Äkkikuoleman riski kasvaa kylmässä – Suomalaismiehillä vieläkin liian iso lumikola

Lumitöitä tehdään Suomessa edelleen ottamalla kuuppa liian täyteen. Näennäisesti terveillä ja nuorilla aikuisilla on kylmäkausina suuri äkkikuoleman riski, selviää tuoreesta väitöskirjasta. Juttu on julkaistu joulukuussa 2017.

lumityöt
Mies lumitöissä.
Yle

Suomen johtava lumityökalujen valmistaja Fiskars on yrittänyt parisen talvea saada viestiä perille, että iso kola ei ole aina paras työkalu lumenluontiin. Lumenluontivälineissä suuri voi tuntua tehokkaalta, mutta kevyemmällä lumentyöntimellä voi päästä samaan nopeuteen paljon helpommalla.

- Suomalaiselle miehelle kola on kola. Eihän kolia juuri missään muualla ole. Lumikolan suosio rakentuu meillä historiasta, sanoo Fiskarsin tuotekehitysjohtaja Petteri Masalin.

Oulun yliopistossa maanantaina tohtoriksi väitellyt lääketieteen lisensiaatti Niilo Ryti selvitti, että ulkoilman kylmäjaksot lisäävät sydänperäisen äkkikuoleman riskiä (siirryt toiseen palveluun). Erityisen suuri riski on sepelvaltimotautia tietämättään sairastavilla.

Ilmiön taustalla on tieto, että kylmäaltistus nostaa verenpainetta ja saattaa häiritä veren hyytymisjärjestelmää. Kylmä ulkoilma voi johtaa myös sydämen hapentarpeen ja hapensaannin välisen epätasapainoon lumenluonnin tai muun fyysisen rasituksen aikana.

Ammattilainen jättää kolan vajaaksi

Kiinteistöhuoltajien eli lumitöiden ammattilaisten koulutuksessa painotetaan, että miehisyyden mittana ei ole, kuinka isoja kuormia jaksaa tuupata, vaan kuinka töitä jaksaisi tehdä koko työpäivän.

Ammattilaisen erottaa kotityöntäjästä se, että ammattilainen jättää kuupan vajaaksi. Isossa ”talkkarin kolassa” on kuupassa reserviä ja siihen on syynsä.

– Lumitöiden suurin virhe on edelleen se, että se lumityökalu lapataan liian täyteen. Ja kun se lapataan täyteen, niin osa lumesta tippuu matkalle. Sitten sitä pitää käydä noukkimassa, Fiskarsin Masalin sanoo.

Suuressa osassa suomalaispihoja voisi pärjätä kokonaan ilman kolaa. Jos esimerkiksi 500 neliön tontilla on vielä patio, eikä pihatie ole erityisen leveä, on lumentyönnin Fiskarsin Masalinin mukaan toimivin ratkaisu.

– Ja kevyemmät työkalut ovat nyt trendi. Se johtuu siitä, että pihat ovat pienempiä. Kuinka moni tarvitsee sen lumikolan leveyden siihen pihatielle? Eteläiseen Suomen suosittelisin rullaava lumentyönnintä. Keski- ja Pohjois-Suomessa hankkisin kolan ja lumentyöntimen.

Lumityöt ovat herkkä henkilökohtainen asia

Monet tykkäävät lumitöiden tekemisestä ja haluavat tehdä niitä tavallaan. Fiskarsillakin on huomattu, että neuvominen ei ole helppoa.

Lumitöihin käytettävät välineet ovat eri maissa aivan erilaisia, sillä historialla on suuri merkitys myös muualla.

– Ranskassa ei ole kolaa ollenkaan. Norjassa lumilapion pitää olla punainen ja esimerkiksi Yhdysvalloissa on lumikolia, joissa on pyörät. On todella pitkä taival muuttaa näitä tuotteita. Meilläkin on edelleen 25 vuotta sitten kehitettyjä tuotteita, Masalin sanoo.

Mutta talvet muuttuvat. Ja pihat. Pihojen trendit pakottavat keksimään uusia tuotteita. Sillä on väliä, onko pihassa asfalttia, laattaa tai vaikka noppakiveä. Ideasta valmiiksi lumityökaluksi voi hyvinkin kulua kolme vuotta.

– Nykypäivänä testataan enemmän kuin koskaan. Testaamiseen voi mennä vuosiakin. On erilaisia prototyyppejä ja voi olla, että hyväkään idea ei lopulta toimi. Nyt meillä kehitetään juuri työkaluja vuosille 2019-20.

Fiskarsilla on Karjaalla jopa kylmiö, jotta lumituotteita voi testata myös kesällä.

Onko lumitöillä niin kiire?

Niilo Rytin väitöstutkimuksessa osoitettiin, että tietämättään sepelvaltimotautia sairastavien henkilöiden äkkikuoleman riski kylmän sään aikana on suurempi kuin niiden, joiden sepelvaltimotauti on todettu ajoissa.

Toisin kuin muissa yleisimmissä sydän- ja verisuonisairauksissa, juuri näennäisesti terveille ja nuorilla aikuisilla äkkikuoleman riski on suuri. Kylmien sääjaksojen vaikutusta sydänperäisiin äkkikuolemiin ei ollut aikaisemmin tutkittu.

Fiskarsilta kerrotaan, että trendi kevyempiin ja helppokäyttöisempiin lumityökaluihin jatkuu. Yhtiö ei kuitenkaan paljasta, tuodaanko markkinoilla lähiaikoina jotakin aivan uutta, joka saattaisi uhata jopa kolan kansansuosiota.

– Lumityökalut eivät ole muotiasioita. Ne eivät uusiudu samaa vauhtia kuin monet muut tuotteet.

Fiskarsin tuotekehitysjohtaja Petteri Masalin muistuttaa, että yhtiö ottaa lumitöiden terveysvaikutukset vakavasti ja jatkaa yhteystyötä terveysalan ammattilaisten kanssa.

– Me haluaisimme, että ihmiset ymmärtäisivät, ettei lumitöitä tarvitse tehdä saman tein kaksi ja puoli tuntia putkeen. Kannattaa muistaa pitää taukoja. Ja yhtä lailla sillä lumentyöntimellä voi tehdä töitä kuin kolalla.