Israelin Suomen suurlähettiläs: Olemme valmiita neuvottelemaan Jerusalemista

Rovaniemellä vieraillut Dov Segev-Steinberg on tyytyväinen Trumpin Jerusalem-ilmoitukseen, mutta sanoo silti että kaupungin kohtalo ratkaistaan neuvotteluissa palestiinalaisten kanssa.

Lähi-itä
Israelin Suomen suurlähettiläs Dov Segev-Steinberg vieraili tiistaina Rovaniemellä.
Dov Segev-SteinbergAnnu Passoja / Yle

Presidentti Trumpin ilmoitus Jerusalemin tunnustamisesta Israelin pääkaupungiksi on herättänyt turhautumista ja raivoakin eri puolilla maailmaa. EU-johtajat ovat todenneet, että julistus vaikeuttaa olemattomia rauhanpyrkimyksiä entisestään. Moni asiaan perehtynyt pitää itsestäänselvänä, ettei Yhdysvallat voi toimia rauhanvälittäjänä asetuttuaan näin selvästi toisen osapuolen tueksi.

Israelin Suomen suurlähettiläs Dov Segev-Steinberg ihmettelee kuohuntaa ja toteaa pääministerinsä tavoin, että Jerusalem on ollut juutalaisten pääkaupunki 3000 vuotta.

– Mainitaanko Jerusalemia Koraanissa ? Ei, mutta Raamatussa mainitaan juutalaisten pääkaupunkina 690 kertaa, suurlähettiläs vastaa.

Toisaalta hän myöntää, että Israel on sitoutunut ratkaisemaan Jerusalemin tulevaisuuden palestiinalaisten kanssa neuvotellen, kuten myös kysymykset pakolaisten paluuoikeudesta ja juutalaissiirtokunnista.

– Trumpin julistus ei estä neuvotteluja. Hän sanoi, että Jerusalem on Israelin pääkaupunki, mutta ei hän sanonut mikä Jerusalem, itä vai länsi. Ei hän sanonut kaupungin rajoista mitään.

Voisiko siis Itä-Jerusalem olla Palestiinan valtion pääkaupunki ?

– Mahdollisuuksia on monenlaisia. Emme tiedä, mikä on lopputulos.

Israel etsii ystäviä Irania vastaan

Palestiinalaiset haluavat Israelin miehittämän Itä-Jerusalemin oman valtionsa pääkaupungiksi, mutta vakavista rauhanneuvotteluista Palestiinan valtion synnyttämiseksi ei ole ollut vuosiin merkkejä. Israelissa syytetään tavan mukaan asiasta palestiinalaisia, eikä Segev-Steinbergkään näe Israelin hallituksen ilolla tervehtimässä julistuksessa ongelmaa sen enempää kuin vaikkapa juutalaissiirtokuntien jatkuvassa laajentamisessa Länsirannan palestiinalaisalueella.

– Kun teimme rauhansopimuksen Egyptin kanssa, evakuoimme israelilaiset Siinailta. Myös Gazasta evakuoitiin kaikki siirtokunnat, Segev-Steinberg vertaa. Gazan siirtokunnissa asui alle 10 000 israelilaista, Länsirannalle on asutettu yli 400 000 siirtokuntalaista, joten mittakaavaero on valtava.

Trumpin ilmoitus on saanut arabit liikkeelle monissa maissa. Mieltä on osoitettu esimerkiksi Egyptissä, jossa Segev-Steinberg on aiemmin toiminut suurlähettiläänä. Hän uskoo, että suhteet palautuvat pian entiselleen niiden arabimaiden kanssa, joihin Israel haluaa pitää hyvät suhteet. Egyptin lisäksi Israelilla on rauhansopimus Jordanian kanssa. Israel on myös alkanut lämmittää suhteita Saudi-Arabiaan, joka kilpailee Lähi-idän herruudesta Iranin kanssa.

– Lähipäivät ja viikot ovat vaikeita, mutta pidemmän päälle maltilliset arabimaat ymmärtävät, että oleminen Israelin puolella auttaa niitä puolustautumaan isompaa uhkaa eli Irania vastaan, toteaa Rovaniemellä hanukka-juhlassa vieraillut suurlähettiläs.