Kittilän vs. kunnanjohtaja: Syytetyt luottamushenkilöt pois päätöksenteosta

Kittilän vs. kunnanjohtaja Sanna Ylinampa esittää kunnanhallitukselle, että Kittilän kunnanvaltuusto pidättää syytteessä olevat luottamushenkilöt luottamustoimistaan heti.

Kittilä
Kittilän kunnanvaltuuston kokous lokakuussa vuonna 2017
Kittilän kunnanvaltuuston kokous 31.10.2017Jyri Tynkkynen / Yle

Kittilän kunnan vs. kunnanjohtaja Sanna Ylinampa esittää torstaina kokoontuvalle kunnanhallitukselle, että Kittilän kunnanvaltuuston tulisi pidättää virkarikoksista syytteessä olevat luottamushenkilöt luottamustoimistaan heti mahdollisista valituksista huolimatta siihen saakka, kunnes kyseisiä luottamushenkilöitä vastaan nostetut syytteet on käsitelty lainvoimaisella tuomiolla toimivaltaisessa tuomioistuimessa.

Ylinampa uudistaa siten esityksensä, joka äänestettiin kumoon kunnanhallituksen edellisessä kokouksessa 21.11. Silloin kunnanhallitus päätti palauttaa asian takaisin valmisteluun sekä hankkia vielä Lapin yliopiston rikosoikeuden emeritaprofessorilta Terttu Utriaiselta oikeustieteellisen asiantuntijalausunnon asiassa.

Utriainen on kieltäytynyt sähköpostilla antamasta Kittilän kunnanhallitukselle lausuntoa. Utriaisen mukaan sille ei ole enää tarvetta.

– Asia näyttää juridiselta kannalta läpiperatulta. Lausuntoihin ja viranomaisten kannanottoihin tuskin löytyy mitään uutta näkökulmaa.

– Yleisesti sanoisin kuitenkin seuraavaa: Lakien säännöksiä ja periaatteita on tulkittava kontekstissaan eli asiayhteyksissään, eikä demokratiakaan ole rajatonta. Sitä rajataan muun muassa rikoslainsäännöksillä, jotta se säilyisi, toteaa Utriainen viestissään Kittilän kunnalle.

Kittilän kunnanvaltuusto päätti lokakuussa, että syytteeseen joutuneita luottamusmiehiä ei pidätetä luottamustoimistaan, mutta he eivät saa käsitellä syytteeseen liittyviä päätöksiä.

Kittilässä syytetään 28 henkilöä mm. törkeistä virkarikoksista, jotka tapahtuivat viime vaalikaudella. Poliisi tutkii tämän lisäksi Kittilässä tämän kevään ja kesällä alkaneen uuden vaalikauden aikana mahdollisesti tapahtuneita rikoksia.

Korjattu 14.12. kokouksen pitopäiväksi torstai.

Lue myös:

Suunnitteilla kahdet uudet potkut – Kittilän valtuuston varapuheenjohtaja ihmettelee salailua

SK: Lainoppineet vaativat Kittilässä syytettyjä kuntapäättäjiä syrjään – "Kunnanvaltuustolla ei ole enää tulkinnanvaraa"

Kittilän päättäjille kymmeniä syytteitä virkarikoksista

Kittilägate: Mitä syytteitä syyttäjä jätti nostamatta ja miksi

KRP epäilee 30 henkilöä rikoksista Kittilässä – hissiyhtiön hankinnoista alkanut sotku jatkuu vielä pitkään

MOT: Hyvät suvut kunnissa - 24.4.2017