1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomi kieltää hallintarekisterit listaamattomilta yhtiöiltä

Uusi sijoituspalvelulaki on tulossa voimaan ensi vuoden alusta.

Arvopapereiden hallintarekisteri
Kaj Turunen
Kansanedustaja Kaj Turunen (sin).Jarno Kuusinen / AOP

Eduskunta äänestää uudesta sijoituspalvelulaista vielä ennen joulua. Eduskunnan talousvaliokunta oli tänään antamassaan mietinnössä yksimielinen.

Uusi laki muun muassa kieltää hallintarekisterit listaamattomilta yhtiöiltä.

"Tämä lisää merkittävästi omistusten avoimuutta"

– Uusi laki kieltää hallintarekisterien käytön listaamattomilta yhtiöiltä, Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (sin.) sanoo.

– Tämä lisää merkittävästi omistusten avoimuutta.

Turusen mukaan valiokunnassa ei kuulunut soraääniä. Uusi sijoituspalvelulaki on tarkoitus saada eduskunnan käsittelyyn ennen joulua ja laki pyritään saamaan voimaan ensi vuoden alusta.

Valiokunta oli kannassaan yksimielinen

Käytännössä kyse on siitä, miten jatkossa suhtaudutaan omistusten siirtämiseen ulkomaisiin hallintarekistereihin. Hallintarekisterejä arvostelevien mielestä ne lisäävät mahdollisuuksia siirtää omistuksia yleisön ja verottajan tietämättömiin.

– Valiokunta oli kannassaan hyvin yksimielinen, ja näin ollen tästä on hyvä jatkaa eteen päin, Turunen sanoo

Myös verotusmenettelyyn muutoksia?

Turunen muistuttaa, että Suomessa hallintarekisterin käyttö on jo kielletty suomalaisilta, ja nyt se kielletään listaamattomien yhtiöiden osalta myös ulkomailla.

– Vuoden vaihteen jälkeen odotan hallitukselta esitystä verotusmenettelyn muutoksesta, jossa lopulliset osingonsaajien tiedot saadaan viranomaisten käyttöön ulkomailla listattujenkin yhtiöiden osalta, Turunen sanoo.

Lue lisää:

Mistä hallintarekisterikiistassa on kyse

Lue seuraavaksi