1. yle.fi
  2. Uutiset

Tykkylumi piinaa Etelä-Suomessa – Metsissä ryskyy ja oksia voi putoilla niskaan: "En lähtisi metsään samoilemaan"

Painava lumi voi aiheuttaa jopa hengenvaaran. Lunta sataa vielä puoleen yöhön asti.

Talvisää
Lumi painaa puita sähkölinjoille.
Tenho Tornberg / Yle

Painava lumi on aiheuttanut pääkaupunkiseudulla pelastuslaitoksille paljon tehtäviä. Helsingin pelastuslaitos kertoo, että keliolosuhteet ovat erittäin huonot.

Vahingontorjuntatehtäviä kaupungissa on ollut tiistaina erittäin paljon. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos varoittaa erityisesti tykkylumen aiheuttamasta vaarasta, ja kehottaa kehottaa ihmisiä erityiseen varovaisuuteen ulkona liikkuessa ja liikenteessä. Myös Helsingin pelastuslaitos varoittaa tykkylumesta Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

– Sieltä saattaa tulla puutavaraa lumen kera alas, ja se voi olla hengenvaarallista, sanoo päivystävä palomestari Mika Mäkelä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Tykkylumi on painavaa ja märkää lunta, joka kertyy puiden oksiin. Oksat taipuvat lumen painosta, katkeilevat ja putoilevat.

Mäkelä kertoo, että tykkylumen aiheuttamat puiden kaatumiset, oksien putoilu ja muu tykkylumen aiheuttama kaaos on aiheuttanut enemmän töitä kuin pelkkä liikenne.

– Tässä on nyt ollut kymmeniä tehtäviä lähituntien aikana, ja lisää tulee. Ajattelin surkean kelin tieliikenteessä aiheuttavan enemmän töitä, mutta tämä kääntyikin tähän yllättävään puiden reagointiin märkään lumeen.

Mäkelä sanoo, ettei aiemmin ole törmännyt siihen, että tykkylumi aiheuttaisi näin laajalla mittakaavalla tehtäviä.

– Liikenteessä ollut yksikkö ilmoitti, että metsikössä käy ryske ja oksia tulee alas. Oikeasti aika erikoinen tilanne.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos kehottaa siis ihmisiä erityiseen varovaisuuteen ulkona liikkuessa ja liikenteessä.

– Kyllä ehkä voisi olla ihan hyvä jäädä kotiin. Ei nyt ainakaan kannata mennä puiseen maastoon samoilemaan. Siellä käy metsässä sellainen varoittava rapina. Kannattaa siis pysyä puista riittävän kaukana, päivystävä palomestari pohtii.

Jos ulos on kuitenkin mentävä, niin kannattaa katsoa ympärilleen ja varoa puista mahdollisesti putoavia oksia ja lunta. Myös omaisuusvahingot ovat mahdollisia – autoa ei kannata parkeerata puiden lähelle. Lisäksi lumesta taipuvat puut ja oksat voivat aiheuttaa vaarallisia näköesteitä liikenteessä.

Lunta on satanut yli 20 senttiä

Tänään on ollut ihanteelliset olot tykkylumen muodostumiselle.

– Kun lumi on sopivasti lähellä nollaa, se on painavaa ja märkää. Se kerääntyy puihin, tykkylumi katkoo puita ja jää sähköjohtoihin, Ylen meteorologi Kerttu Korakorpi selittää.

Painava tykkylumi aiheuttaa ongelmia myös sähköjohdoille. Yli 20 000 kotitaloutta on ilman sähköä.

Lämpötilat liikkuvat tykkylumelle ihanteellisen nollan asteen tienoilla juurikin eteläisessä Suomessa – etenkin Varsinais-Suomen ja Kymenlaakson alueella.

Tilanne ei näytä lumisateen määrää silmällä pitäen helpottuvan, sillä lumisade jatkuu puoleenyöhön asti. Meteorologien mukaan lunta sataa tiistain aikana paikoin jopa yli 20 senttiä. Erityisesti Uudeltamaalta Varsinais-Suomeen on satanut paljon lunta.

– Lunta on tullut hieman tavallista enemmän, Kotakorpi sanoo.

Lue myös:

Lumimyräkän seuraus: Sähköttä alle 10 000 taloutta, vain yksi kiitotie käytössä Helsinki-Vantaalla

Lue seuraavaksi