Kurikan kampuksen rakennustyöt aikataulussa – tavoitteena turvallinen, terveellinen ja kaunis oppimisympäristö

Vuoden 2019 alussa valmistuva oppilaitos tuo samalle kampukselle Sedun ammattiopiskelijat ja Kurikan lukiolaiset.

Opiskeluympäristö
Seamk_Kurikka.jpg
Tarmo Niemi / Yle

Kurikan kampukselle (siirryt toiseen palveluun) muuttavat vuoden 2019 alussa sekä ammattiopintoja suorittavat Koulutuskeskus Sedun opiskelijat että Kurikan lukiolaiset.

Kampusta on rakennettu nyt vuoden verran ja valmiina on noin 70 prosenttia hankkeesta. Kun tähän asti rakennustyömaalla on hyörinyt päivittäin 80–90 henkilöä, ensi vuoden alusta määrä vähän pienenee viimeistelyvaiheen alkaessa.

Noin 800 oppilaan opiskeluympäristö pyritään toteuttamaan sekä turvalliseksi että terveelliseksi työympäristöksi aina rakenteista työmaan puhtauskriteereihin.

Vastakohtaisuuksien talo

Kurikan kampuksen pääsuunnittelija on arkkitehti Pasi Siistonen Arkkitehdit Siistonen Oy:sta. Siistonen on suunnitellut rakennuksesta vastakohtaisuuksien talon.

– On kevyttä ja raskasta rinnakkain, suoraa ja kaarevaa. Lasiseinät ovat nurkistaan taivutettuja, mikä saattaa hiukan hätkähdyttää, mutta se onkin nimenomaan tarkoitus, Siistonen sanoo.

– Se, että lasi voikin olla kaarella, on suoralle, jykevälle tiiliseinälle vastakohta.

Tilat on pyritty suunnittelemaan kestäviksi ja toimiviksi, sekä tietysti kauniiksi.

– Vierekkäin on erilaisia elementtejä kuten värit, muodot ja varsinkin ehkä nouseva kattolinja, joka täällä lakeudella on se voimakas kauneuselementti, kun aletaan pellonreunasta ja nostetaan lavetta kolmikerroksiseksi, Siistonen toteaa.

Yksi rakennuksen keskeisistä muotoaiheista on arkkitehdin mukaan lapekatto. Pasi Siistonen kertoo, että rakennuksen kaikki 8000-neliöisen vesikaton vedet johdetaan sisäpihalle viivytysaltaisiin, jotka toimivat myös maisemaelementteinä.

Havainnekuva Kurikan kampuksesta.
Havainnekuva Kurikan kampuksesta.Sedu

Lattiapinta-alasta neljännes pois

Kurikan kampus on noin 33 miljoonan hanke. Sen rahoituksesta päävastuun kantavat Sedu ja Kurikan kaupunki.

Sedun tekninen johtaja, Kiinteistö Oy Kurikan Kampuksen toimitusjohtaja Matti Yli-Lahti on tyytyväinen rakennushankkeen edistymiseen. Kurikkaan valmistuvat uudet tilat ovat osa Sedulla käynnissä olevaa toimintojen ja tilojen keskittämistä.

– Sedu vähentää lattiapinta-alaa noin 25 prosenttia vuosien 2016–2020 välillä. Jokainen tällainen hanke, jossa rakennetaan uutta ja puretaan vanhaa tai me väistymme vuokratiloista, on osa sitä tavoitetta.

– Esimerkiksi Seinäjoella ollaan keskittymässä kolmeen osoitteeseen nykyisten seitsemän-kahdeksan osoitteen sijaan, Yli-Lahti sanoo.

Seamk_Kurikka-Juhla.jpg
Tarmo Niemi / Yle