Herätys: Vieraskielisten syrjintä huolettaa amiksia, republikaaneille tappio Alabamassa, pohjoiseen lisää lunta

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Työkypärä ja opiskelija
Antti Kolppo / Yle

Vieraskielisten syrjintä huolettaa amiksia

Lähes joka neljäs vieraskielinen ammattiin opiskeleva kokee tulleensa syrjityksi, kertoo laaja kysely. Myös seksuaalista häirintää tai kiusaamista vieraskieliset kohtaavat opinnoissaan selvästi suomenkielisiä enemmän. Tuore amisbarometri kartoittaa laajasti ammattiin opiskelevien hyvinvointia.

Republikaaneille kirvelevä tappio Alabamassa

Doug Jones tapaamassa äänestäjiä Bessemerissä, Alabamassa 12. joulukuuta.
Doug Jones tapaamassa äänestäjiä Bessemerissä, Alabamassa 12. joulukuuta.Justin Sullivan / AFP

Demokraattiehdokas Doug Jones on voittamassa Alabaman osavaltiossa senaattorin virasta käydyn täytevaalin. Paikka senaatissa vapautui, kun presidentti Donald Trump valitsi Alabaman edellisen senaattorin Jeff Sessionsin maan oikeusministeriksi. Jonesin voitto on kirvelevä tappio republikaaniselle vastaehdokkaalle Roy Moorelle, samoin kuin republikaanipuolueelle ja presidentti Trumpille.

Kanada ostaa käytettyjä hävittäjiä Australiasta

Kaksi hävittäjää lentää
F-18-hävittäjäMircea Rosca / EPA

Käytetyillä F-18-hävittäjillä Kanada paikkaa tilannetta ennen kuin se uusii vanhentuvat hävittäjänsä. Kanada hylkäsi tiistaina virallisesti vuodentakaisen suunnitelmansa hävittäjäkaupoista amerikkalaisen Boeingin kanssa.

Työtahti kiihtyy jouluksi

Kuvituskuva, jossa työntekijä istuu kotonaan myöhään yöllä ja hänet valisee puhelimien sekä läppärin näytöt
Tanja Ylitalo / Yle Uutisgrafiikka

Aikamme ilmiö, työholisti painaa töitä tauotta ja työtunteja laskematta. Sähköposteja on luettava vapaa-ajallakin eikä kännykkää suljeta edes yöksi. Hänellä ei ole aikaa lomailla. Työelämän asiantuntija sanoo, että kannattaisi hellittää, koska työura on maraton, ei pikamatka.

Enontekiölle oma seriffi?

Poliisiauto.
Henrietta Hassinen / Yle

Lapin poliisilaitos on ilmoittanut, ettei Enontekiölle enää sijoiteta poliisipartiota. Kunnassa harkitaan nyt omaa turvallisuuspalvelua. Se olisi ensimmäinen kuntaseriffi Suomessa.

Pohjoisessa lumentulo jatkuu, etelässä poutaantuu

keskiviikon sääkartta
Yle

Lapissa lunta sataa vielä aamulla ja aamupäivällä paikoin sakeastikin, mutta päivän kuluessa lumisateet heikkenevät ja väistyvät pohjoiseen, kertoo Ylen meteorologi Henri Nyman. Etelään virtaa kuivempaa ilmaa lännestä ja aurinko voi päivällä paikoin pilkahdella. Sää pakastuu myös etelärannikolla ja idässä. Etenkin sivutiet ja jalkakäytävät voivat olla liukkaita. Kuivempi ja kylmempi vaihe jää etelässä kuitenkin lyhytaikaiseksi, sillä jo illalla lounaisvirtaus voimistuu ja sää lauhtuu. Samalla tulee paikoin vesi- tai lumikuuroja.

Lue lisää Ylen sääsivuilta.