähettiläät sotilasliiton 29 jäsenmaasta.

Naton neuvosto NAC ilmoitti päätöksen jälkeen, että sillä on täysi luottamus Stoltenbergin "kykyyn jatkaa omistautunutta työtään".

Stoltenberg aloitti nelivuotiskauden Naton pääsihteerinä lokakuussa 2014 tanskalaisen Anders Fogh Rasmussenin seuraajana. 58-vuotias Stoltenberg on ollut ennen Nato-kauttaan muun muassa Norjan pitkäaikainen pääministeri. Norjan politiikassa hän on edustanut työväenpuoluetta.

Jo viime viikolla Saksan hallitus tuki kahden vuoden jatkoa Stoltenbergin kaudelle. Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyenin mukaan Stoltenberg on tehnyt erinomaista työtä Naton modernisoinnissa ja sotilasliiton rakenteiden mukauttamisessa muuttuneeseen turvallisuustilanteeseen. Von der Leyen ylisti myös Stoltenbergin tahtoa tukea tiiviimpää yhteistyötä Nato- ja EU-maiden välillä.

Stoltenbergin vuonna 2014 alkanutta kautta ovat leimanneet turvallisuuteen liittyvät haasteet. Stoltenbergin astuessa virkaan Venäjä oli juuri miehittänyt Krimin niemimaan ja terroristijärjestö Isis oli vallannut kaupunkeja Irakissa ja Syyriassa inspiroiden uudenlaisen terrorismin aallon, joka tulisi ravisuttamaan Euroopan pääkaupunkeja.

Nato käy paraikaa läpi mittavinta uudistumistaan sitten kylmän sodan. Sotilasliitto hakee muun muassa keinoja vaikuttaa Pohjois-Korean ydinkriisiin sekä Venäjän kasvaneeksi arvioituun uhkaan.

Stoltenbergin jatkokausi Naton pääsihteerinä kestää vuoden 2020 syyskuun loppuun.

.
.